به گزارش خبرنگار توپ و تور گروه ورزشی باشگاه خبرنگاران جوان، مشکلات مالی یکی از عمدهترین مسائل ورزش کشور ما است که در رشتههای مختلف هم وجود دارد. از فوتبال که پدر بدهیهای ورزش در ایران است تا والیبال، بسکتبال و هندبال که لیگ پویایی را در این سالها داشتهاند. ورزش در جهان به صورت حرفهای دنبال میشود، حرفهای نه فقط در امر ورزش بلکه در تمام امور مربوط به ورزش هم حرفه اداره میشود از سرمایه گذاری باشگاهها گرفته تا بحث عقد قرارداد با بازیکنان و نقل و انتقالات بازیکنانی که حرفهای کار میکنند. حرفهای کار کردن در ورزش و موفقیت در آن بعدهای مختلفی دارد که بخش عمده آن اقتصاد است.
مسئلهای که در ورزش ایران نادیده گرفته میشود و همین امر هم تبعات مختلف و زیان باری را برای ورزش به وجود میآورد. اقتصاد و ورزش ۲ عنصر جدا نشدنی هستند و در ورزش امروزه باید توجه بسیار زیادی به آن شود تا مشکلات مالی و حقوقی برای یک باشگاه به وجود نیاید.
ورزش تنها بستر سلامتی و نشاط در جامعه و نیست و میتوان درآمدهای خوبی از این راه برای افزایش توانمندیهای ورزش و اقتصاد خود ورزش است که مسئله بسیار مهمی میباشد. حالا اگر بخواهیم به ورزش از این پنجره منطقی نگاه کنیم، میبینیم مدیران ارشد ورزش کشورمان درباره مسئله اقتصاد نه برنامه درست و حساب شدهای داشتند و نه مدیریت درست که بتوانند از فرصتهای به دست آمده استفاده لازم را کنند.
مثلا در کشورهای اروپایی درآمد حاصل از فروش محصولات باشگاهها اعم از لباس، نمادها وغیره، به باشگاه مربوطه تعلق دارد، به عنوان مثال کریستیانو رونالدو بعد از منتقل شدن به منچستریونایتد پیراهنش ۳۲.۵ میلیون پوند فروش داشته است که از این مبلغ ۱۳ میلیون پوند سهم باشگاه منچستر بوده است، اما این موضوع به خاطر مدیریتهای نادرست و فرهنگ غلط در ایران محقق نشد و بزرگترین بستر درآمد از دست باشگاهها خارج شده است. همین باعث شد تا باشگاهها به مجموعهای که از سوی آن مدیریت میشوند روی آورند.
اگر بخواهیم باشگاهی محبوب اروپایی را با باشگاههای ایرانی در فوتبال را مقایسه کنیم میبینیم که چقدر امروزه مشکلات تیمهای محبوبی مانند استقلال و پرسپولیس زیاد است و حال روز خوبی را سپری نمیکنند، بلکه این دو باشگاه برای گذراندن امورات خود که تحت حمایت وزارت ورزش و دولت هستند کمک میگیرند.
امیر واعظ آشتیانی مدیر عامل سابق باشگاه استقلال در گفتگو با خبرنگار ما در خصوص حرفهای گری در ورزش و عامل اصلی بدهی باشگاهها در ایران گفت: متاسفانه در فضای ورزش کشورمان چیزی به نام حرفهای گری وجود ندارد؛ و دلیل آن هم نبود مدیران حرفهای است. از طرفی هم بسترهای مناسبی را با توجه به نداشتن مدیران حرفهای از دست داده ایم. وقتی شرایط برای کار کردن حرفهای در ورزش وجود نداشته باشد از همه چیز محروم میشویم. شما نگاه کنید بزرگترین مسئلهای که ورزش کشورمان از آن رنج میبرد نبود اقتصاد در ورزش است و زمانی که نتوانیم از اقتصاد ورزش استفاده کنیم به مشکلات زیادی بر خواهیم خورد. یکی از عواملهایی که نمیتوانیم اقتصاد ورزش را احیا کنیم نبود فرهنگ حرفهای گری است، همچنین در این زمینه نیروی مناسبی را هم نتوانستیم تربیت کنیم تا به ورزش کشور کمک کنند. به جرات میتوانم بگویم جهل در حوزه مدیریت باعث شده است تا ورزش ایران از اقتصاد ورزش و حرفهای گری در آن محروم باشد.
او ادامه داد: کارهای بزرگ را نمیشود با افرادی که جهل مدیریتی دارند و یا آگاهی مناسبی درباره فرهنگ و سیاسی و اجتماعی و اقتصادی ندارند دنبال کرد؛ بنابراین تا زمانی که فضا برای ورزش حرفهای فراهم نباشد و تا زمانی که ادبیاتی مانند اینکه ورزش را به ورزشیها بسپارند وجود داشته باشد این مشکلات حل نخواهد شد و داشتن انتظار حرفهای بودن درست نیست.
آشتیانی افزود: امروز اگر میبینید باشگاه دچار مشکل هستند بدانید مدیریت غلط در باشگاهها وجود دارد. بودن پروندههای متعدد باشگاههای کشورمان در فیفا نشانه گر همین موضوع است. وقتی قوانین را رعایت نکنند و به هر نحوی که خودشان دوست دارند عمل کنند حاصل آن داشتن پرونده حقوقی در فیفا میشود که با وجود چنین پروندههایی نمیتوانیم بگوییم ورزش حرفهای داریم. حرفهای من نافی پیشرفت ورزش کشورمان نیست در ورزش و در رشتههای مختلف پیشرفتهای زیادی را داشته ایم، اما وقتی رفتار حرفهای نداشتیم این پیشرفتها هم دیده نمیشود.
از فوتبال که بگذریم به دومین رشته محبوب توپی یعنی والیبال میرسیم. رشتهای که در این چند سال اخیر دچار مشکلاتی از قبیل مالی و انضباطی شده است. در والیبال هم تیمهایی هستند که در لیگ برتر والیبال شرکت کردند و پس از تنها یک یا ۲ سال به دلیل مشکلات مالی از حضور در لیگ انصراف دادند و منحل شدند. در این میان یک سری از باشگاهها هم هستند که پرونده بین المللی دارند و بدون توجه به آنها به فعالیت ادامه میدهند. خیلی از باشگاهها برای دور زدن فدراسیون جهانی نام تیمهای خود را تغییر دادند تا از زیر بار بدهیها فرار کنند. خود انجام دادن این کار رفتار غیر قانونی و غیر حرفهای است که نشان میدهد حرفهای گری تنها به یک اسم در ورزش ایران تبدیل شده است.
تیمهایی مانند شهرداری ارومیه با داشتن ۴ پرونده و سایپا، شهرداری تبریز و شهرداری ساری هر کدام با ۲ پرونده و تعاون گنبد، شهرداری اراک، شهرداری ورامین و متین ورامین هرکدام یک پرونده از حضور در رقابتهای بین المللی و نقل و انتقالات خارجی محروم هستند، اما توجهی هم به این بدهیها نمیشود. همه این مسائل مدیریتهای باشگاهها را زیر سوال میبرد و نشان میدهد هدف باشگاهها تنها نتیجه گیری در لیگ داخلی است و آیندهای برای باشگاههای خود در نظر نمیگیرند.
ناصر شهنازی کارشناس والیبال کشورمان در گفتگو با خبرنگار ما در خصوص حرفهای گری در رشته والیبال و مشکلات موجود در باشگاهها اظهار داشت: ورزش ما فقط اسم حرفهای بودن را یدک میکشد، شاید در بخش عقد قراردادها و پرداختها کمی حرفهای باشیم، اما از نظر رفتاری حرفهای نیستیم. دلیل این حرفهای نبودنها برای این است که اکثر تیمها توسط شرکتهای دولتی اداره میشوند و خیلی کم پیدا میشود تیمی به صورت خصوصی مدیریت شود. تیمهایی هم که به صورت خصوص مدیریت میشوند با توجه به نداشتن درآمد مناسب در قبال هزینههایی که میکنند باعث میشود از سرمایه گذاری در ورزش دل سرد شوند. از طرفی هم تیمهای دولتی راههای قانون گریزی زیادی دارند بر همین اساس تعداد تیمهای دولتی در ورزش ما زیاد است.
کارشناس والیبال کشورمان در خصوص مقایسه ورزش ایران با کشورهای دیگر کفت: اگر بخواهیم مقایسه کنیم لیگ بسیار خوبی داریم، اما همه چی در ظاهر است و هیچ چیز حرفهای در آن دیده نمیشود، چرا که هر سال قوانین برگزاری لیگ والیبال تغییر میکند و همه ساله اتفاقاتی در لیگ ما اتفاق میافتد که شاید به ندرت در لیگها مطرح خارجی دیده شود. وقتی برنامه ریزیهای ما حرفهای نباشد در مقابل هم نمیتوانیم ورزش حرفهای را هم داشته باشیم. حرفهای گری در ورزش ما اصول خود را هم رعایت نمیکند، ما در باشگاههای ورزش کشور شاهد آن هستیم که مدیریت باشگاهها خیلی زود تغییر میکند و با توجه به این که هر مدیری هم که میآید نتیجه گرا است برنامه بلند مدتی در باشگاههای ما اتفاق نمیافتد. همه مدیران ما فقط نتیجه را میبینند و میخواهند در مدت زمان کوتاهی که دارند بهترین نتیجه را بگیرند.
او ادامه داد: یکی از عوامل اصلی بی برنامه بودن باشگاههای ما نداشتن بسترهای مناسب درآمدی است، امروزه در دنیا مسئله اقتصاد حرف اول را میزند وقتی باشگاه حتی لباس خود را نمیتواند بفروشد تا منبع درآمدی شود نمیتوانیم بگوییم حرفهای هستیم. والیبال ما سطح بالایی دارد، اما قانونمند نیست، الان اگر تیم قهرمان فصل گذشته نخواهد تیم داری کند مشکلی پیش نمیآید و یک تیم ۱۸۰ میلیون ورودی میدهد و جایگزین این تیم میشود. اینها همه غیر حرفهای بودن رفتار ما در قبال لیگ را نشان میدهد. به نوعی بی قانونی و نبود مدیریت درست از ابتدا مسیر والیبال را تغییر داد و در حال حاضر هم درست کردن این شرایط کار بسیار سختی است.
بسکتبال هم که بعد از فوتبال و والیبال سومین رشته محبوب توپی محسوب میشود در این سالها طرفداران خاصی را به خود اختصاص داده است و لیگ پویایی را نیز دنبال میکند. در این رشته ورزشی هم مانند فوتبال و والیبال مشکلات مالی حرف اول را میزند چرا که ورزش پرهزینهای نسبت به امکاناتی که میخواهد است. در سالهای اخیر در بسکتبال هم تیمهای زیادی بودند که به دلیل مشکلات مالی منحل شدند و از گردونه این ورزش کنار رفتند. در این میان یکی از تیمهای پر افتخار و قدیمی بسکتبال تیم بسکتبال پتروشیمی بندر امام بود که به دلیل وچود مشکلات مالی منحل شد، اما سوال اینجاست که چرا باشگاهها به راحتی تیمهایی را که سالها برای موفقیتها آن زحمت کشیده اند را منحل میکنند؟ آیا راه کارهای دیگری برای حفظ تیمهای خود ندارند؟
قبل از پتروشیمی بندر امام هم تیم دانشگاه آزاد اسلامی بود که با به وجود آمدن مشکلات منحل شد و کنار رفت. امسال هم تیم شهرداری بندر عباس بود که اعلام کرد تیم خود را به خاطر مشکلات مالی کنار گذاشته است. همه اینها نشان میدهد مدیریت کلاف سردرگم ورزش ایران است، چرا که مدیریتهای غلط و بی گدار به آب زدنها باعث ایجاد مشکلات میشوند و در نهایت هم راهی به جز کنار گذاشتن تیم خود ندارند.
حرفهای گری در رشته بسکتبال هم تنها به باشگاهها برنمی گردد بلکه بازیکنان هم باید رفتار حرفهای را رعایت کنند. رفتاری که گویی به دلیل طمع ههای مالی و مشکلات شخصی با افراد از بین رفته است. بسکتبال پیش از فصل لیگ بسکتبال امسال هم شاهد رفتارهای غیر حرفهای بازیکنان هم بود. بازیکنانی بودند که همزمان با ۲ باشگاه قرارداد بسته بودند که خود نشان میدهد در رشته بسکتبال باید کمی نگرش تیمها و مدیریتها تغییر کند.
محمدرضا اسلامی کارشناس بسکتبال کشورمان در گفتگو با خبرنگار ما در خصوص حرفهای گری در بسکتبال و مشکلات موجود در این رشته عنوان کرد: ورزش ایران هم پای ورزش جهان در حال پیشرفت است و رو به جلو در حال حرکت است. امروزه ورزش کشورمان در جهان صاحب نام است، ما حتی در بسکتبال با توجه نداشتن عنوان المپیک و جهانی تک ستارههایی داشتیم که نام ایران را همواره در بالاترین سطح نگهداشتند. در حال حاضر در فوتبال، والیبال و بسکتبال و سایر رشتههای ورزشی بازیکنانی هستندکه در لیگهای مطرح اروپایی حضور دارند و میتوانند پرچم ایران بالا نگهدارند. دنیای حرفهای یک چارچوب استاندارد دارد و همه کشورها با توجه به قوانین داخلی خود این استانداردها را رعایت میکنند.
کارشناس بسکتبال کشورمان افزود: ما در ورزش کشور ساختار مناسبی نداریم و، چون ساختار مناسبی وجود ندارد بیشتر استانداردهای جهانی هم در ورزش ما رعایت نمیشود. شما نگاه کنید علی رغم سخت گیریهایی که فیفا داشته است بسیاری از تیمهای ما ورزشگاه اختصاصی ندارند و یا اگر هم دارند برای برگزاری مسابقات استانداردهای لازم را ندارند. در بسکتبال هم چنین است ۹۰ درصد سولههایی که در اختیار هیأتها بسکتبال استان قرار داده میشود سولههای صنعتی و انباریهای هستند و شرایط مطلوبی برای تمرین ندارند.
اسلامی درباره مشکلات مدیریتی در ورزش کشورمان عنوان کرد: همیشه حاشیهها پر رنگتر از کارهای انجام شده در ورزش بوده اند و از طرفی هم سیاست زدگی ورزش کشورمان به نوعی بوده است که نتوانیم به سمت حرفهای گری در ورزش حرکت کنیم. در واقعا بسیار از مشکلات ما در مدیریتهای نادرست است، چرا که وقتی یک مدیر نمیداند ۴ سال مدیر یک باشگاه است یا ۲ ماه نه برنامه ریزی مناسبی میتواند انجام دهد و نه ثباتی را در تیم میتواند حاکم کند. سیاستها دیکته شده از بیرون باشگاهها به ورزش ما ضربه زده است. در این سالها هم کم نبوده، ما دیدیم سرمربی بازیکن و یا افراد دیگر به تیمهای باشگاه دیکته شده اند و همه این موضوعات مسئلهای شده است که راه حرفهای گری ما را مسدود کرده است.
مشکلات عمدهای که در ورزش کشورمان وجود دارد مدیریت است. مسئلهای که خیلیها عامل اصلی نبود حرفهای گری در ورزش میدانند. در واقعیت هم مدیریت حرف اول هر چیزی است و اگر لنگ بزند همه چیز را تحت الشاع خود قرار میدهد.
بیشتر بخوانید
انتهای پیام/