به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، حسین عزیزی مدیرکل فرآوردههای غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو در نشست خبری که به صورت ویدیو کنفرانسی برگزار شد؛ درباره وضعیت پایش سلامت آبهای معدنی و همچنین تفاوت آن با آب آشامیدنی و درج عبارت معدنی و آشامیدنی بر روی بستهبندیها، اظهار کرد: باید توجه داشت، تمام محصولاتی که به کشور وارد یا در داخل کشور تولید میشود، از جمله آب معدنی تحت نظارت سازمان غذا و دارو قرار دارند و به صورت ادواری از آنها نمونهبرداری انجام می شود و اگر عدم انطباق داشته باشند، بر اساس آن عدم انطباق با شرکتها برخورد میشود، اگر جزئی باشد به آنها تذکر داده میشود و اگر نیاز به تغییراتی در خط تولید و ... باشد، انجام و نظارت میشود. در حال حاضر خوشبختانه مشکلی در زمینه آبهای معدنی نداریم.
وی افزود: همه اصطلاحا به این بستهبندیهای آب، آب معدنی میگویند، اما خیلی از اینها آب معدنی نیست و از معادن یا چشمهها برداشت نمیشود، بلکه همین آب شرب معمولی است که مجددا تصفیه میشود. یعنی آب معمولی را مجددا تصفیه میکنند تا از نظر فاکتورهای سلامتی کاملا مورد اطمینان باشد و بعد بستهبندی میکنند. بر این اساس ما پیگیر بودهایم که آن برندی که آب آشامیدنی است، روی آن «آب آشامیدنی» درج شود تا مصرفکننده گمره نشود و آنکه از چشمهها و معادن برداشت شده، «آب معدنی» نوشته شود.
مدیرکل فرآوردههای غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو بیان کرد: هر آب معدنی هم به صرف اینکه معدنی است، ممکن است خیلی خوب نباشد و املاح زیاد باشد و برای مصرفکننده به ویژه در درازمدت مشکل ایجاد کند که به آنها اعلام میکنیم و باید این مورد را اصلاح و املاح را تعدیل کنند و قبل از پر شدن بطری، اصلاحات انجام میشود و اکنون استانداردها رعایت میشود و فکر میکنم که مسئله آشامیدنی و معدنی را روی برچسبها درج میکنند. در عین حال ما برچسبها را هم به صورت ادواری ارزیابی میکنیم و اگر برچسبی مشکل داشته باشد به صاحب شرکت تذکر داده میشود و مطابق با دستورالعمل با او برخورد میکنیم.
مدیرکل فرآوردههای غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو درباره استفاده از پالم در پنیر پیتزا بیان کرد: موضوع روغن پالم قدیمی بوده و سالهاست موضوع آن مطرح شده است و باید توجه داشت ذهنیت های ایجاد شده درباره روغن پالم در کشور ما خیلی درست نیست و روغن پالم در همه کشورهای دنیا مصرف می شود و اینطور نیست که پالم روغن مضری باشد و هیچ کس از آن استفاده نکند و موضوعات مطرح شده علمی و کارشناسی نیست و در لبنیات استفاده از پالم ممنوع شده است.
وی بیان کرد: اکنون تنها در تاپینگ پیتزا (پنیر روی پیتزا) از روغن گیاهی استفاده می شود که حدود 30 درصد آن پالم است و روی تاپینیگ ها این موضع درج شده است البته مصرف کننده پیتزا دیگر نمی داند که پنیر روی پیتزا پالم دارد و باید توجه داشت که برخلاف ذهنیت عمومی روغن های گیاهی از روغن های حیوانی بهتر هستند و حتی کره گیاهی بهتر از کره حیوانی است، اخیرا در سطح بین المللی با کره با منشا حیوانی مخالفت های بسیاری شده است و روغن های گیاهی سالم تر وارزان تر هستند و احتمال تقلب در قیمت وجود دارد همچنین در روکش بستنی از روغن پالم استفاده می شود.
عزیزی درباره ماجرای دپوی 500 تن ماده اولیه شیرخشک نوزاد در گمرگ و احتمال فاسد شدن آن اظهار کرد: مواد اولیه شیرخشک نوزاد شامل املاح و پودر شیرخشک بدون چربی است، شیرخشک در ایران تولید می شود و شیرخشک نوزادان باید ویژگی های بهتری داشته باشد و به همین دلیل پودر شیرخشک وارد می شود و یک کارخانه در ایران شیرخشک بدون چربی برای نوزاد تولید می کند و این کارخانه به وزارت صمت مراجعه و اعلام کرده است که می تواند تمام نیاز مواد اولیه شیرخشک های داخلی را تامین کند.
وی ادامه داد: وزارت صمت بر اساس اعلام تولیدکننده تعرفه شیرخشک وارداتی را تغییر داده و ارز از ترجیحی به نیمایی تغییر کرده است و در این فاصله تغییرات 500 تن شیرخشک وارد شده است و وارد کننده هنگام ترخیص دچار مشکل شده است چرا که باید به جای ارز 4200 تومانی 30 هزار تومان هزینه کند و سازمان غذا و دارو با وزارت صمت مکاتبه کرده است تا تعرفه ارز این محموله 500 تنی ارز دولتی باشد اما هنوز وزارت صمت این موضوع را نپذیرفته و این شیرخشکها در گمرک مانده است و اگر شیرخشک ها مدت طولانی در گمرگ بمانند فاسد می شود و ویژگی های آن تغییر می کند.
وی درباره تخصیص یارانه به موادغذایی بیان کرد: تصمیم گیری درباره پرداخت یارانه برای غذا به عهده وزارت بهداشت نیست و وزارت بهداشت نظرات خود را اعلام می کند و درباره کاهش مصرف گوشت، مرغ، تخم مرغ و لبنیات وزارت بهداشت هشدارها را در این زمینه داده است و باید توجه کرد دولت از نظر میزان درآمد و مقدار یارانه تخصیصی وضعیت را ببرسی می کند و سبدها و یارانه ها را تعیین می کند و ممکن است به طور مغیرستقیم به برخی موادغذایی یارانه تعقل بگیرد و اکنون به نان یارانه قابل توجهی پردخت می شود تا قیمت آن پایین بماند البته شنیده ایم که برای افزایش یارانه های غذایی برنامه هایی در دست اقدام است تا 5 دهک اول که قشر آسیب پذیر هستند، از یارانه های غذایی استفاده و موادغذایی را به قیمت مناسب تهیه کنند.
عزیزی گفت: همه ساله 16 اکتبر از نظر سازمانهای بینالمللی یعنی فائو روز جهانی غذا است که در ایران هم 24 یا 25 مهر ماه را به عنوان روز جهانی غذا نامگذاری شده است.همه کشورهای دنیا روز جهانی غذا را جشن میگیرند و برنامههایی را در جهت رفع گرسنگی، تولید غذای سالم و رساندن غذا به همه طبقات به ویژه طبقات و دهکهایی که مقداری آسیبپذیرتند و ممکن است از نظر تامین غذا با مشکل مواجه باشند، اجرا میکنند. ما هم امسال 24 مهر ماه را مصادف با روز جهانی غذا داریم.
وی افزود: وزارت بهداشت که وظیفه خاصی در زمینه سلامتی غذا دارد، همیشه این روز را گرامی میدارد و طبق روال هر ساله برای این روز برنامه داریم. برنامه هایی که وجود دارد، در جهت معرفی غذای سالم است تا مردم رژیم سالم را رعایت کرده است و به سمت رژیمهای سالمتر بروند. در عین حال شعار کاهش مصرف نمک، شکر و روغن چند سالی مطرح و اعلام شده است که زیاده روی در مصرف این مواد، میتواند زمینهساز بیماریهای قلبی و عروقی، دیابت و ... باشد.
عزیزی گفت: بر همین اساس که سالهاست سازمان غذا و دارو روی مواد برچسب غذایی نشانگر رنگی با عنوان چراغ راهنما گذاشته که شامل سبز، زرد و قرمز است. سبز به معنی سالم بودن ماده غذایی است، زرد به معنای متوسط و قرمز هشدار است که نمک، شکر یا چربی محصول زیاد است. به ویژه افراد در معرض خطر بیشتر باید به این نشانگرهای رنگی توجه کرده و غذایشان را بر اساس این نشانگرها انتخاب کنند. در سطح کشور که حدود 70 دانشگاه علوم پزشکی داریم که در شهرهای خودشان برنامه هایی برای روز غذا دارند. برای هر روز هفته برنامه هایی داریم.
عزیزی در پاسخ به سوالی درباره وضعیت پایش آلایندهها از مزارع و در محصولات کشاورزی و سرانجام شناسنامه دار کردن مزارع، گفت: مسئله تولید غذا بسیار مهم است و نظارت باید از مزارع و باغات آغاز شود. بیش از هشت سال قبل تفاهمنامه ای بین وزارت بهداشت و وزارت جهاد کشاورزی در این زمینه منعقد شده است که وزارت بهداشت وضعیت سموم را در مواد اولیه کشاورزی بررسی کند. متاسفانه وزارت جهاد کشاورزی نتوانسته مزارع و باغات را شناسنامهدار کند.
وی افزود: اگر ما وضعیت سموم را در سبزیجات و صیفیجات و سایر مواد اولیه کشاورزی بررسی کنیم و عدم انطباقهایی مشاهده شود، این عدم انطباقها باید پیگیری شود و بعد بتوانیم مداخله کنیم، اما متاسفانه از آنجایی که محصولات شناسنامه ندارند و مشخص نیست که از کجا آمده، فقط میتوانیم وضع موجود را اعلام کنیم که از نظر نیترات و سموم کشاورزی مشکل دارند، اما پیگیری و مداخلهای انجام نمیشود.
وی گفت: طبق آخرین چیزی که وزرات جهاد کشاورزی اعلام کرده است، این است که حدود 300 هکتار را ظاهرا شناسنامهدار کردند البته بسیاری از باغات و مزارع پروانه دارند، اما آنهایی که گواهی شده باشد و شناسنامهدار شده باشد، 300 هکتار است که بسیار کم است و تاکنون هم چیزی به سازمان غذا و دارو معرفی نشده است.
عزیزی در پاسخ به سوالی درباره سلامت فرآوردههای لبنی به ویژه لبنیات سنتی و تعامل با سازمان دامپزشکی، گفت: وزارت بهداشت به طور کلی مسئول ارزیابی سلامتی است و آخر کار و زنجیره را میبیند، چه در سطح سازمان غذا و دارو که ما محصولات صنعتی و کارخانهها و کارگاهها را نظارت میکنیم و چه در سطح معاونت بهداشتی که سطح عرضه را مورد توجه قرار میدهند. خوشبختانه تعامل ما با سازمان دام پزشکی خوب است که دامداریها و مرغداریها و مراکزی که پروتئینهای حیوانی را تولید میکنند اعم از شیر، گوشت، مرغ و ماهی را کنترل میکنند و در حقیقت مواد اولیهای که به کارگاهها و کارخانهها وارد میشود، میتواند وضعیت خوبی داشته باشد. البته هنوز مشکلاتی در زمینه لبنیات سنتی وجود دارد. زیرا تعداد مغازهها زیاد است، اما خودشان خوشبختانه داوطلب شدند و به سراغ ما آمدند و دوست دارند که تحت نظارت و کنترل قرار گیرند و هم سازمان غذا و دارو و هم معاونت بهداشتی از این موضوع استقبال کرده اند و به زودی این حوزه هم سروسامان بهتری پیدا میکند. در مجموع اقدامات در این حوزه امیدبخش است.
عزیزی در پاسخ به سوالی درباره سلامت نان گفت: امنیت غذا، یعنی تولید و تامین آن بر عهده وزارت جهاد کشاورزی است. به عنوان مثال این وزارتخانه باید گندم نان را تولید کرده یا با توجه به نیاز کشور وارد کند. بنابراین در بحث تولید و تامین غذا وزارت بهداشت دخالت ندارد، اما ما در بحث سلامت غذا نظارت داریم و هر ماده غذایی که بخواهد وارد شود، از جمله گندم تحت نظارت ما است که قبل از ورود آنالیز میگیریم و بعد از ورود هم نمونهگیری کرده و آنالیز میکنیم و اگر مشکل نداشت ترخیص میشود. نان هم از نظر سلامتی زیر نظر ما قرار دارد. ما بر این نظارت داریم که نان از نظر فاکتورهای سلامتی مورد تایید باشد و قیمت و ... آن در دست ما نیست.
مدیر کل فرآوردههای غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو درباره اضافه کردن مواد غیرمجاز به آب آشامیدنی مرغها و بحث مرغ تریاکی، گفت: این موضوع را مدیر دفتر سلامت وزارت جهاد کشاورزی مطرح کرد که البته قبلا رئیس سازمان دام پزشکی بوده است، اما رئیس فعلی سازمان دام پزشکی این موضوع را تکذیب کرد و اعلام کرد که چنین چیزی نیست. ما هم طبق بررسیهایی که انجام دادیم و با آزمایش گوشت مرغ، اثری از این قضیه ندیدم. فکر میکنم که این موضوع بیشتر جنبه شایعه دارد و شاید خیلی کار کارشناسی روی آن انجام نشده و فردی که این موضوع را مطرح کرده، بهتر بود که ابتدا بررسیها را انجام میداد و با مدارک و مستندات اعلام میکرد.
وی افزود: این مباحث مقداری منجر به تشویش اذهان عمومی میشود و ما دوست نداریم که به هیچ عنوان مطالبی مطرح شود که قبل از اینکه ثابت شده باشد، منجر به تشویش اذهان عمومی شود. بنابراین ما این موضوع را تکذیب میکنیم. هورمونها هم که سالهاست مطرح شده، چنین چیزی اصلا نیست و به مرغها هورمون یا تریاک داده نمیشود. تنها چیزی که به مرغها داده میشود، آنتیبیوتیک است که بیمار نشوند. زیرا رشدشان بسیار سریع است و باید به همراه غذا آنتی بیوتیک بخورند که وجود آنتیبیوتیک را هم در گوشت مرغ در چندین طرح تحقیقاتی بررسی کردیم و در هیچ موردی باقیماندهای در گوشت مرغ وجود نداشته است. اگر هم بوده در حد مجاز بوده است. درباره افزودنیها و سموم شاید فرآوردهای را پیدا نکنیم که اصلا در آنها وجود نداشته باشد، بلکه هر یک از اینها حد مجاز دارند. در این مورد هیچکدام از حد مجاز خارج نبوده و از نظر سلامتی مورد تایید است و مشکلی ندارد.
عزیزی در ادامه در پاسخ به سوالی درباره توقف فروش یک برند ایرانی کلوچه در آلمان به دلیل داشتن مواد غیرمجاز و سرطانزا و وضعیت بررسی آن در بازار ایران، گفت: این کلوچه بررسی شد و دو مورد درباره آن مطرح بود؛ یکی اینکه روی برچسب آن نوشته نشده بود که حاوی بادام زمینی است. زیرا بادام زمینی از مواد غذایی است که ممکن است برای برخی آلرژیزا باشد و زمانیکه مصرف کنند دچار آلرژی شوند که این موضوع روی برچسب درج نشده بود و این تخلف را انجام داده بود که ما به آنها تذکر دادیم زیرا طبق قوانین و ضوابط اگر یک ماده غذایی دارای یک ماده آلرژیزا باشد، باید روی آن درج شود.
وی ادامه داد: نکته دوم این بود که MPCD و GE که دو ترکیبی هستند که در جریان حرارت دادن روغن ایجاد میشود، اینها را جدیدا سازمانهای جهانی وارد ویژگیهایی کردند که باید اندازهگیری شود. تا سال 2020 این موارد در ویژگیها نبوده و از سال 2021 این موارد در ویژگیهایی آمده که باید در فرآوردههایی که حاوی روغن هستند و حرارت بالا میبینند، مانند کلوچه، بیسکوییت و ....اندازهگیری شود. حال از آنجایی که این موارد در استاندارد اروپا هم نیامده بود، ما مکاتبه کردیم که این موارد هنوز در استاندارد نبوده است و اندازهگیری آن اجباری نشده بود و هر زمان که اجباری شود آنها را وارد استاندارد ایران میکنیم. پیگیریم که امسال یا سال آینده این موارد در استاندرد ایران قرار بگیرد. زیرا باید مقدمات اندازهگیری آن و دستگاهها و تجهیزات لازم آن برای اندازهگیری این ترکیبات فراهم شود. حال گفته میشود که این ترکیبات در درازمدت و به طور مکرر باید استفاده شود تا اثر سرطانزا داشته باشد. بنابراین این دو ترکیب، دو ترکیب جدید هستند که به استانداردها اضافه شده است و به تازگی دارد وارد استانداردهای اجباری میشود.
عزیزی درباره تبلیغات کالاهای مضر بر سلامت و همچنین ادعاهای دروغین آنها، گفت: این مشکلی است که سالهاست که با آن مواجه هستیم. وزارت بهداشت سالهاست که لیست کالاهای آسیبرسان را اعلام میکند و متاسفانه تقریبا به این لیست اعتنایی نشده است و به دلیل مسائل مالی آن را نادیده میگیرد. همچنین تبلیغات را بدون اینکه از سازمانهای مسئولی مانند وزارت بهداشت حداقل تاییدیه محتوایی بگیرد، مورد تبلیغ قرار میدهد.
وی بیان کرد: چندین بار در این زمینه مذاکره کردیم و حتی اعلام کردیم که حاضریم قبل از پخش محتواها آنها را اصلاح کنیم، اما متاسفانه توجه نکردند. اخیرا رئیس جمهور هم به این موضوع اشاره کرد که باید به تبلیغات سروسامان داده شود و مواردی که ممکن است منجر به گمراهی مردم شود، پخش نشود که بسیار خوب است و امیدواریم این موضوع با قدرت ادامه یابد و ما هم حاضر هستیم که نهایت همکاری را انجام دهیم که نه تنها مقدار تبلیغات کم نشود، بلکه بیشتر هم شود اما محتوای پخش شده، محتوای درستی باشد.
عزیزی درباره تولید محصولات تراریخته بیان کرد: تراریخته سه جنبه دارد که یک جنبه آن کاشت محصولات تراریخته است و ربطی به وزارت بهداشت ندارد و مجوز کاشت را وزارت جهاد کشاورزی صادر می کند و تاکنون هیچ محصول تراریخته در کشور کاشت و تولید نشده است وعمده محصولات تراریخته وارداتی ذرت برای خوراک دام و طیور و سویاست که بیشتر هم روغن سویا وارد می شوند واندکی واردات کلزا تراریخته داریم و عمده محصولات تراریخته سویا و ذرت هستند.
عزیزی افزود: ما وظیفه نظارت بر سلامت آنها را داریم و وظیفه کاشت و توسعه را به عهده نداریم و در این زمینه تابع شورای عالی ایمنی زیستی هستیم و هر تصمیمی درباره واردات بگیرند ما برسلامت آن نظارت می کنیم و از نظر مطابقت با استانداردهای بین المللی که اکنون استاندارد ما استاندارد اروپا به عنوان سخت ترین استاندارد جهانی است، نظارت صورت می گیرد و نظر وزارت بهداشت درباره محصولات تراریخته ممتنع است و تولید و واردات را تشویق نمی کنیم و مانع هم نمی شویم زیرا مراجع بالاتری اجازه واردات را می دهند و ما فقط سلامت محصولات را بررسی می کنیم و سخت ترین استاندارد را برای واردات محصولات تراریخته داریم.
وی درباره وضعیت تولید محصولات تراریخته گفت: روی برچسب فرآوردههایی که تراریخته باشد، ذکر میشود تا مصرفکننده آگاهی داشته باشد که اگر دوست ندارد این فرآورده را استفاده کند، آن را استفاده نکند البته در سطح دنیا درباره تراریخته سه نظر وجود دارد؛ یکی اینکه تراریخته با غیرتراریخته فرقی ندارد. مانند کشورهایی چون آمریکا و کانادا و ژاپن این نظر را دارند. البته اصلاح ژنتیکی هم چند مدل دارد که یکی اصلاح ژنتیکی سنتی است که تقریبا کسی روی آن نظر مخالف ندارد و دیگری اصلاح ژنتیکی جدید است که ژنها را از یک فرآورده دیگر به محصول دیگری منتقل میکند.
عزیزی بیان کرد: طبق وظیفهای که برعهده وزارت بهداشت گذاشته شده، روی برچسب این محصولات ذکر میکنیم که تراریخته است. در عین حال اروپاییها میگویند، وقتی فرآوردهای تراریخته است، هرچه از آن تولید شود هم تراریخته است، اما بسیاری از کشورهای دیگر میگویند ما باید محصول را کنترل کنیم. مثلا اگر از ذرت تراریخته روغن میگیریم، اگر ژنی در آن پیدا نکردیم، غیرتراریخته محسوب میشود. ما فعلا از استاندارد اروپا پیروی میکنیم که از همه سختگیرانهتر است و منبع اولیه را ملاک قرار میدهد. به همین دلیل است که روی روغنها اصطلاح تراریخته را درج میکنیم.
عزیزی در پاسخ به باشگاه خبرنگاران جوان درباره تبلیغات فود تسترها در فضای مجازی که اغلب موادغذایی چرب و مضر را تبلیغ میکنند، اظهار کرد: برخی که تسترها در فضای مجازی معروف شده اند و ما نمی توانیم دراین زمینه دخالتی داشته باشیم و رستوران ها و فست فودها برای فروش بیشتر و تبلیغات محصول از این افراد استفاده می کنند و ما آن را تایید نمی کنیم زیرا اغلب موادغذایی خوشمزه نمک، چربی و قند زیادی دارند و برای سلامتی مضر هستند و ما تبلیغات فود تسترها را تایید نمی کنیم اما اکنون قوانین و دستورالعملی برای برخورد با فود تسترها نداریم و شاید نیاز به ورود دستگاه ها و وزارت خانه هایی مانند وزارت ارشاد داشته باشیم.
وی در پاسخ به باشگاه خبرنگاران جوان درباره سند امنیت غذایی بیان کرد: سندهای بسیاری در ادوار مختلف توسط وزارت بهداشت و وزارت کشاوری نوشته است و اخیرا هم سندی از طرف کمیسیون کشاورزی مجلس پیشنهاد شده بود که نقدهایی از طرف سازمان ها ونهادهای مختلف به آن وارد شده است و باید توجه داشت موضوع امنیت غذایی که بیشتر به تولید و تامین غذا بر می گردد بر عهده وزارت کشاورزی است و باید ایمنی غذا را از امنیت غذا جدا کنیم و ایمنی غذا یعنی اینکه غذای مصرفی مردم سالم باشد و وزارت بهداشت متولی ایمنی غذاست و ما بر سلامت محصولات داخلی و خارجی وارداتی باید نظارت داشته باشیم و در سندهای مرتبط با غذا هر جا از ما دعوت کرده اند در جلسات شرکت کرده ایم و سندهایی از قبل بوده است و در سندهای جدید می توان با توجه به اسناد قبلی موضوعات جدید را وارد کرد تا ایمنی و امنیت غذا ارتقا پیدا کند.
مدیرکل فرآوردههای غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو درباره کوچک شدن سفره غذایی مردم ناشی از گرانی و مشکلات اقتصادی به ویژه در دوران کرونا اظهار کرد: وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو امکانات کمی برای آگاهی رسانی دارند و ما از طرقی مانند سایت سازمان غذا ودارو و وزارت بهداشت میتوانیم اطلاع رسانی میکنیم، اما اطلاع رسانی وسیع به وسیله صدا و سیما صورت میگیرد و ما به صدا وسیما اعلام کرده ایم که آماده هستیم در زمینه مسائل مربوط به غذا و معرفی جایگزین موادغذایی شبانه روزی و حتی ایام تعطیل به صدا و سیما در زمینه اطلاع رسانی کمک کنیم.
عزیزی بیان کرد: به عنوان مثال برنج گران شده است و میتوان آن را با ماکارونی جایگزین کرد، یا میتوان تخم مرغ را جایگزین گوشت کرد اما جایگزین مناسبی برای شیر وجود ندارد و وزارت بهداشت به دنبال آن است که موادغذایی ارزانتر به دست مردم برسد، زیرا غذا میتواند از بسیاری بیماریها پیشگیری کند و اگر غذای سالم در اختیار مردم قرار گیرد هزینههای درمان کاهش پیدا میکند و لازم است که دولت به غذا توجه بیشتری داشته باشد و در تخصیص یارانه و مالیات که میتواند قیمت موادغذایی را کاهش دهد، فعالتر عمل کند تا موادغذایی ارزانتر و بهتر در دسترس آحاد جامعه قرار گیرد.
مدیرکل فرآوردههای غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو بیان کرد: تمام غذاهایی که تولید میکنیم تابع استانداردهای ملی و بین المللی هستند و در موادغذایی صنعتی استانداردهای ملی ما بر اساس استانداردهای بین المللی است و بسیاری محصولات صنعتی سابقه تولید سنتی و بومی نداشته اند و برای نخستین بار اغلب در دنیا تولید شده اند البته ممکن است برخی از این موادغذایی نمک، چربی یا شکر بیشتری داشته باشندو در این زمینه ما هشدارهای لازم را میدهیم و مردم آن موادغذایی را کمتر مصرف کنند و باید توجه داشت که هیچ غذایی سم نیست و حتی اگر موادغذایی مفید مانند شیر به میزان زیاد مصرف شوند، مضر خواهند بود.
انتهای پیام/
خدا مالیات راحت تر میشه گرفت و زمین ها باید مشخص بشه چند درصد برای محیط زیست هست و باقی زمین ها هم باید زیر نظر دولت باشه !
سی درصد در امد دولت میشه بیشتر کرد
با کنترل مالیات بر هر قشر میشه کشور رو اداره کرد ! قیمت ها رو کنترل کرد !
یه سال همه گوجه می کارند سال بعد هم پیاز سال بعد ...
بی مدیریتی علت اصلی نابودی اقتصاد
اروپایی های موفق و شرقی ها به خاطر مدیریت پیشرفت کردند!