کریمایی گفت: برای تکمیل طرح‌های جهش دوم پتروشیمی، حدود ۲ میلیارد دلار و برای جهش سوم این صنعت نیز به ۱۹ میلیارد دلار سرمایه نیاز داریم.

فریبرز کریمایی قائم مقام انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی، در گفت‌و‌گو با باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به ظرفیت تولید در صنعت پتروشیمی گفت: طی چند سال گذشته، ظرفیت ۸۴ میلیون تنی در صنعت پتروشیمی داشتیم که امسال به ۱۰۰ میلیون تن خواهد رسید و در واقع، جهش دوم این صنعت به طور کامل محقق می‌شود. برنامه‌ای وجود دارد که این ظرفیت در سال ۱۴۰۴، به ۱۳۰ میلیون تن در سال برسد. این مسئله جای بحث دارد، زیرا برای تکمیل طرح‌های جهش دوم تا پایان سال، حدود ۲ میلیارد دلار و برای تکمیل طرح‌های جهش سوم تا پایان ۱۴۰۴ نیز، ۱۹ میلیارد دلار سرمایه نیاز داریم.

او تصریح کرد: تامین شدن ۱۹ میلیارد دلار طی ۴ سال آینده، به بستر‌های خاصی نیاز دارد. در زمانی که تحریم‌ها نبود و حمایت‌های دولتی صورت می‌گرفت، ظرف ۱۲ سال، ۳۲ میلیارد دلار سرمایه گذاری در این صنعت انجام شده که ۵۴ درصد از آن، یعنی حدود ۱۶ تا ۱۷ میلیارد دلار از این سرمایه گذاری، توسط فاینانس‌های خارجی تامین شده است.

کریمایی ادامه داد: بهبود فضای کسب و کار و جلب اعتماد سرمایه گذاران داخلی، همچنین تغییر شرایط تعاملات بین المللی برای جذب سرمایه گذاران خارجی، از جمله اقداماتی است که برای نزدیک شدن به رقم ۱۹ میلیارد دلار به آن‌ها نیاز داریم. البته که اجرای جهش سوم، صنایع متعددی را در داخل کشور فعال خواهد کرد، اما محقق شدن آن، نیاز به اقدامات متعددی از نظر تکنیکی، دانش فنی و سرمایه‌ای دارد.


بیشتر بخوانید:


توسعه صنایع پایین دستی وظیفه دولت هاست نه پتروشیمی‌ها

او در پاسخ به این سوال که صادرات به منظور ارزآوری برای شرکت‌های پتروشیمی اهمیت بیشتری دارد یا تامین مواد اولیه صنایع داخلی؟  گفت: در شرایط تحریمی، برای شرکت‌های پتروشیمی توزیع محصولاتشان در داخل کشور به صرفه‌تر از صادرات است، زیرا صادرات در این شرایط  پیچیده و زمانبر است.

این فعال صنفی پتروشیمی گفت: ریسک صادرات در وضعیت تحریمی بالاست، عرضه محصول در داخل، بر اساس قیمت‌های بین المللی و در سیستم بانکی داخلی است و ریسک کمتری دارد. مسئله مهم در این زمینه، مربوط به توسعه صنایع پایین دستی است؛ طی این سال‌ها که صنعت پتروشیمی رشد کرده، صنایع پایین دستی آن رشد نکرده اند.

او توضیح داد: سال گذشته ۲۴ میلیون تن صادرات داشتیم که اگر صنایع پایین دستی رشد کرده بودند، می‌توانست بخش زیادی از آن را جذب کند. این جمله که "توسعه صنایع پایین دستی وظیفه پتروشیمی است" نگاه غلطی است؛ چرا که در حقیقت، دولت باید فضا را ایجاد کند تا هر فردی که توانایی دارد، در صنایع پایین دستی سرمایه گذاری کند. افرادی که توسعه صنایع پایین دستی توسط پتروشیمی‌ها را مطرح می‌کنند، در واقع از انجام مسئولیت فرار می‌کنند.

سبد محصولات پتروشیمی باید متناسب با بازار بین المللی باشد

قائم مقام انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی همچنین در پاسخ به این سوال که با وجود توانمند شدن ایران در صادرات محصولات صنایع پتروشیمی، چرا هنوز برخی از محصولات این صنایع نیاز به واردات دارد؟ گفت: نوع محصولات در سبد تولیدی پتروشیمی مهم است. مثلا طی ۴ سال آینده، حجم بالایی از متانول و اتانول خواهیم داشت؛ بنابراین لازم است که سبد را به درستی بچینیم.

او اضافه کرد: این مسئله مربوط به زمانی است که اقتصاد دولتی بود و نگاه کسب و کاری وجود نداشت، اما در حال حاضر این که صرفا کدام محصول را بهتر می‌توانیم تولید کنیم ملاک نیست؛ بلکه باید مطابق با نیاز بازار‌های بین المللی هم تولید داشته باشیم که در آینده بتوانیم صادر کنیم.

کریمایی بیان کرد: اگر بخواهیم ۴ سال دیگر، ۱۶ میلیون تن متانول صادر کنیم، باید برنامه داشته باشیم. آیا می‌توانیم این حجم را صادر کنیم؟  از طرفی، صادرات این حجم در بازار‌های جهانی، ممکن است سبب پایین رفتن قیمت‌ها شود و درآمد‌های فعلی را هم محقق نکند.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار