به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، هوشنگ ملایی رئیس حوضه آبریز زایندهرود امشب ۲۹ آبان ماه با حضور در برنامه گفتوگوی ویژه خبری به بررسی وضعیت آبریز زایندهرود و مشکلات مرتبط با آن پرداخت.
ملایی با اشاره به اینکه حوضه زایندهرود به دو بخش تقسیم میشود گفت: یکی بخش بالادست زایندهرود است که متاثر از ایستگاه کوهرنگ است و این ایستگاه تاثیر بسیار زیادی در منابع آب سطحی و سیلابی که وارد سد زایندهرود میشود، دارد. بحث دیگر مربوط به پایین دست سد است که تا تالاب گاوخونی ادامه دارد .
وی با اشاره به اینکه کوهرنگ حدود ۱۴۰۵ میلیمتر بارش در دوره متوسط ۵۱ ساله داشته است، افزود: در ۱۰ سال اخیر دوره خشکسالی در کشور حاکم شده است و اثرات تغییر اقلیم را میبینیم که متوسط ۱۰ سال اخیر به ۱۲۷۳ متر کاهش پیدا کرده است.
ملایی با اشاره به اینکه میزان بارش ۵۸۳ میلیمتر نسبت به دوره درازمدت کاهش داشته است اظهار کرد:کل بارشی که در حوزه کوهرنگ اتفاق افتاد ۸۲۲ میلیمتر است. بارش با روان آب رابطه مستقیم دارد ،زمانی که بارش کم میشود ، روان آب کاهش پیدا میکند و برخی اوقات میزان بارشی که اتفاق می افتد بارش موثر نیست. لذا کاهش بارش در حوضه زاینده رود داشتیم و در کل کشور هم این کاهش را شاهد هستیم .
رئیس حوضه آبریز زایندهرود با اشاره به افزایش دما گفت : طی ۵۰ سال اخیر حدود دو درجه متوسط دمای حوضه زایندهرود افزایش یافته است. میزان برفی که در این حوضه اتفاق افتاده کم بوده است و پوشش برف نسبت به گذشته کاسته شده است.
وی با اشاره به اینکه متوسط بارش درازمدت حوضه زایندهرود ۲۴۴ میلیمتر است ادامه داد: سطح حوزه رودخانه زایندهرود حدود ۲۷ هزار کیلومتر مربع است که ۱۹۰۰ کیلومتر آن در استان چهارمحال و بختیاری و مابقی این مساحت در استان اصفهان واقع شده است.
ملایی با اشاره به اینکه بیش از ۸ میلیارد مترمکعب بیلان منفی دشتهای استان است گفت: سالانه حدود ۵۶ سانتی متر سطح آب زیرزمینی در حوزه آب زایندهرود به طور متوسط افت پیدا میکند که بحثهای فرونشست و فرو چاله را در خود می گنجاند. سالیانه حدود بیش از ۲۰۰ میلیون متر مکعب اضافه برداشت در شرایطی داریم که بارش نرمال باشد و در زمانی که وضعیت بارش بحرانی می شود و ما از متوسط نرمال دراز مدت کاهش بارش داریم ،این میزان افت سالیانه به همان نسبت افزایش پیدا میکند و شدت خشکسالی بر افت آب های زیرزمینی تاثیر مستقیم میگذارد.
رئیس حوضه آبریز زایندهرود با اشاره به اینکه در بحث کشاورزی تنها به بحث الگوی کشت نباید نگاه کنیم بلکه باید به الگوی مصرف هم باید توجه داشته باشیم خاطرنشان کرد: حدود ۲۰۰ هزار هکتار در حوضه زایندهرود اراضی داریم که شبکه های تحت پوشش منابع آبی رودخانه زایندهرود است و در بالادست سد زایندهرود حدود ۸۰ هزار هکتار اراضی داریم که این اراضی عمدتاً توسط برداشت مستقیم از منابع رودخانه و یا توسط احداث چاه انجام میشود.
وی با اشاره به اینکه در حال تدوین برنامه جامع به صورت فراگیر هستیم افزود: تغییراتی در الگوی کشت ایجاد شده است. گندم یکی از محصولات استراتژیک کشور است ، بخش عمدهای از اراضی حوضه زایندهرود به این محصول اختصاص دارد و بعضاً بخشی از اراضی برای کشت برنج است که در این بخش هنوز نتوانستیم کشت های جایگزین ایجاد کنیم.
ملایی با اشاره به اینکه اجرای طرح های وزارت کشاورزی برای مدیریت مصرف آب ابتدا از کشاورز شروع می شود بیان کرد: تاریخچه حق آبه ها در حوزه زاینده رود به زمان شیخ بهایی بر می گردد.
رئیس حوضه آبریز زایندهرود با اشاره به اینکه در ساختار نرخ گذاری محصولات کشاورزی تغییر ایجاد شده است افزود: بر اساس مصوباتی که مجلس داشت کشاورزان در نرخگذاری نقش دارند و میتوانند قیمت محصولات را تعیین کنند. وزارت کشاورزی برنامهای دارد که اصلاح الگوی کشت را انجام دهد که بخشی از آن مربوط به بحث ایجاد گلخانه ها و ایجاد مجتمع های کشاورزی است .برای این بخش زیرساخت هایی نیاز است که باید وزارت نیرو کمک کند. برنامه ای در سطح ملی در حوزه زاینده رود تصویب شده و در سطح استانی اجرا میشود.
وی افزود: وزارت جهاد کشاورزی بر اساس منابعی که در اختیار دارد طرحهایی را تعریف کرده است و توانسته طرح هایش را به اجرا درآورد. کارهایی که وزارت کشاورزی در بحث مدیریت مصرف می خواهد انجام دهد باید از کشاورز شروع شود یعنی باید کشاورز درخواست داشته باشد و بخشی از منابعی که برای اجرای طرحها اختصاص پیدا میکند از محل منابعی است که از ناحیه کمک های خود فرد است و بخشی هم از ناحیه کمکهای دولت است که از ناحیه وام های بلاعوض به کشاورزان تخصیص پیدا میکند.
ملایی اظهار کرد: وزارت کشاورزی و کشاورز تلاشهای خودشان را انجام دادهاند و اگر این کارها انجام نشده بود امروز آمار ۵۰ درصد را نداشتیم. در حوزه زایندهرود هم الگوی مصرف و هم الگوی کشت باید تغییر پیدا کند و به سمت کشت های جایگزین باید پیش برویم.
رئیس حوضه آبریز زایندهرود اظهار کرد: در بخشی از اراضی که در سالیان گذشته منابع آبی داشتیم آمار منطقه نشان میدهد که آوردخوبی داشتیم لذا سطح زیر کشت ما در آن موقع قابل توجه بوده است اما امروز شرایطی که در حوزه حاکم است امکان سطح زیر کشت از نظر منابع آبی را ندارد.
وی با اشاره به اینکه بار آبی جدیدی به حوزه تحمیل نکردیم گفت: بر اساس مصوباتی که در شورای عالی آب داشتیم هیچ بار آبی جدیدی برای این حوزه اضافه نشده است . یک دوره خشکسالی در این حوزه حاکم بوده ،سال گذشته دوره خشکسالی داشتیم و امسال هم یکی از خشک سال ترین بارش را در حوزه تجربه می کنیم لذا با دوره خشکسالی مواجه شده ایم و این دوره خشکسالی اثرات کارهای خوبی که در حوزه انجام شده را کمتر میکند.
ملایی گفت:اثرات بخش صنعت در استان اصفهان صرفاً مصرف صنعت نیست، در استان اصفهان یکسری از صنایع بزرگ جنبه ملی دارند و این صنایع حدود ۲۰۰ میلیون متر مکعب آب مصرف دارند. تنها این میزان مصرف نیست بلکه جمعیتی که در اثر استقرار صنایع در اصفهان ساکن شدند هم مصرف آب دارند.
ملایی تصریح کرد: آنها خودشان مستقیم برای محصولاتی که تولید میکند آب مصرف میکنند و افرادی که قرار است ساکن شوند نیاز به آب دارند.
رئیس حوضه آبریز زایندهرود با اشاره به اینکه سرانه جمعیتی که در استان اصفهان به خصوص در حوزه زایندهرود ساکن شده نزدیک به ۵ میلیون نفر است ادامه داد: شاخصهای مصرف به شدت کاهش یافته است ،متوسط کشور به ازای هر نفر سرانه آب کمتر شده است.
وی با اشاره به اینکه بر اساس مصوبه شورای عالی آب و کارگروه شورای هماهنگی زایندهرود ، در ستاد احیای زایندهرود تکالیفی تعریف شده است افزود: مصارف صنایع را از سفرههای آب زیرزمینی و از آب سطحی که در حوزه زایندهرود برداشت میشد را کاهش می دهیم و به سمت استفاده از پس آب شهری می رویم.
وی خاطرنشان کرد: طرحهای فاضلاب باید اجرا شود و منابع استحصال شده باید در اختیار بخش صنعت قرار گیرد تا بار گذاری کمتر شود.
رئیس حوضه آبریز زاینده رود تصریح کرد: در کارگروه سازگاری با کم آبی استان چهارمحال و بختیاری در سال آبی گذشته مصوباتی در کارگروه استان داشتیم، وظایفی بر عهده سازمان جهاد کشاورزی، نظام صنفی و شرکت آب منطقهای این استان به عنوان متولیان امر در راستای کنترل مصارف آب گذاشته شد که همکاری خوبی از طرف کشاورزان انجام شد و توانستیم بخشی از مصارف غیرمجاز را کنترل کنیم .
وی افزود: همین کارها با ریاست استاندار وقت اصفهان و اعضای کارگروه سازگاری با کم آبی استان در استان چهارمحال و بختیاری انجام شد و کمک شد بخش عمدهای از مصارف غیرمجاز شناسایی شود و با همکاری دادستانهای دو استان در جهت کنترل برداشتهای غیرمجاز، اقدامات خوبی انجام شده است البته همین برنامهها را امسال با دقت بیشتری در حوضه زاینده رود اجرا خواهیم کرد.
ملایی گفت: دو طرح بالادستی علاوه بر نقشه راه زاینده رود، در این حوضه داریم؛ اول کارگروه سازگاری با کم آبی کشور، یک سری تکالیفی در استانهای حوضه زاینده رود مشخص کرده که به استانها ابلاغ شده است. دوم، موضوع تعادل بخشی بیشتر منابع به مصارف آبهای زیرزمینی است.
وی عنوان کرد: یکی از مشکلاتی که در حوضه زاینده رود به خصوص در دشتهای اصفهان و شهرهای اطراف اصفهان داریم، موضوع نشست سطح ذخایر آبهای زیرزمینی است و هر ساله حدود ۶۰ سانتی متر سطح آب زیرزمینی در حوزه پایین میرود و بیش از هشت میلیارد مترمکعب، تراز منفی حوضه است که سالانه بیش از ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیون مترمکعب به این عدد اضافه میشود. یکی از راهکارهایی که در این بخش از برنامههای اصلی وزارت نیرو و شرکت منابع آب ایران است، موضوع کنترل تعادل بخشی منابع آب حوضه زاینده رود است.
وی درباره موانع پیش روی مصوبات ۹ مادهای شورای عالی آب گفت: بخشی از مصوبات، اجرا شده و بخشی دیگر نیازمند زمان است که در زمان خود به اجرا گذاشته میشود، معیشت کشاورزان جزو مصوبات شورای عالی آب و ستاد احیای زاینده رود است و طرحهای آن تعریف و نقشه راه تدوین شده است، البته کارهایی را که در بخش سخت افزاری و نرم افزاری انجام میدهیم بر اساس مصوبات شورای عالی آب بوده که در حال انجام است.
انتهای پیام/
مافکر می کنیم که دوباره آب برای یک کشت باز بشه مشکلات حل میشه
سرطانی شده که فقط با مسکن داریم درد ش راکم میکنیم،سرطان داره کاره خودش رو میکنه مابا مسکن داریم راهش را رو هموار میکنیم دور یا زود ازپا درمون میاره
دوستان قبل از اینکه نظر بدهید باید اطلاع داشته باشید.#این آب به کدام قسمت ها انتقال داده می شود و از چه زمانی. #انتقال آب به یزد از چه زمانی بوده #انتقال آب به کاشان از چه زمانی بوده#انتقال آب به رفسنجان از چه زمانی بوده#مصرف در چهارمحال از چه زمانی افزایش پیدا کرده و به چه نسبتی افزایش پیدا کرده#مصرف در اصفهان از چه زمانی افزایش پیدا کرده و به چه میزانی افزایش پیدا کرده #آیا در این چند سال انتقال آبی، مجددا صورت گرفته #ارتباط آب های زیر زمینی با کمبود آب #چقدر تغییر کاربری در اراضی و چراگاهها و.. در این استانها صورت گرفته. #صنایعی که در مرکز کشور شکل گرفته اند با کارشناسی درست شکل گرفته اند #کمبود بارش ها در این دهه ، به میزان است #سیاست تقسیم آب بین استانها به این میزان به نفع سیاست های کلی نظام است و در آینده ملت از این تصمیمات متضرر می شوند یا بلعکس و.... اگر برای مردم در این برهه زمانی شفاف سازی به صورت صحیح صورت بگیرد در این تنگنا بهترین تصمیم گرفته می شود.
آبی گه تعلق داره به مردم خودمون و حق آبه ی کشاورز زحمت کش خودمونه باید بره واسه یکی دیگه وشهر ما فرو نشست کنه از بی آبی
از قدیم گفتن چراغی که به خونه رواس به مسجد حرومه
دوما صنایع اب بر رو به کنار دریا یا دریا اب بیارید براشون و دوما اب انتقالی به یزد متوقف بشه یا کم بشه
حق برداشت آب در الویت اول با اصفهان هستش نه یزد و غیره
و صنایع هیچ الویت در برداشت آب ندارند مردم خوب چهارمحال هم الان در مدیریت استان و شهر اصفهان سهیم شدند .
چهارمحال اگر هنر به خرج بدند جلوی خروج آب را بگیرند
چرا نشستند و مثل موج بازیچه شدند و شعار لرستان خوزستان سر میدهند
هنوز که هنوز نتونستم مدیریت نیرو و گاز و را از اصفهان جدا کنیم.
اینها همه بازی هست ،
کل آب ایران رو میبلعید این تقصیر استان ماست که باید تاون پس بدیم؟
انتظار داشتید همیشه سرسبز باشه؟؟
باید اصفهان رو ترک کنید این بهترین راه حله.
مختلف در فصل بارش با تامین رطوبت کافی بارندگی های قابلی داشت فلات مرکزی سرسبز و جنگلی بود کافی مردی با جرعت پیدا شود به این دریاچه ها در فصل بارش از طریق دریای عمان آب کافی انتقال دهد که جریان بارشی تقویت رطوبت شده بارش ها افزایش چه در طول و میزان پیدا خواهد کرد
مساحت امارات رو با ایران مقایسه کن لطفا جمعیتشو نگاه کن
یه منر لوله بذارن اسمش میشه انتقال اب نه ایران که به اندازه 10 تا کل امارات لوله بکشه میشه طرح ناتمام
بعدم اینک ما خودمون آب شرب نداریم شما آب برا آب بازی کنار سی سه پل میخوایید
و اینک مراقب حرف زدنتون باشید وگرنه دوباره فتح خواهید شد
#تاریخ بخوانید
اگر اصفهانی ها نبودن تو الان نوکر داعش بودی
خوبه که قبل حرف زدن یه کم فکر کنید
دوم اینه میگی فتح خودت ک فتح نکردی
سوما اگه هم فتح کرده نیروهای قاجاری که تو اصفهان بوده رو شکست دادن و مردم اصفهان رو شکست ندادن
برای کشور ایران هزینه کنید
زاینده رود یک روان آب طبیعی بوده که سر از نوک کوه و سر بالا رفتن در آورده.
یک اکوسیستم و به هم زدیم جانداران دیگه رو نابود کردیم
حالا هم هیچ...
بگذارید رود مسیر طبیعی رو که از اول وجودش می پیموده ادامه بده بعد در انتهای مسیر ...
بعدشم زاینده رود فصلی نبوده که حالا چرت و پرت میگید.
بالا دست رودخونه یا برنج کاشتند یا کوه و تپه را دشت هلو و بادام و گلخونه کردند کی سرش کلاه رفت کشاورز و باغدار غرب و شرق که کل سرمایه زندگی و ارثش همین زمین و باغ بود.
کسی هم نگفت آب جایی دیگه را بیارید همون سهم اصفهان را به خودش بدید نه ببرید یزد و...
البته همین آقای ملایی گفت چهل و یک درصد نیاز آبی یزد از اصفهان هست که بعد سانسور شد
احداث صنایع فولاد مال خیلی وقت پیش هست چرا حرف چرت می زنید ثانیا کسی نگفته کشت برنج درسته اما غرب و شرق هیچ وقت برنج کشت نداشتند شما یه منطقه را می بینید پیرهن عثمان درست می کنید.
بسیاری از بختیاری های عزیز دارن اصفهان زندگی میکنن
مشکل از طرحهای غیر کارشناسی،عدم نظارت جهاد کشاورزی بر الگوی کشت و شهرداری ک نوک کوه هم چمن کاشته و هر روز آب چاه به چمن میده،خودِ شهرداری کلی چاه عمیق غیر مجاز داره
در نهایت مردم نقشی در این اتفاقات ندارن
کجا دنیا دیده اید صنعت فولادی که باید پیش دریا باشه بزنن وسط کویر؟
کجا دنیا دیده اید جایی که آب نداده ده کشت در سال انجام بدن؟
خدا شاهده آبی که دو استان که به زور و ناروا برای شما می آید حرام است....
صنعت فولاد باید کنار دریا باشد با فکر متوجه میشید
زاینده رود فصلی میخواهید بشه رودخانه می سی پی پی؟!
آبی که از دو استان یاد شده به زور و با سیاست میاد داخل استان حرام است
برای اصفهان چیزی جز بی آبی و آلودگی نداره،از همه بدتر ک اکثر افراد شاغل در این صنایع خوزستانی هستن و بختیاری
، قبل از اون آب برای یزد برده می شود. اینکار از سال ۱۳۷۹ شروع شده و اگر هم مواقعی رودخانه آب داشته موقتی و زودگذر بوده. در سالهای اخیر که این خشکی ها به علت برداشت زیاد بالا دست زیادتر و طولانی شده به همراه گرم شدن هوا تاثیر زیادی روی خشکی و کمی باران در حوزه زاینده رود داشته و این از اصفهان هم به سمت غرب پیش،می رود و به زاگرس در بخش غرب استان در فریدون شهر و استان چهارمحال بختیاری گسترش،یافته که شاهد آن کم شدن بارش باران و برف است. مطمئن باشید اگر رودخانه زاینده رود جاری نباشد و به گاوخونی نریزد اصفهان و چهار محال خشکسالی تشدید شده و خوزستان هم آب بسیار کمتری دریافت خواهد کرد. این مسئله استانی و تعصب قومیت نیست، به کل منطقه و کشور آسیب جبران ناپذیر وارد می کند.