کاوه حاجی علی اکبری، مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان، درباره دستورالعملهای ساخت ساختمانها در پهنههای اطراف گسل بیان کرد: جابهجایی گسلها در هنگام زلزله، همواره اثرات شدید و مخربی روی سازههای احداث شده بر آن داشته و در زلزلههای گذشته، مواردی از تأثیر زلزله بر ساختمانها، مستحدثات و شریانهای حیاتی مشاهده شده است.
وی گفت:بررسی این شواهد با هدف شناسایی و تعریف اقدامات پیشگیرانه در جهت کاهش خسارات و تلفات ناشی از زلزله نشان میدهد با رعایت فاصله مناسب از گسلهای فعال، میتوان از تخریب ساختمانها پیشگیری و تلفات جانی ناشی از آن را کاهش داد؛ بنابراین وجود دستورالعملی برای ساخت ساختمانها در پهنههای اطراف گسل الزامی بوده و عدم ساخت و ساز در اطراف گسلهای فعال، میتواند آسیبهای وارده به سازهها را کاهش دهد.
وی گفت: بر این اساس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران با بهرهگیری از نیروهای متخصص داخلی و همچنین اساتید خبره و مطالعات گسترده دفتری و بازدیدهای میدانی، نقشه پهنههای گسلی شهر تهران را در سال ۱۳۸۸ تهیه و تدوین و به مراجع ذیربط ارائه نمود که نهایتاً نقشههای مذکور در جلسه مورخ ۲۵/۵/۱۳۹۵ شورایعالی شهرسازی و معماری ایران به تصویب رسید (ابلاغی طی نامه شماره ۰۲/۱۰۰/۲۴۶۵۰ مورخ ۳۰/۵/۱۳۹۵ معاون وزیر و دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری ایران به عنوان معاون اول ریاست جمهور).
حاجی علی اکبری افزود: هم زمان با تهیه نقشه پهنههای گسلی شهر تهران در سال ۱۳۸۸، کمیتهای متشکل از اساتید خبره و عضو کمیته استاندارد ۲۸۰۰ در سازمان پیشگیری و مدیریت بحران تشکیل شد. در این کمیته نسبت به تدوین ضوابط ساخت ساختمان در پهنههای گسلی شهر تهران اقدام و مراتب جهت بررسی در کمیته استاندارد ۲۸۰۰، به مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی ارسال شد. پس از طرح موضوع در جلسات کمیته مورد اشاره، بخشهایی از ضوابط مذکور در ویرایش چهارم استاندارد ۲۸۰۰ منعکس شده است. با عنایت به پیگیریهای به عمل آمده، ضوابط مورد اشاره در تاریخ ۱/۱۰/۱۳۹۹ به صورت جداگانه با عنوان "دستورالعمل ساخت و ساز در پهنههای گسلی" به تصویب شورای عالی شهرسازی و معماری وزارت راه و شهرسازی رسیده است.
مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران درباره عملیاتی کردن محدودیت ساخت در پهنه اطراف گسل بیان کرد: در راستای عملیاتی کردن مصوبه شورایعالی شهرسازی و معماری ایران، معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهران طی بخشنامه شماره ۸۰/۶۳۵۶۰۴ مورخ ۲/۶/۹۶ به شهرداریهای مناطق ۲۲ گانه، ضمن تأکید بر مصوبه ممنوعیت احداث ساختمانهای بلند مرتبه، صدور هر گونه مجوز، توافق و تشکیل پرونده برای احداث ساختمانهای با اهمیت خیلی زیاد در پهنههای اصلی با جابجایی عمده گسلی را نیز ممنوع اعلام کرد.
وی درباره مجوز احداث ساختمانهای آموزشی در محدوده گسل بیان کرد: طی نامه شماره ۸۰/۷۵۷۵۹۳ مورخ ۱۷/۷/۹۷ معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهران، علاوه بر ابلاغ لزوم اطلاع رسانی به مالکین املاک واقع در پهنه گسل اصلی، ممنوعیت صدور هرگونه مجوز ساخت و ساز جهت مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی دارای مجوز و کلیه جایگاههای سوخت در پهنههای گسل اصلی مورد تأکید قرار گرفته است.
بیشتر بخوانید:
ارگ قدیم تهران در منطقه امن یا در پهنه گسل؟
حاجی علی اکبری درباره عدم وجود گسل در منطقه ارگ قدیم تهران بیان کرد: به طور کلی شناسایی گسلهای شهر تهران از زمان اولین مطالعات انجام شده در دهه ۶۰ میلادی بر مبنای شناسایی عوارض گسلی از روی اولین عکسهای هوایی است؛ که به دنبال آن بازدیدهای میدانی برای شناسایی گسل در برشها انجام گرفته است. در این مطالعات، بخشهایی از تهران که عوارض زمین شناسی قابل مشاهده بود مورد بررسی قرار گرفت.
وی افزود:در منطقه ارگ قدیم تهران به علت پوشش بافت قدیمی شهر، انجام مطالعات مستقیم و معمول زمین شناسی امکانپذیر نبود؛ لذا شناسایی نشدن گسل در این محدوده به معنای نبود گسل نمیباشد و نمیتوان از روی نقشههای موجود نتیجه گیری کرد که منطقه ارگ قدیم تهران از نظر خطر زلزله و یا گسل، کم خطر است.
انتهای پیام/