به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان، همایش روز جهانی خاک به همت انجمن علوم خاک دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان با حضور رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان و مدیر مؤسسه تحقیقات خاک و آب استان، استادان و دانشجویان کشاورزی امروز برگزار شد.
مهرداد مرادمند رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان در حاشیه این رویداد با اشاره به تقویت همکاریها میان مراکز تحقیقاتی جهاد کشاورزی و دانشگاهها گفت: وضعیت خشکسالیهای متعدد و تغییرات اقلیمی نشان میدهد که باید تغییرات جدی در رویکردهای مدیریتی منابع خاک و کشاورزی اتفاق بیافتد.
وی از همکاری استادان دانشگاه در حوزه اجرا در راستای اهداف مشترک بخش خاک و کشاورزی خبر داد و گفت: مشکلات بخش اجرایی را باید در اختیار دانشگاه قرار داد تا با کمک اساتید برجسته دانشگاه برای آنها چاره اندیشی شود.
مهرداد مرادمند از تدوین الگوی کشت، بروز رسانی سند ملی آب برای تعیین نیاز آبی و الگوی کشت اصفهان به عنوان موضوعات مورد همکاری مشترک نام برد و گفت: در بحث الگوی کشت، تحقیقات انجام شده در اختیار دانشکده کشاورزی برای بررسی و اصلاحات لازم قرار گرفته است و تداوم این همکاریها به پیشبرد اهداف کشاورزی استان اصفهان کمک شایانی میکند.
وی در رابطه با نقش دانشگاه در حل بحران آبی استان، گفت: بخش مهمی از مسائل آب اصفهان، مباحث حقوقیاست که بر مسائل فنی سایه افکنده است. حقوق استان در این رابطه باید پیگیری شود، اما در خصوص مباحث فنی، طراحی شیوههای مدیریت منابع آب، استفاده بهینه از عوامل تولید، چاره اندیشی در خصوص از دست دادن کیفیت منابع آبی و.. نیازمند ترسیم یک مسیر همکاری مشترک برای حل بحرانهای آبی به کمک دانشگاه است.
ارتباط مسئله خاک با سلامت انسانها
دبیر برگزاری این رویداد نیز با بیان اینکه برگزاری این همایش میتواند به همگرایی سیستمهای همکار در عرصه تحقیقات کشاورزی کمک کند، گفت: تحقیقات متعددی در مؤسسه تحقیقات خاک و دانشگاه انجام میشود که میتوانیم با برگزاری نشستهایی تخصصی، موضوعات و بودجهها را به صورت مناسب و در جهت اهداف مشخص در استان هدایت کنیم.
محمد علی حاج عباسی، موضوع خاک را یک مسئله زیست محیطی جدی که با سلامت انسانها در ارتباط است دانست و گفت: تنها در ایران حدود ۹ درصد از خاک حاصلخیز است و میتوان از آن استفاده کشاورزی داشت. حفظ و نگهداری خاک یک وظیفه مهم و حیاتی است که روی سلامت انسانها، آب و هوا تأثیر مستقیم دارد.
استاد گروه علوم خاک دانشگاه صنعتی اصفهان گفت: به دلیل مدیریتهای نادرست، خاک کشور در اثر آلودگی صنعتی، کشاورزی، فعالیتهای شهری و ساختمان سازی، نابود میشود و دچار تنشهای شوری، متراکم شدن و از بین رفتن سطح مناسب کشت میشود.
وی گفت: کمبود زمین، تخریب زمین، افزایش جمعیت و نیاز به خاک برای تولیدات محصولات کشاورزی را با در نظر گرفتن رشد جمعیت جهان باید به این موارد افزود و همه اینها دلایلی است که ضرورت دارد از تخریب بیش از پیش خاک جلوگیری شود.
حاج عباسی با بیان اینکه سلامت انسان از نظر تغذیه، آب و هوا در گروه سلامت خاک است، گفت: اگر خاک با فلزات سنگین آلوده شود مسمومیت غذایی را در پی دارد، اگر خاک سالمی داشته باشیم، مقدار کربنی که از اتمسفر در خاک ذخیره میشود، کاهش مییابد و در نتیجه با گرمایش زمین و اثر گلخانهای رابطه مستقیم دارد.
عضو انجمن علمی علوم خاک ایران، بررسی موضوعات خاک را با توجه به رویکرد جهانی به این پدیده حائز اهمیت دانست و گفت: از سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۴ از طرف سازمان ملل متحد به عنوان دهه جهانی خاک نام گذاری شده است.
لازم به ذکر است که پنجم دسامبر از سوی سازمان ملل متحد به عنوان روز جهانی خاک با هدف آگاهی در زمینه خاک به عنوان عامل اصلی تولید کشاورزی نام گذاری شده است
انتهای پیام