باشگاه خبرنگاران جوان یزد - محمدعلی امیربیکی گفت: تقریبا صد درصد دشتهای استان یزد در شرایط ممنوعه به سر میبرند.
مدیر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقهای یزد گفت: درحال حاضر از میان ۱۹ دشت استان که دارای آب باکیفیت هستند ۱۶ دشت به علت برداشت اضافه از آبهای زیرزمینی در شرایط ممنوعه به سر میبرند و ۳ دشت مابقی که آزادند نیز از نظر کیفی دارای آب شور هستند.
این مسئول گفت: با توجه به اینکه متوسط بارندگی سالیانه استان یزد حدود ۹۵ میلیمتر و در مقایسه با متوسط بارندگی کشور حدودا ۳۸% است وضعیت آبخوانها افت داشته است.
او گفت: واقع شدن استان در کمربند بیابانی نیمکره شمالی، تحلیل سیستمهای باران زای وارده به استان به علت دوری از منابع رطوبتی، تابش خورشیدی زیاد و موقعیت توپوگرافی همگی موجب شده تا شرایط اقلیمی استان بصورت خشک و خشن درآید.
این مسئول میگوید: بهره برداری از آب زیرزمینی از قدیم الایام بوسیله چشمه و قنات در استان یزد رایج بوده ودر دشتهای مختلف شبکههای وسیعی از رشته قنوات وجود داشته که آب مورد مصرف کشاورزی، شرب و بهداشت را تامین میکرد.
به گفته او بهره برداری با این سیستم مناسبترین روش حفظ تعادل هیدرولوژیکی سفرههای آب زیرزمینی بوده است.
امیربیکی گفت: با رواج حفر چاه در استان و در نتیجه برداشت بیش از حد از آبخوان ها، این تعادل بهم خورده و افت سطح آب زیرزمینی مشاهده شده است، بطوریکه امروزه بیلان آبی در اکثر دشتهای استان منفی و در برخی مناطق هم بحرانی است.
او گفت: کسری بیلان آب زیرزمینی استان حدود ۳۸۴- میلیون مترمکعب در سال آبی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ بوده و متوسط کسری بیلان دراز مدت آن حدود ۲۴۳- میلیون مترمکعب است.
این مقام مسئول از جمله مهمترین راهکارهای مدیریت وضع موجود را طرح احیا و تعادل بخشی عنوان کرد و گفت: طرح مذکور یکی از عمده فعالیتهای وزارت نیرو و شرکت مدیریت منابع آب ایران برای حفاظت کمی و کیفی منابع آب و ایجاد تعادل بین منابع و مصارف آب زیرزمینی است که در سالهای اخیر در محدودههای مطالعاتی استان اجرا شده است.
امیربیکی گفت: اقداماتی همچون نصب کنتور، انسداد چاههای غیرمجاز، جلوگیری از اضافه برداشت، خاموشی، اصلاح و تعدیل و ... باعث صرفه جویی در میزان برداشت از منابع آب زیرزمینی شده است.
او گفت: علاوه بر طرح فوق، اجرای طرح استفاده مجدد از پساب تصفیه شده مطابق با مسائل زیست محیطی و همچنین فرهنگ سازی در اقشار مختلف برای صرفه جویی و کاهش مصرف آب از جمله دیگر راهکارهای مدیریت مصرف است.
انتهای پیام/و