آیین پایانی دومین جایزه کتاب سال فارس به همراه تجلیل از دست اندرکاران روستاهای دوستدار کتاب و تقدیر از مروجین حوزه کتاب برگزار شد.

باشگاه خبرنگاران جوان شیراز - مدیرکل دفتر مطالعات و برنامه‌ریزی فرهنگی و کتابخوانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: جایزه کتاب سال فارس باید انگیزه بخش و بسترساز جوشش تولیدات فرهنگی باشد و به تقویت تبادلات و تعاملات در عرصه فرهنگ کشور منجر شود.

محمدعلی مرادیان گفت: جایزه کتاب سال از جمله رویداد‌های مهم فرهنگی کشور است؛ جایزه‌ای که به همت مسئولان فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس به منظور برجسته نمایی پدید آورندگان و ناشران خدوم استان فارس راه اندازی شده که شاهد دومین دوره این رویداد بودیم.

او گفت اگر ناشران بدانند سرمایه گذاری فرهنگی که انجام داده‌اند توسط جامعه مورد پذیرش قرار گرفته است و اگر نویسندگان متوجه شوند اثرشان دیده و توسط مردم مطالعه می‌شود انگیزه بیشتری برای ادامه فعالیت پیدا می‌کنند.

مدیرکل دفتر مطالعات و برنامه‌ریزی فرهنگی و کتابخوانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: جوایز کتاب در اساس، حرکات مفیدی هستند، اما به شرطی که منجر به حرکت و روندگی آثار تقدیری و جریان سازی برای تولید و کیفی سازی آثار بعدی شوند. این رویداد باید باعث بیشتر دیده شدن و بیشتر مصرف شدن آثار تقدیر شده باشند.

مرادیان گفت: جایزه کتاب فارس قرار است با تمرکز بر زیست بوم فرهنگی به تقدیر از همت کنش‌گران و جریان‌های فرهنگی انقلاب اسلامی در قالب‌های مختلف بپردازد تا انگیزه‌ای برای تداوم و استمرار تولیدات مکتوب باشد.

مدیرکل دفتر مطالعات و برنامه‌ریزی فرهنگی و کتابخوانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: دولت سیزدهم در بُعد فرهنگی توجه ویژه‌ای به تقویت حلقه‌های میانی دارد و تمرکزش در توجه به مناطق کم برخوردار است.

او گفت: مناطق کم برخوردار از نظر زیرساخت با مناطق کم برخوردار از نظر فرهنگی تفاوت دارند؛ در استان فارس منطقه کم برخوردار از فرهنگ وجود ندارد و اکثر شهرستان‌ها و روستا‌های فارس در ترویج کتاب و کتابخوانی پیشرو بوده و هستند.

مدیرکل دفتر مطالعات و برنامه‌ریزی فرهنگی و کتابخوانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: استان فارس استانی پیشرو در عرصه‌های فرهنگ و هنر کشور به شمار می‌رود و در برخی از رسته‌های فرهنگی و هنری توانسته است الگوسازی کند.

او گفت: حتی مناطق کم‌برخوردار استان هم به لحاظ اقدامات فرهنگی پیشرو محسوب می‌شوند. در جشنواره اخیری که به نام طرح‌های برگزیده روستایی به منظور ترویج کتاب و کتابخوانی برگزار شد طرح‌هایی که از سوی روستا‌های این استان حتی مناطق کم برخوردار ارائه شد رگه‌های پختگی و نخبگی کاملا مشهود است.

مرادیان گفت: این استان ظرفیت‌های ذاتی فرهنگی ویژه‌ای در خود دارد و از تاریخ و عقبه فرهنگی قابل افتخار، هویت ساز و تمدن سازی برخوردار است و به طور کلی بستر مناسبی برای تربیت عناصر فرهنگی و هنری و همچنین برگزاری رویداد‌های ماندگار فرهنگی و هنری دارد.

او گفت: ساختار‌های تشکیلات مردمی و دولتی در حوزه فرهنگی ساختار‌های مستحکم، مؤثر و خوش پیوندی است. به عنوان مثال می‌توان به ظرفیت دانشگاه شیراز اشاره کرد که بسیاری از اساتید امروز حوزه ادبیات و نویسندگی و نویسندگان به نام عرصه‌های ادبی از تحصیلکرده‌های این دانشگاه هستند.

مرادیان گفت: جبهه فرهنگی استان فارس از ظرفیت‌های فرهنگی بسیار مهم و اثرگذار کشور است. آموزشگاه‌های نویسندگی و کتابفروشی‌های متعهد به ارزش‌های مورداحترام جامعه، نویسندگان و فرهنگوران و هنرمندان فعال در این استان تنها بخشی از ظرفیت‌های استان پهناور فارس است.

او خطاب به مدیرکل ارشاد فارس گفت: ما را در ستاد مدیریت فرهنگی خادم خود بدانید و جریان سازی‌های محتوایی که مد نظر اهالی فرهنگ فارس است را از ما مطالبه کنید.

مردمی بودن دولت زمانی محقق خواهد شد که فرهنگ، عمومی شود

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس نیز گفت: فرهنگ هیچ گاه در حاشیه نخواهد بود؛ بلکه فرهنگ به عنوان اصل، متن و مرکز باید به عنوان موتور اصلی و پیشران کشور و سایر نظام‌های اجتماعی، اقتصادی و سیاسی باشد.

حمیدرضا قانعی گفت: رویکرد کلان ما گفتمان سازی بر مبنای هویت ایرانی اسلامی است. در حقیقت هویت یکی از مهمترین مقوله‌های اقتدار ملی است. هرچه هویت ملی یک کشور تضعیف گردد، آن کشور از درون تهی می‌شود و زوال و نابودی آن قطعی خواهد بود.

او گفت: تلاش جدی دشمنان جمهوری اسلامی ایران در راستای تغییر ارزش‌ها و نگرش‌های مردم به ویژه جوانان و به تبع آن تغییر هویت آنان نشان از اهمیت این موضوع دارد که باید به صورت جدی به آن توجه شود.

قانعی گفت: فرهنگ امری حکومتی، فرمایشی، دستوری و ساختنی نیست بلکه امری است که باید از درون مردم و با مردم شکل بگیرد.

این مقام مسئول گفت: اهالی فرهنگ و هنر باید در ساخت، رشد و تعالی فرهنگ، سهم عمده و جدی داشته باشند و برای تحقق پیشرفت فرهنگی که در حقیقت زیربنای پیشرفت اقتصادی، سیاسی و در نهایت پیشرفت کشور خواهد بود.

او گفت: باید از ظرفیت‌های مردمی و اهالی فرهنگ و هنر استفاده کرد. مردمی بودن دولت زمانی محقق خواهد شد که فرهنگ عمومی شود. در واقع این فرهنگ است که باید مردم را به میدان بیاورد.

قانعی گفت: برای به میدان آوردن ظرفیت فرهنگ و هنر و فعالان مردمی توانمندسازی و ارتقا سطح دانشی و مهارتی یک اصل است و همان توانمندی و ظرفیت کم نظیر اهالی فرهنگ و هنر زمانی می‌تواند تبدیل به یک جریان و گفتمان عمومی شود که به صورت شبکه‌ای با یکدیگر متصل بوده و با یکدیگر هم افزایی داشته باشد.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس گفت: امیدوارم جشنواره جایزه کتاب سال فارس مقدمات خیر و برکت برای اهالی فرهنگ فارس و مقدمه تحول فرهنگی در جامعه باشد. نسل جدید انقلاب برای دریافت مبانی اصیل و برخاسته از اندیشه نام انقلاب همواره آماده است.

دبیر علمی دومین جشنواره کتاب سال هم گفت: این رویداد در زمینه‌های فلسفه و روانشناسی، دین، ادبیات، پژوهش ادبی، علوم کاربردی، تاریخ و جغرافیا، کلیات، علوم اجتماعی، زبان، هنر، نقد ادبی، مستندنگاری کودک و نوجوان، علوم انسانی و هنر اجرا شد.

محمدرضا خالصی گفت: نویسندگان آثار خودرا به دبیرخانه ارسال کردند و بر اساس آیین نامه جایزه کتاب سال داوری در چند مرحله انجام شد و داوری در چند مرحله شکل گرفت.

او در رابطه با نحوه داوری در این رویداد گفت: ابتدا تمام کتاب‌ها از سوی گروه داوران مربوطه مورد ارزیابی قرار گرفت و آثاری که حداقل یک رأی مثبت را احراز کردند به مرحله دوم راه یافتند و کتاب‌های راه یافته به مرحله‌ی دوم از سوی دو داور ارزیابی شدند و نتایج ارزیابی در فرم‌های ویژه‌ای که بدین منظور طراحی شده بود درج شد و کتاب‌هایی که از ۱۰۰ امتیاز حداقل ۷۰ امتیاز کسب کردند به مرحله نهایی راه یافتند.

دبیر علمی دومین جشنواره کتاب سال گفت: در مرحله نهایی در نشست مشترک داوران اصلی، آثار راه یافته به این مرحله مورد بررسی و ملاحظه نهایی قرار گرفته و آثاری که امتیاز آنان ۸۰ یا بیش از آن بود به عنوان اثر برگزیده و یا شایسته تقدیر شناخته شدند.

او گفت: در هیأت علمی نیز پس از بررسی آثار منتخب و داوری‌ها آثار منتخب تأیید شده از سوی این هیأت اعلام شد.

خالصی بدیع بودن موضوع کتاب و رعایت استاندارد‌ها در ساختار، فصل بندی، نگارش، دستور زبان و گزینش واژگان را از معیار‌های داوران در این رویداد دانست و گفت: رعایت استاندارد‌های در ذکر منابع و مآخذ، بالا بودن عیار علمی محتوای کتاب، بهره مندی از قدرت تحلیل و استنتاج منطقی، پاکیزگی و آراستگی کتاب از حیث حروف چینی، صفحه آرایی و چاپ و رعایت استاندارد‌های تصحیح و ترجمه در خصوص آثار ترجمه شده و تصحیح شده از دیگر معیار‌های ما برای انتخاب کتاب‌های برتر بودند.

خالصی گفت: در دومین جایزه کتاب فارس آثار در موضوعات ده گانه رده بندی دیویی و نیز گروه کودک و نوجوان ارزیابی و داوری شد و از میان ۱۴۲ عنوان مورد ارزیابی پس از داوری در مرحله اول ۲۰ عنوان کتاب به مرحله دوم راه یافت که از این میان پس از ارزیابی دقیق علمی هر اثر توسط دو نفر از داوران ۶ عنوان کتاب برگزیده و ۹ عنوان کتاب شایسته تقدیر شناخته شدند.

این پژوهشگر گفت: در این کار ارجمند ۳۳ تن از اساتید طراز اول کشوری از استادان و پژوهشگران دانشگاهی و حوزوی و مراکز پژوهشی و علمی ما را یاری دادند که از همین جا دست همه را می‌فشاریم و از ایشان به خاطر زحمت‌های بسیار و دقت ویژه‌شان تقدیر و تشکر می‌کنیم و از همه نویسندگان، پژوهشگران، هنرمندان که با وجود مشکلات، باز قلم توتم آن هاست سپاسگزاریم.

او گفت: امید رویداد کتاب سال راهی باشد برای رسیدن فارس به جایگاه اصلی خود در تولید و پیشرفت فرهنگ اسلامی ایرانی.

خالصی در ادامه با بیان اینکه کتاب در فرهنگ و اندیشه اسلامی نقشی ویژه دارد، گفت: معجزه پیامبر اسلام، کتاب است. هر چند بقیه پیامبران هم کتاب آسمانی داشتند، اما کتاب‌های ایشان با معجزات آنان متفاوت بود.

او گفت: در قرآن کریم ۳۱۹ بار ماده کتب و مشتقات آن در ساختار‌های گوناگون بیان شده است و این بسامد بالا نشان از اهمیت والای کتاب در این فرهنگ دارد.

در پایان این مراسم از مروجان روستاهایی که طی یک دهه گذشته برگزیده کتاب شدند تقدیر انجام گرفت و سپس شایستگان تقدیر بخش کتاب معرفی و در بخش برگزیدگان ۶ نفر معرفی شدند.

انتهای پیام/ 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
علی
۰۰:۵۰ ۱۳ بهمن ۱۴۰۰
باسلام وادب واحترام
ازمسئولین ودستندرکاران عرصه کتاب خصوصابانیان این مسابقه کمال تشکروقدردانی رادارم
ارادتمندشماعزیزان
علی قلیچ خانی
نویسنده کتاب؛(دوام عشق هادرجدایی ست)
ممنون...
آخرین اخبار