باشگاه خبرنگاران جوان اصفهان - محمدرضا عباسی گفت: منابع آبی خرد که حجم زیادی از آبهای شیرین و قابل دسترس از جمله چشمه ها، استخرهای آبیاری کشاورزی و قنوات استان را شامل میشود بطور متوسط با دبی بیـن ۵ تا ۲۰ لیتر در ثانیه بیشتر برای فعالیت کشاورزی از آنها استفاده میشود.
این در حالی است که در ورودی بیشتر این استخرهای کوچک و بزرگ امکان ذخیره آب از قبل موجود بوده و یا امکان احداث چنین استخرهایی وجود دارد؛ از این رو میتوان با اندک تمهیدات و تغییرات در تاسیسات این استخرها (از جمله نصب توری درورودی و خروجی، تنظیم ارتفاع آب در استخر که حداقل ۷۰ – ۵۰ سانتی متر آب در هنگام تخلیه در استخر باقی بماند) برای پرورش انواع آبزیان گرم آبی (کپور ماهیان) یا سردآبی (قزل آلا) بصورت تلفیقی با فعالیتهای کشاورزی سود جست.
هر استخر ذخیره آب کشاورزی با مساحت متوسط هزار متر مربع در مناطق مستعد و شرایط معمول میتواند با توجه به میزان دبی و دمای آب و مساحت استخر، ماهی دار شده و منشاء تولید ۲ تا ۱۰تن انواع ماهیان گرم آبی (کپور ماهیان) یا سردابی (ماهی قزل آلا) باشد.
او گفت: بهره وری از منابع آبی خرد کشاورزی، بهبود کمی و کیفی محصولات کشاورزی، افزایش مصرف ماهی کشاورزان، کاهش استفاده از سموم و کودهای شیمیایی، افزایش درآمد اقتصادی کشاورزان، غنی شدن زمینهای کشاورزی و حاصلخیزی آنها بدلیل خروج آب غنی شده از استخرهای پرورش ماهی حاوی مواد آلی و معدنی از فضولات ماهیان و پس ماندههای غذایی و افزایش محصولات زراعی را از مهمترین مزایای پرورش ماهی در استخرهای ذخیره آب کشاورزی است.
طرح پرورش «کپور ماهیان» در استخرهای ذخیره آب کشاورزی از سال ۱۳۷۴ در بسیاری از استانها از جمله اصفهان به صورت ترویجی به اجرا در آمده است.
در ۱۰ سال نخست پروژه با تحویل بچه ماهی رایگان به استخر داران و سایر فعالیتها و برنامههای ترویجی از جمله سرکشی ادواری به استخرداران، آموزش و راهنمایی آنها (ارائه جزوه و بروشورهای لازم) و در سالهای بعدی (مشارکت استخرداران در خرید بچه ماهی) و ایجاد الگوهای ترویجی، تولید در این استخرها ادامه پیدا کرد.
اهداف این پروژه با توجه به ظرفیت خوبی در شهرستانهای مستعد گرم آبی استان (حدود ۱۵ شهرستان) محقق شد، بطوریکه براساس آمار، تولید از ۵۰ تن در سال ۷۵ به بیش از هزار تن در سال ۹۸ رسید.
به گفته عباسی طبق تجربه پرورش دهندگان، درصد رها سازی بیشتر به گونه آمور که دارای رشد و بازارپسندی بهتری است اختصاص داده میشود (بصورت ۶۰تا ۷۰ درصد آمور و۳۰ تا ۴۰ درصدکپور معمولی).
در استخرهایی که یک هفته و یا بیشتر ماندگاری آب داشته باشند و رشد جلبک در آنها مشهود باشد در حدود ۵ الی ۱۵ درصد ماهی کپور نقرهای علاوه بر کپور معمولی (آمور) برای رها سازی به این استخرها توصیه شده است.
در شرایط دمایی منبع آبی بین ۲۰ تا ۲۵ درجه سانتی گراد، امکان تولید ماهیان گرمابی (کپور و آمور) وجود دارد، در شرایط معمولی بدون هوادهی درهرمترمربع استخر ۲ قطعه و در صورت استفاده از سیستم هوادهی وافزایش اکسیژن آب، امکان تعدادبیشتر تا ۱۰ قطعه وجود دارد.
استخرهای ذخیره آبی که منبع آبی آنها کمتر از ۲۰ درجه و بین ۱۴ تا ۲۰ درجه میباشد، در صورت داشتن آب دائم (حداقل ۵ لیتر در ثانیه) بر روی استخر همچنین استفاده آن در کشاورزی، امکان تولید ماهی قزل آلا وجود دارد.
مدیر شیلات و امور آبزیان سازمان جهادکشاورزی اصفهان گفت: با تعویض آب بیشتر و با بکاربردن انواع روشهای هوادهی وافزایش اکسیژن آب استخرها، ماهی دارکردن (تعداد بچه ماهی ۴ تا هشت قطعه در هر متر مکعب) و اجرای الگوهای ترویجی، میتوان تولید در واحد حجم استخرهای ۲ منظوره را افزایش داد.
وجود انواع آبهای شیرین و لب شور در استان اصفهان، شرایط مناسبی را برای پرورش انواع مختلف آبزیان فراهم و وجود مناطق چندگانه گرم، سرد و معتدل در این منطقه برای توسعه صنعت تولید آبزیان وضعیت خوبی را مهیا کرده است.
بر مبنای آمار و ارقام موجود بخش شیلات سازمان جهاد کشاورزی اصفهان، در سال ۹۲ چهار هزار و ۸۸۶ تن انواع آبزیان خوراکی در استان به دست آمد و این رقم در سال گذشته به ۱۰ هزار و ۲۲۰ تن افزایش پیدا کرد.
منبع:ایرنا
انتهای پیام/م