باشگاه خبرنگاران جوان - نسخهنویسی الکترونیک از چندماه گذشته با هدف ارایه خدمات بهتر و سهلتر به بیمهشدگان در مراکز طرف قرارداد با بیمه سلامت گیلان از جمله داروخانهها به اجرا درآمده است، اما هنوز مدتی از فعالیت آن نگذشته مشکلاتی را به همراه داشت که منجر به سرگردانی بیماران شده است.
اجرای طرح نسخه نویسی الکترونیک اول دی ماه امسال در تمامی مراکز طرف قرارداد با بیمه سلامت گیلان از جمله داروخانهها اجباری شد. در این مدل از نسخه نویسی بیمار با مراجعه به پزشک نیازی به دفترچه ندارد و فقط با ارایه کد ملی خود "با تایید هویت و پوشش بیمهای بیمار" خدمات دریافت میکند.
همچنین در این طرح پزشکان طرف قرارداد با بیمه سلامت به صورت الکترونیکی وارد سامانه مربوطه شده و با ارایه کد رهگیری به بیمه شده برای او نسخه تجویز میکنند با این کار بیمار برای دریافت خدمات دارو به داورخانه و یا مراکز رادیولوژی، آزمایشگاهی و یا پاراکلینیکها مراجعه و براساس نسخه تجویز شده، خدمات میگیرند.
طرح کشوری نسخه نویسی و نسخه پیچی الکترونیک نقش مهمی در کمک به ارایه خدمات بهتر و سهلتر به بیمه شدگان دارد، حذف کاغذ و دفترچه به عنوان یکی از فواید نسخه نویسی و نسخه پیچی الکترونیک عنوان میشود و با این اقدام بیمه شده دیگر دغدغهای با عنوان حفظ و نگهداری، تمدید یا تعویض دفترچه بیمه ندارد.
با این حال طی روزهای اخیر به دلایل مختلف شاهد سرگردانی مردم گیلان در داروخانهها هستیم که علت اصلی آن الکترونیکی بودن نسخههای پزشکی و ادعای داروخانهها مبنی بر قطع بودن سامانه است. این مسئله نه تنها منجر به سرگردانی مردم شده بلکه آنها را مجبور به خرید آزاد داروها کرده است که انتقادات بسیاری را به دنبال داشته است.
علاوه بر داروخانه ها، مراکز دیگر درمانی نیز به بهانه و یا علت قطع بودن سامانه یا کندی اینترنت اقدام به پذیرش با نرخ آزاد بیماران میکنند که این مسئله شامل آزمایشگاه و مراکز تصویربرداری پزشکی و مواردی از این دست میشود.
قطعی سامانهای که تمامی ندارد
قطعی سامانه که پیشتر سالها در بانکها، مراکز خدماتی و ادارات موضوعی نام آشنا برای مردم است، گویا حال به مراکز درمانی و خدمات بهداشتی نیز سرایت کرده است. اما برخلاف مراکز اداری به موضوع قطعی سیستم در مراکز درمانی میتواند زمینه ساز برخی سوء استفادهها شود که میتوان به بهانهای برای محاسبه آزاد نرخ درمانی تبدیل شود.
با این حال اگر چه ارایه خدمات بهتر به بیماران به عنوان یکی از مزایای طرح نسخه نویسی الکترونیک مطرح میشود، اما برخی از داروخانههای استان گیلان نتوانستهاند مزیت اجرای این طرح را جامه عمل بپوشانند و این مهم طی روزهای اخیر داد تعدادی از مراجعه کنندگان به داروخانهها برای دریافت دارو را درآورده است.
به گفته یکی از بیماران مراجعه کننده به داروخانهای در رشت ،روز دوشنبه گذشته ،ضمن گلایه از نسخه نویسی الکترونیک اگر چه بدون دفترچه و تنها با کارت ملی به پزشک مراجعه و به راحتی با نسخه نویسی الکترونیک پزشک ویزیت شدم، اما اکنون برای دریافت دارو به گفته فروشنده داروخانه به دلیل قطعی سامانه، حدود یک ساعت معطل شدهام.
این بیمار می گوید به دلیل مشکلات ناشی از بیماری دیابت و فشارخون نمیتوانم بیشتر معطل شوم، از طرفی قدرت خرید دارو آزاد را ندارم به ناچار باید منتظر رفع مشکل بمانم.
فروشنده یکی از داروخانههای رشت نیز ضمن تایید موضوع قطعی سامانه برای نسخه نویسی الکترونیک و کندی اینترنت می گوید اگر چه نسخهنویسی با در نظر گرفتن مزایایی از جمله کاهش خطای پزشکی و صرفهجویی در هزینهها به اجرا درآمد، اما به دلیل نبود زیرساختهای لازم و ضعف پهنای اینترنت در بیشتر موارد با مشکل مواجه هستیم.
این فروشنده می گوید رضایت مشتری یا بیمار مراجعه کننده برای دریافت دارو برای ما حائز اهمیت است، قطعی سامانه و کندی اینترنت برای اجرای نسخه نویسی الکترونیک طبیعی است.
یک منبع آگاه در این ارتباط می گوید در برابر هر تغییری مقاومت وجود دارد یقین برای اجرای طرح نسخه نویسی الکترونیک تعدادی از مراکز طرف قرارداد با بیمه از جمله داروخانهها ضعف زیرساختها و پهنای اینترنت را بهانه میکنند و در این بین مردم ضرر میبینند.
به گفته این منبع آگاه در این بین برخی از بیماران توان معطلی برای دریافت دارو را ندارند، ناچار داروهای تجویزی از سوی پزشک را آزاد خریده که در این صورت هزینهای را نمیتواند از بیمه دریافت کند.
داروخانههای بزرگ از ۲ خط اینترنت استفاده کنند
به گفته مدیر پروژه نسخهنویسی الکترونیک بیمه سلامت گیلان با توجه به وجود مشکلات در برخی از داروخانهها در اجرای نسخه پیچی الکترونیک ، به داروخانههای بزرگ و مراجعه کننده زیاد، از جمله داروخانههای شبانه روزی توصیه میکنیم ۲ خط اینترنت داشته باشند.
کوروش ابومحبوب می گوید داروخانهها باید یک خط اینترنت قوی و مطمئن از شرکتهای خوب از جمله مخابرات داشته باشند، ضمن اینکه در نسخه نویسی الکترونیک از پهنای باند پایین استفاده میشود و پهنای باند بالا خیلی مهم نیست.
مدیر پروژه نسخهنویسی الکترونیک بیمه سلامت گیلان می گوید همه داروخانههای استان گیلان باید تحت پوشش نسخه نویسی الکترونیک قرار گیرند، داروخانهها نمیتوانند تحت پوشش قرار نگیرند، زیرا اگر نسخه پیچی الکترونیک انجام نشود، دارو آزاد محاسبه میشود.
مدیر پروژه نسخه نویسی الکترونیک بیمه سلامت استان گیلان کاهش مداخلات غیرضروری پزشکی را از جمله مزایای طرح نسخه نویسی الکترونیکی عنوان کرد و افزود: طرح الکترونیکی نقش مهمی در کمک به ارایه خدمات بهتر به بیمه شدگان دارد ضمن اینکه پرداختیها به طرفهای قرارداد به موقع، منظمتر و سریعتر انجام میشود.
مردم زیان دیده مشکلات مراکز درمانی
با این حال آنچه در مورد اخیر مشاهده میشود با وجود اینکه مردم و به طور خاص بیماران از بخش درمانی خدمات الکترونیکی راضی بوده و آن را باعث آرامش خود میدانند، اما در حوزه خدمات بهداشتی و درمانی مراکز خصوصی بسیار ناراضی هستند.
بهانه قطعی سامانههای الکترونیکی و یا کندی اینترنت نباید بر دوش بیماران سنگینی کند و این وظیفه مراکز خدماتی از که مشکلات زیرساختی و تجهیزاتی خود را برطرف کنند. مسئلهای که حتی پای استاندار گیلان را نیز چندی پیش به داروخانههای استان بازکرد و ضرب الاجل ۲۴ ساعته را نیز برای داروخانهها جهت رفع مشکل به همراه داشت که اکنون این مهلت به پایان رسیده است.
بر اساس آخرین آمارهای دریافتی از ۳۵۷ داروخانه طرف قرارداد با بیمه سلامت گیلان ۳۴۵ داروخانه نسخه نویسی الکترونیک را اجرا کردند.
منبع ایرنا
انتهای پیام/پ