آقای بابک سالاروند گفت: جایگاه صنعت کاشی و سرامیک در بازار سرمایه ایران به این شکل است که به لحاظ دارایی طبق آخرین صورتهای مالی ارائه شده در پایان فصل پاییز (گزارشات ۹ ماهه) در حدود ۳ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان است که در حدود ۰.۰۰۰۶ دارایی کل بورس ایران برآورد میشود. همچنین بدهیهای این صنعت حدود ۲ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان است که ۰.۰۰۰۵ کل بدهیهای بورس ایران را شامل میشود.
این صنعت سود خالصی (ttm) در حدود ۷/۶ هزار میلیارد ریال ایجاد کرده است که ۰.۰۰۱ سود خالص کل بورس میباشد. در نتیجه میتوان گفت که این صنعت جایگاه بسیار کوچکی در بازار سرمایه دارد. لازم به ذکر است حاشیه سود خالص صنعت در حدود ۳۲درصد است.
P/E این صنعت که معیاری برای مدت زمان بازگشت سرمایه محسوب میشود نیز در حدود ۹/۵۳ است. در حالی که این معیار در کلیت بورس ایران در تراز ۷/۸ قرار دارد. همچنین P/S صنعت که نسبت قیمت سهام نمادهای این صنعت به مبلغ فروش عملیاتی شرکتهاست به P/S کل بورس تقریبا نزدیک بوده و به ترتیب ۲/۴و ۲/۵۲ است.
تولیدات صنعت کاشی و سرامیک از مواد اولیه صنعت انبوهسازی به حساب میآید که میتواند نقش بسزایی در پیشبرد ساخت و ساز مسکن در کشور با توجه به طرح مسکن ملی و بخصوص صادرات و ارز آوری داشته باشد.
تحریمها از جمله ریسکهای سیستماتیک این صنعت است که شرکتها را از اجرای طرحها و پروژههای خود عقب نگه داشته که با گشایش در عرصه سیاست خارجی این ریسک از سر راه این صنعت برداشته خواهد شد و میتواند صادرات شرکتها را وسیعتر کند. کاشی و سرامیک ایران در کشورهایی مانند عراق، سوریه، افغانستان، پاکستان، ترکمنستان، گرجستان، امارات، جمهوری آذربایجان، بازار خوبی دارد.
او گفت: عوامل تاثیرگذار بر افزایش و کاهش سود صنعت کاشی و سرامیک از جمله نرخ ارز، نرخ تورم، نرخ بهره و... است. با توجه به اینکه ۹۵ درصد مواد اولیه صنعت کاشی و سرامیک و زنجیره تأمین و ارزش در ایران، داخلی است و قیمت تمام شده پایینی داریم انتظار میرود با لغو تحریمها و همچنین ثبات در متغیرهای اقتصادی از جمله نرخ تورم و نرخ بهره، چشم انداز خوبی را برای این صنعت متصور باشیم.