حوزه وزارت علوم ،تحقیقات و فناوری این هفته با اخبار متنوع و بیشماری روبه رو بود که خلاصهای از آن را میتوانید در زیر دنبال کنید.
نامنویسی وام مسکن اعضای هیات علمی دانشگاهها از اردیبهشت ماه
ستاد امور رفاهی اعضای هیأت علمی وزارت علوم اعلام کرد: تسهیلات مسکن اعضای هیأت علمی به متقاضیانی تعلق میگیرد که در سنوات گذشته از وام مسکن اعضای هیأت علمی استفاده نکرده باشند و در صورت دریافت تسهیلات مشمول استفاده از تسهیلات نیستند.
همچنین استفاده همزمان از تسهیلات ساخت و خرید مسکن و ودیعه مسکن امکان پذیر نیست.
بر اساس این گزارش، سال ۱۴۰۰ تسهیلات مسکن اعضای هیأت علمی تا سقف ۵ میلیارد ریال افزایش یافت و همچنین تسهیلات جدیدی تا سقف ۲ میلیارد ریال جهت ودیعه مسکن برای اعضای هیأت علمی در نظر گرفته شد.
فعالیت تنها ۵ هزار عضو هیئت علمی در ارتباط دانشگاه با صنعت
پیمان صالحی گفت: در سال ۹۹ مبلغ ۳ هزار میلیارد تومان قرارداد میان دانشگاهها و صنعت منعقد شد که با توجه به زیرساختها و نیروی انسانی موجود در دانشگاه ها، عدد بسیار کمی است.
طبق آمارهای وزارت علوم، تنها ۵ هزار نفر از اعضای هیئت علمی دانشگاهها در زمینه همکاری دانشگاه با صنعت فعال هستند.
یکی از رویکردهای مهم وزارت علوم، اثربخشی آموزش عالی در حل مسائل کشور از طریق انعقاد قراردادهای صنعتی است. ارتقای سطح زندگی مردم، ایجاد درآمد مستمر و ایجاد ثروت و حل مسائل اجتماعی از جمله اهداف این وزارت خانه در حوزه همکاری با جامعه و صنعت است.
کارشناسان میگویند، در حال حاضر قطبهای علمی بیشتر بر تولید علم متمرکز هستند و با ایجاد هستههای فناورانه، این تشکلها در حوزههای تخصصی فناوری فعال شوند.
بیکاری بیش از ۵۰ درصد فارغ التحصیلان رشتههای فنی و مهندسی
علی خیرالدین گفت: در شاخه فنی و مهندسی ۲۳۰ هزار فارغ التحصیل داشته ایم که از این تعداد حدود ۱۱۱ هزار نفر شاغل بوده اند.
معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم بیان کرد: بالاترین شاغلان کشورهای پیشرفته در رشتههای فنی و مهندسی تحصیل میکنند، اما این آمار در کشور ما برعکس است.
۴۹ پارک علم و فناوری، ۲۲۳ مرکز رشد در کشور و مراکز و کارخانه نوآوری آماده پذیرش دانشجویان متقاضی در فناوری به ویژه در شاخههای فنی و مهندسی هستند.
جزئیات آزمونهای وزارت علوم در سال جدید
زمان برگزاری آزمونهای کارشناسی ارشد ناپیوسته،کاردانی به کارشناسی،کاردانی نظام جدید، کنکور و نتایج اولیه دکتری براساس برنامه زمانی سازمان سنجش اعلام شد.
آزمون کارشناسی ارشد ناپیوسته
براساس برنامه زمانی اعلام شده سازمان سنجش آموزش کشور، آزمون کارشناسی ارشد ناپیوسته سال ۱۴۰۱ در روزهای چهارشنبه، پنجشنبه و جمعه مورخ ۲۸، ۲۹ و ۳۰ اردیبهشت برگزار خواهد شد.
متقاضیان لازم است در روزهای دوشنبه و سهشنبه ۲۶ و ۲۷ اردیبهشت با مراجعه به درگاه اطلاع رسانی سازمان سنجش آموزش کشور برای تهیه پرینت کارت شرکت در آزمون و برگه راهنمای شرکت در آزمون اقدام کنند.
کنکور
آزمون سراسری در روزهای چهاشنبه، پنج شنبه، جمعه و شنبه ۸ تا ۱۱ تیر برگزار میشود.
در آزمون سراسری امسال پذیرش دانشجو در رشتههای تحصیلی شامل آهنگسازی، ادبیات نمایشی، ارتباط تصویری، آموزش هنر، بازیگری، طراحی پارچه، طراحی صحنه، طراحی صنعتی، طراحی لباس، عکاسی، کتابت و نگارگری، مجسمه سازی، نقاشی، نمایش عروسکی، نوازندگی موسیقی ایرانی و نوازندگی موسیقی جهانی در گروه آزمایشی هنر و همچنین در رشتههای علوم ورزشی و آموزش تربیت بدنی به صورت متمرکز و با شرایط خاص صورت میپذیرد؛ توضیحات لازم در این خصوص از طریق اطلاعیههای مربوط در زمان پرینت کارت شرکت در آزمون به اطلاع متقاضیان خواهد رسید.
انتخاب رشته داوطلبان پس از اعلام نتایج اولیه آزمون سراسری آغاز و نتایج داوطلبان بورسیه و با شرایط خاص در انتهای مرداد اعلام میشود. نتایج آن نیز قبل از مهر و اوایل دهه سوم شهریور از طریق سایت سنجش اعلام خواهد شد.
آزمون کاردانی به کارشناسی
ثبت نام آزمون کاردانی به کارشناسی نیز از روز یکشنبه، ۲۹ خرداد آغاز میشود و تا روز یکشنبه ۵ تیر ادامه دارد. این آزمون نیز در روز جمعه ۴ شهریور برگزار میشود.
آزمون کاردانی نظام جدید
ثبت نام آزمون کاردانی نظام جدید (دانشگاه فنی و حرفهای و موسسات غیرانتفاعی) نیز از روز سه شنبه، ۱۴ تیر آغاز میشود و تا ۱۴ همین ماه ادامه دارد این آزمون نیز در روز جمعه، ۴ شهریور برگزار خواهد شد.
اعلام نتایج اولیه دکتری
نتایج اولیه آزمون دکتری تخصصی (PHD) دهه اول شهریور به صورت کارنامه منتشر میشود و انتخاب رشته اینترنتی داوطلبان مجاز از نیمه اول شهریور آغاز خواهد شد و در نهایت نتایج نهایی آزمون دکتری تا پایان نیمه اول شهریور اعلام خواهد شد.
بر اساس مصوبه شورای ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور شورای عالی انقلاب فرهنگی، دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی میتوانند با توجه به نمرات متقاضیان و نظر گروههای آموزشی حد نصاب برای متقاضیان را تعیین و به سازمان سنجش ارسال کنند.
همچنین دانشگاهها مجاز به برگزاری آزمون کتبی و شفاهی از متقاضیان معرفی شده برای مرحله دوم، هستند که نمره این آزمون در مقدار نمره مصاحبه علمی و سنجش عملی لحاظ میشود.
منابع انسانی ایران در بین کشورهای جهان استثناست
محمد علی زلفی گل گفت: از نظر منابع انسانی و علاقه به پژوهش و فناوری در بین کشورهای جهان استثنا هستیم. در فرهنگ ایرانی هر خانوادهای علاقه به عالم بودن فرزندان خود دارد؛ بنابراین یکی از پتانسیلهای کشور مربوط به منابع انسانی است.
به گفته وی از نظر منابع مادی، کشور ایران نسبت به سرزمین و جمعیت خود دارای منابع معدنی نفتی و خام متفاوت بوده و جزء کشورهای ثروتمند دنیا است.
طبق گزارشهای آماری اسکوپوس، ایران جایگاه ۱۵ علم در دنیا را دارد و در برخی رشتهها رتبههای تک رقمی را به خود اختصاص داده است.
زلفی گل گفت: به منظور بالا بردن رتبه علمی و رسیدن به مرجعیت علمی با قوت و شتاب بیشتر باید امکانات نرم افزاری و سخت افزاری را برای دانشجویان، دانش پژوهان و دانشمندان مهیا کنیم.
بخشی از بسترهای نرم افزاری و سخت افزاری مربوط به قوانین و مقررات و سیستمهای مدیریتی، ترغیبی و تشویقی و بخش دیگر امکانات آزمایشگاهی و کارگاهی و تحقیق است.