ایلهان عمر، نماینده مسلمان و دموکرات کنگره آمریکا با اشاره به اینکه ادعاهای واشنگتن در خصوص نقض حقوق بشر در سراسر جهان بسیار «ریاکارانه» است، گفته در صورتی که آمریکا قصد طرح شکایت از جنایات ادعایی روسیه در اوکراین را در دادگاه بین المللی داشته باشد باید ابتدا خود به آن بپیوندد.
عمر به بیزینس اینسایدر گفت: «حمایت از تحقیقات درباره اقدامات روسیه در اوکراین و در عین حال مخالفت با وجود دادگاه به عنوان یک غیرعضو، بسیار ریاکارانه است.»
او روز پنجشنبه لایحهای را برای پیوستن به دادگاه ارائه کرد و گفت که بهترین راه برای حمایت از تحقیقات در باره جنایات ادعایی روسیه، پیوستن به نهاد بین المللی است.
دادگاه بینالمللی کیفری (ICC) به طور خاص برای پیگرد قانونی پروندههای بزرگی مانند جنایات جنگی ونسلکشی تشکیل شد. با توجه به اینکه بایدن و دیگر سران غربی، روسیه و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور آن را به ارتکاب جنایات جنگی در اوکراین متهم میکنند، دیوان بین المللی کیفری نهاد منطقی برای رسیدگی به این پرونده است. در واقع، دادگاه چند روز پس از آغاز حمله نظامی مسکو در فوریه، تحقیقات در مورد مناقشه اوکراین را آغاز کرد.
دولت بایدن در حالی سعی دارد جنایات ادعایی روسیه در اوکراین را به دادگاه بین المللی کیفری ارجاع دهد که واشنگتن در دولت قبلی نه تنها به عضویت خود در این نهاد پایان داد بلکه گروهی از بازرسان و قضات این دادگاه را تحریم و ورود آنها به آمریکا را ممنوع کرد.
دولت دونالد ترامپ در اقدامی علیه نهادهای بین المللی، تحریمهایی علیه دادگاه بینالمللی کیفری اعمال کرده بود. تحریمها همه افرادی که در موضوع پرونده جنایت جنگی آمریکا در دادگاه بینالمللی نقش دارند را هدف قرار داد.
دادگاه بین المللی کیفری، مرجعی جهانی است که به اتهاماتی همچون جنایات جنگی، شکنجه و نسل کشی میپردازد و از لحاظ قانونی آنها را مورد پیگرد قرار میدهد. نهاد بینالمللی مذکور پیشتر ضمن تحقیق درباره جنایات جنگی احتمالی آمریکا در افغانستان، مقامات کاخ سفید را حسابی به ستوه آورده بود.