کاوشگران در فضا آزمایش‌های بسیاری انجام داده‌اند که گاهی تعدادی از آن‌ها بیهوده به نظر می‌رسند.

فضا، مکانی پر رمز و راز است، جایی که اخیرا انسان‌ها به جستجو درباره آن پرداخته اند. همچنین از سال‌های گذشته تا کنون کاوشگر‌ان و فضانوردان زیادی برای انجام آزمایش‌ها و درک جهان به فضا فرستاده شده‌اند.

به گزارش listverse، برخی از آزمایش‌ها در فضا ممکن است مفید باشند. با این حال ممکن است، بعضی از آزمایش‌های فضایی که برای درک شرایط جهان خارج از کره زمین انجام می‌شوند بیهوده به نظر برسند. در ادامه تعدادی از آزمایش‌های بی ثمر فضایی مورد بررسی قرار گرفته شده است.

فضانوردان

۱) گل رز با رایحه‌ای متفاوت

در سال ۱۹۹۸، ناسا با سازمان بین‌المللی طعم‌ها و عطر‌ها (IFF) همکاری کرد تا به مطالعه تأثیر گرانش بر بوی گل رز بپردازد. دانشمندان با انجام این آزمایش قصد داشتند عطر جدیدی را تولید کنند. با قرار دادن گل رز در ریزگرانش، تعداد روغن‌های فراری‌ای که این گل تولید می‌کرد تغییر پیدا کرد. زیرا روغن‌های فراری می‌توانند بوی گل رز را از بین ببرند. زمانی که گل رز در فضا مورد آزمایش قرار گرفت، روغن کمتری تولید شد که توانست عطر گل را به طور کامل تغییر دهد. سازمان IFF با استفاده از یافته‌های این آزمایش تصمیم گرفت، عطر جدیدی به نام "Zen" را توسط Shiseido Cosmetics بسازد. در نتیجه این آزمایش بی‌فایده، تنها باعث صرف هزینه های بی هدف شد.

۲) نماتد‌ها چیست؟

در سال ۲۰۰۳، شاتل فضایی کلمبیا در هنگام عبور از جو زمین منفجر شد و تمام خدمه آن کشته شدند. در حین تمیز کردن لاشه هواپیما، جستجوگر‌ها نمونه های آزمایشی را یافتند که حاوی کرم‌های نماتد یا همان کرم های لوله ای بود. اثرات باقی مانده از این کرم کشف مهمی بود زیرا نشان داد حیات در سراسر کهکشان گسترش یافته است. امروزه، کرم‌های نماتد برای آزمایش و مشاهده بیشتر در فضا به ایستگاه فضایی بین‌المللی فرستاده می‌شوند.

نماتدها(کرم)

۳) مطالعه دوقلو‌ها

آزمایش ۴ ساله دوقلوهای ناسا اطلاعات شما را درباره مریخ بیش از قبل افزایش می‌دهد. شاید برایتان سوال شده باشد که اثرات بلندمدت سفر‌های فضایی بر روی انسان‌ها چگونه است؟ آژانش فضایی ناسا برای رسیدن به جواب روی فضانورد مارک کلی و برادر دوقلوی او آزمایش کرده است. اسکات به ایستگاه فضایی بین‌المللی فرستاده شد تا تقریباً یک سال از زندگی‌اش را در ریزگرانش بگذراند.

در حالی که اسکات برای بررسی آزمایشاتی در فضا شناور بود، برادر او، مارک در زمین زندگی می‌کرد و همان آزمایشات را انجام می‌داد. در حین انجام این آزمایش ۸۴ محقق توانستند ببینند که میکروگرانش به چه میزان بر بدن انسان تأثیر می‌گذارد. از آنجایی که بدن انسان‌ها برای کنترل گرانش و شرایط زمینی ساخته شده است، در بدن اسکات تغییراتی رخ داد. برخی از این تغییرات کاهش توده بدن، تغییر شکل چشم، سیستم ایمنی بیش فعال و تغییرات در کروموزوم‌های او بود.

هنگامی که اسکات به زمین بازگشت، بدن او بیشتر بهبود یافت. دانشمندان امیدوارند از طریق این مطالعه به انسان کمک کنند تا استرس ناشی از زندگی در فضا را کنترل کند، اما هیچ چیزی در مورد نتایج آن به مردم ارائه نشد.

فضانوردان

۴) رشد گیاهان در فضا

اگر قرار باشد سیاره مریخ مکانی برای زندگی انسان‌ها شود، باید انسان غذای خود را در همان جا پرورش دهد. این هدف برای رشد میوه‌ها و سبزیجات در فضا لازم است. برای مثال فضانوردانی که در فضا ویتامین C کافی نخوردند به اسکوربوت مبتلا شدند، زیرا نمی‌توانستند محصولات تازه را در مخازن خود نگه دارند. براساس تحقیقات دانشمندان، تاکنون به جز چند گونه سبزیجات مانند کاهو، کلم، خردل کلم پیچ و گل، گیاهان و میوه‌ها رشد زیادی در فضا نداشته اند. با توجه به اهمیت این ویتامین در بدن، دانشمندان قصد دارند انواع سبزیجات و میوه‌ها را در فضا پرورش دهند.

۵) آزمایش Water Walls

آزمایش Water Walls برای مطالعه نحوه رفتار آب در ریزگرانش فضا طراحی شده است. این آزمایش استفاده فضانوردان از سیستم کیسه‌های پر از آب را نشان می‌دهد که برای اهداف مختلف فضانوردان طراحی شده است. مهندسان امیدوارند که برخی یا همه سیستم‌های حیاتی را که در حال حاضر استفاده می‌شوند جایگزین آن کنند.

در فضا باید کیسه‌هایی برای آب خاکستری کشتی، آب سیاه، تصفیه هوا، جلبک‌های خوراکی و محافظت از فضانوردان در برابر تشعشعات فضایی .وجود داشته باشند. اگر نتیجه این آزمایش موفقیت آمیز باشد، تجهیزات مکانیکی و فنی مورد نیاز حیات امروزی را به طور چشمگیری کاهش می‌دهد. زیرا تنها استفاده از  قطعه مکانیکی روی دیواره‌های آب، می‌تواند آب را به مکان مورد نیاز منتقل کند.

۶) موش توانا

هر آزمایشی که با موش‌ها اصلاح‌شده ژنتیکی شروع شود، تقریبا می‌تواند علاقه هر کسی را بر انگیزد. موش‌های حاضر در این آزمایش جهش یافته‌اند. هدف آزمایش است که تاثیر ریزگرانش بر کاهش عضله و توده استخوانی موش بررسی شود. نتایج این بود که در طی ۳۳ روز در فضا، موش‌های قدرتمند از نظر ژنتیکی هیچ یک از عضلات یا توده استخوانی خود را از دست ندادند. اما در همان زمان، حدود ۱۸ درصد از موش‌های فضایی معمولی از دست رفتند.

دانشمندان امیدوارند که با این نتایج، بتوانند به افراد روی زمین و فضانوردانی که به دلیل بیماری یا جاذبه کم با از دست دادن عضلات دست و پنجه نرم می‌کنند، کمک کنند. به گفته سی جین لی، متخصص ژنتیک، دانشمندان تا آزمایش انسانی فاصله بسیاری دارند.

موش

۷) آزمایش آتش

یکی از بدترین اتفاقاتی که ممکن است در یک سفینه فضایی رخ دهد، آتش سوزی است، زیرا می‌تواند به سرعت گسترش یابد و سیستم‌های پشتیبانی حیاتی را از بین ببرد. برنامه ناسا برای جلوگیری از این فاجعه، روشن کردن سیستم ایمنی در ایستگاه فضایی بین‌المللی (ISS) است. این پروژه SoFIE نامگذاری شده که مخفف عبارت Solid Fuel Ignition and Extinction است.

آزمایشات SoFIE در قفسه احتراق ایستگاه فضایی بین المللی انجام خواهد شد. دانشمندان امیدوارند در ماه و مریخ  در صورت بروز خطر آتش بتوانند از پخش شدن آن جلوگیری کنند یا مواد مختلف آن را در گرانش کم بررسی کنند.

آتش در فضا

۸) آزمایش کریستال یخ

ابن آزمایش برای بررسی نحوه تشکیل کریستال‌های یخ در فضا طراحی شده است. نحوه شکل گیری و عملکرد یخ در فضا با آنچه در زمین انجام می‌شود متفاوت است. این آزمایش موضوع مهمی است، زیرا می‌تواند به شما کمک کند تا آب را در سیارات یا سایر اجرام آسمانی دیگر پیدا کنید و در نتیجه به بررسی سکونت در آنجا بپردازید.

۹) پروژه ژنوم انسان

پروژه ژنوم انسان تلاشی مداوم برای نقشه برداری از کل ژنوم انسان است. حدود ۳ میلیارد حرف در DNA انسان وجود دارد، بنابراین قابل درک است که این آزمایش سال‌ها به طول بیانجامد. در سال ۲۰۰۳، پس از ۱۳ سال پیشرفت، دانشمندان توانستند ۹۲ درصد بررسی ژنوم را پایان برسانند و پروژه را تکمیل شده در نظر بگیرند.

این پروژه به دلایل مختلف مهم بوده و هست، زیرا به دانشمندان کمک می‌کند تا در مورد علل ژنتیکی بیماری‌ها بیشتر بیاموزند. در نتیجه این آموزه‌ها منجر به توسعه درمان‌های جدید و بهتر برای بیماری‌ها شده است. همچنین برخی از متخصصان ژنتیک بر این باورند که نقشه ژنوم انسان، کلید موفقیت بشر است. کریستوفر میسون، که ژنتیک دان اصلی مطالعه دوقلو ذکر شده در بالا بود، معتقد است که آن‌ها قادر خواهند بود از  نقشه ژنوم برای اصلاح انسان‌ها و سایر گونه‌ها برای مدیریت بهتر اکتشاف فضایی استفاده کنند.

گزارش از زهرا بالاور


بیشتر بخوانید


اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار