احسان خاندوزی گفت: طی چند ساعت آینده، کمک هزینه معیشتی به طور کامل به حساب مشمولان دریافت یارانه، واریز میشود.
به گفته خاندوزی ۳۰ درصد از جمعیت یارانه ۴۰۰ هزار تومانی و ۶۰ درصد دیگر، یارانه ۳۰۰ هزار تومانی دریافت خواهند کرد. ۱۰ درصد از جمعیت بی نیاز از کمکهای حمایتی دولت شناسایی شدند. یارانه نان و دارو به همه افراد و دهکها پرداخت میشود و تمایزی در این دو حوزه وجود ندارد.
حجتالاسلام رئیسی رئیس جمهور دوشنبه شب در گفتگوی تلویزیونی گفت: نظام یارانهها و نحوه تخصیص ارز ترجیحی باید اصلاح شود و دولت در این زمینه مصمم است. نان، دارو و بنزین گران نمیشود و برای سه دهک کمدرآمد، ۴۰۰ هزار تومان و برای دهکهای بالاتر ۳۰۰ هزار تومان کمک معیشتی نقدی در نظر گرفته ایم.
وزیر امور اقتصادی و دارایی در برنامه صف اول شبکه خبر به سوالات زیر پاسخ داد.
براساس وعده رئیس جمهور، چه زمانی یارانه های جدید به حساب مردم واریز می شود؟
یارانه کمک معیشتی طبق گفتههای آقای رئیس جمهور، تا چند ساعت آینده به حساب همه مشمولان دریافت یارانه واریز میشود. اطلاعات مربوط به دهک بندی جمعیت در سامانه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تجمیع شده و با حداکثر دقت، تمایز میان دهکها قائل شده است. در نهایت تصمیم بر این است که ۳۰ درصد از جمعیت یارانه ۴۰۰ هزار تومانی و ۶۰ درصد دیگر جمعیت یارانه ۳۰۰ هزار تومانی دریافت میکنند. طبق اطلاعات وزارت رفاه، ۱۰ درصد دیگر جمعیت بی نیاز از حمایت دولت شناسایی شدند.
لازم به ذکر است این دهک بندیها به یارانه نان و دارو مربوط نمیشود و تمام افراد جامعه مشمول دریافت یارانه نان و دارو میشوند.
آیا این مبلغ واریزی جدید، جدای از یارانه پیشین است؟
در دولت تصمیم بر این است که به جای واریز چند مرحلهای یارانه ها، تمام کمکهای معیشتی به شکل یکپارچه واریز شوند و از خرداد امسال انجام میشود. این یارانه کمک معیشتی جدید نیز مشول یارانه ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی است.
چرا در سال ابتدایی شروع فعالیت دولت تصمیم به این اصلاحات گرفته شد؟
به این دلیل که اقتصاد ایران بیش از این تاب سیاستهای غلط گذشته را نداشت. حتی جامعه نیز از زمستان پارسال احساس میکرد که دولت به سمت این اصلاحات حرکت میکند. از جایی که در بودجه ۱۴۰۱ نیز این تکلیف قانونی به دوش ما گذاشته شده بود، در اولین جلسه ستاد اقتصادی دولت مطرح شد که بیش از این در این اصلاحات تاخیر نداشته باشیم و کمکها و قیمت خرید تضمینی به کشاورزان داخلی داده شود تا به واردات.
چه تکلیفی برای حذف ارز ترجیحی وجود داشت؟
یک تکلیف قانونی در بودجه برای دولت وجود داشت. پارسال ۸ میلیارد و امسال ۹ میلیارد دلار برای ارز ترجیحی در نظر گرفته شده بود و ما باید به سمت روش جایگزین حرکت میکردیم.
برخی تصور میکنند که دولت با حذف ارز ترجیحی میخواهد برای سیاستهای ارزی خود، به سمت آزادسازی نرخ ارز برود. باید تاکید کنم که سیاست ارزی دولت با از بین بردن رانتهای حوزه ارز متفاوت است. اما دولت قائل به رهاسازی نرخ ارز نیست. همچنین، این سیاستهای جدید اصلا به معنای آزادسازی قیمتها و اقتصاد کشور نخواهد بود.
نگرانیهایی نیز در خصوص افزایش قیمتها و کاهش قدرت خرید مردم به دنبال اجرای این طرح پیش بینی میشود؛ دولت براین است که پایینترین دهکها قدرت خرید خود را از دست ندهند.
آیا دولت با هدف تامین کسری بودجه نمیخواهد نرخ ارز را افزایش دهد؟
خیر. دولت به هیچ وجه منفعت بودجهای از کنار سیاست حذف ارز ترجیحی نخواهد داشت.
مردم نگران قطع شدن این یارانهها نباشند؟
حمایتها به تناسب سیاستهای اصلاح یارانهای کشور ادامه خواهد داشت و قطعی است. اما با توجه به تکلیف بودجهای امسال، اگر دولت بتواند اولویت پرداخت یارانهها را از طریق کالابرگ پرداخت کند و زیرساختهای آن فراهم شود، از پرداختهای نقدی فاصله میگیریم.
طرح جدید نان به چه صورت است؟
طرحی که در وزارت اقتصاد پیشنهاد داده شد به این صورت بود که پرداخت از جیب مردم برای مصارف متعارف هیچ تغییری نمیکند. در واقع، مردم همان مقدار قیمت قبلی را میپردازند. در این طرح، تعداد نان خریداری شده در سامانه ثبت میشود و به دنبال آن نیز میزان آرد مورد استفاده هم ثبت و قابل شناسایی خواهد بود. برای جبران نیز، نانوا را برای پرداخت این حمایت انتخا ب کردیم که بخشی از یارانه نان به او پرداخت میشود.
لازم به ذکر است؛ تمام کارتهای بانکی همه اعضای خانوار این قابلیت را خواهند داشت.
امکان اعتراض، زمان برداشت واریزیهای امشب و سایر جزئیات این طرح جدید از طریق سایت وزارت رفاه و اطلاعیههایی که از فردا منتشر میشود، وجود دارد.