حیدرپور گفت: مرمت و بازسازی ۱۰ رشته قنات دیگر با اعتبار بیش از ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان از محل اعتبارات ملی و استانی در حال اجراست.
او گفت: ۹۳۰ رشته قنات و چشمه با تخلیه سالانه ۱۴۰ میلیون مترمکعب در این شهرستان وجود دارد که بر اثر خشکسالی ۲۰ ساله حاکم بر استان، حجم آبدهی قنوات ۷۰ درصد کاهش یافته و حدود ۳۷۰ رشته قنات یعنی ۴۰ درصد قنوات منطقه بر اثر خشکسالی خشک شدهاند.
مدیر جهاد کشاورزی نهبندان گفت: اکثر قنوات شهرستان به لایهروبی و مرمت نیاز دارند که به دلیل کمبود اعتبار نمیتوانیم این اقدام را برای همه آنها انجام دهیم.
او گفت: مرمت قنوات نقش موثری در افزایش آبدهی آنها در بحران خشکسالی دارد و حجم آبدهی قنواتی که در بالادست آنها سازه آبخیزداری اجرا یا احیا و مرمت شده، بهصورت قابل توجهی افزایش یافته است همچنین مرمت برخی قنوات باعث شده که حجم آبدهی قنوات تا ۲ برابر افزایش یابد.
۶ هزار و ۹۴۷ رشته قنات با ۲۰۹ میلیون مترمکعب آبدهی سالانه در خراسان جنوبی وجود دارد و بنابر اعلام مسئولان، این استان بیشترین تعداد قنوات را در سطح کشور داراست.
در سفر ۱۹ شهریور پارسال رئیس جمهور به خراسان جنوبی بازسازی و مرمت قنوات مورد توجه قرار گرفت و در حال حاضر از محل اعتبارات سفر رئیس جمهور ۱۲۸ رشته قنات به طول ۴۰ کیلومتر در حال انجام است و ستاد احیا، بازسازی و مدیریت قنوات خراسان جنوبی در همین راستا تشکیل شده است.
قنوات سازههای پایدار و هوشمندی هستند که در زمان پرآبی و خشکسال تعادل بخشی را انجام و زهکشی آبهای زیرزمینی را به میزان و نحو احسن مدیریت میکنند.
با این وجود خشکسالی بیسابقه سال آبی جاری در قنوات هوابین بین ۳۰ تا ۱۰۰ درصد باعث کاهش آبدهی شده است.