به رغم موافقت ۲۷ کشور اتحادیه اروپا با تحریم نفت روسیه، مسکو خریداران دیگری برای نفتش خواهد داشت.

حمله روسیه به اوکراین، اروپا را مجبور به تجدید نظر در سیاست واردات انرژی خود و پایان وابستگی عمیق به روسیه کرده است. این اتحادیه مذاکره میان اعضای خود برای ممنوعیت واردات ۹۰ درصد نفت روسیه را انجام داده در حالی که هنوز سوالاتی درباره زمان تحریم و نوع معاملاتی که آن را پوشش می‌دهد، باقی مانده است. اروپا برای آنکه بتواند در این باره تصمیم گیری کند باید با تمامی اعضا به اجماع برسد.

روسیه مقادیر زیادی از گاز طبیعی، زغال سنگ، نفت و سوخت خود را برای راکتور‌های هسته‌ای صادر می‌کند. بیشترین درآمد این کشور از فروش نفت تامین می‌شود و به نظر غرب جنگ روسیه علیه اوکراین از طریق همین فروش نفت تامین مالی می‌شود. تحلیلگران انرژی تخمین می‌زنند که روسیه هر روز حدود ۶۰۰ میلیون یورو (۶۳۵ میلیون دلار آمریکا) درآمد را از طریق صادرات نفت خود به کشور‌های اروپای غربی به دست می‌آورد.

به گفته تحلیلگران، اتحادیه اروپا با انتشار طرح RePowerEU خود در ۱۸ می ۲۰۲۲ برای کاهش سریع وابستگی به سوخت‌های فسیلی روسیه، نشان داد که مصمم به حرکت رو به جلو است، اما مسائل فنی مهم همچنان می‌تواند بر توانایی اروپا برای اجرای سریع تحریم نفت روسیه تأثیر گذار باشد.

کدام کشورهای اروپایی با تحریم نفت روسیه مخالفند؟

در مسیری که اتحادیه اروپا پیش گرفته، بسیاری از اعضای این اتحادیه با تحریم نفت روسیه مخالفند. در ابتدا، آلمان بزرگترین اقتصاد اتحادیه اروپا با این ممنوعیت مخالفت کرد. با این حال، چندی نگذشت که این کشور اعتراضات خود را کنار گذاشت و اکنون می‌گوید که خرید نفت روسیه را تا پایان سال ۲۰۲۲ متوقف خواهد کرد، حتی اگر اتحادیه اروپا نتواند بر سر تحریم گسترده‌تر به توافق برسد.

مجارستان، اسلواکی و جمهوری چک نیز نگرانی‌های در زمینه انرژی و زیرساخت دارند. از زمانی که اتحاد جماهیر شوروی صادرات مقادیر زیادی نفت خام به کشور‌های عضو اتحادیه اروپا را در دهه ۱۹۸۰ آغاز کرد، نفت رابطه نزدیک و بسیار وابسته‌ای بین اروپا و روسیه، به ویژه کشور‌های بلوک شوروی سابق ایجاد کرد. بخش‌های صنعتی و حمل‌ونقل این کشور‌ها به بنزین و گازوئیل تولید شده در پالایشگاه‌های محلی از نفت روسیه متکی هستند و بدون آن راه آماده‌ای برای دریافت محموله‌های نفتی از جا‌های دیگر ندارند.

مجارستان، مدت‌هاست که مداخله بیش از حد اتحادیه اروپا در سیاست داخلی کشورش را مورد انتقاد قرار می‌دهد. مقامات این کشور از روابط خوب خود با روسیه به عنوان وزنه تعادلی برای اتحادیه اروپا استفاده کرده و از حمایت واقعی اوکراین برای دفاع از خود در برابر تجاوزات روسیه امتناع کرده است. مجارستان ۱۵ تا ۱۸ میلیارد یورو (۱۶ تا ۱۹ میلیارد دلار) از اتحادیه اروپا به عنوان غرامت اقتصادی برای بازسازی زیرساخت‌های نفتی خود درخواست کرده رقمی که به گفته مقامات اتحادیه اروپا بسیار بالا و همراه با تورم است.

با توجه به این چالش ها، تعجب آور نیست که اسلواکی و جمهوری چک به دنبال زمان اضافی برای حذف تدریجی واردات نفت روسیه، باشند.  ضرب‌الاجل پیشنهادی اتحادیه اروپا برای موافقت دیگر اعضا با این تحریم پس از پایان سال ۲۰۲۲ است. بلغارستان هم از دیگر کشور‌هایی است که  با استناد به نگرانی‌های مشابه، با این تحریم مخالف است.  

آیا تحریم نفت روسیه نتیجه بخش است؟

تمامی این مسائل نشان می‌دهد که وابستگی اروپا به نفت روسیه هنوز عمیق است. حتی اگر کشور‌های اتحادیه اروپا درباره ممنوعیت به توافق برسند، روسیه خریداران دیگری برای نفتش خواهد داشت از جمله آن‌ها هند، سومین واردکننده بزرگ نفت در جهان است که در حال حاضر نفت روسیه را با قیمت‌های تخفیف قابل توجهی نسبت به سایر انواع نفت ذخیره می‌کند.

از سوی دیگر تحلیلگران بر این باورند که اتحادیه اروپا با این اقدام خود می‌خواهد نشان دهد که این اتحادیه گروگان روسیه نیست. اعضای اتحادیه اروپا اعلام کردند که منابع انرژی متعارف و تجدیدپذیر را شناسایی کرده‌اند که می‌توانند از آن‌ها برای جایگزینی انرژی روسیه استفاده کنند هرچند که هزینه آن ۲۱۰ میلیارد یورو (۲۲۰ میلیارد دلار) در پنج سال آینده خواهد بود.

روسیه پس از تحریم انرژی از سوی اتحادیه اروپا اعلام کرد از همان زمان ۲۰ شرکت و ۱۴ مشتری برای خرید انرژی از مسکو در گاز پروم بانک حساب بانکی باز کرده اند.همچنین با این ایده روسیه که کشورها برای خرید انرژی از روسیه باید روبل پرداخت کنند، ارزش پول این کشور (روبل) در برابر دلار به رشد چشمگیری رسیده است.

البته با توجه به شرحی که گذشت و وابستگی بسیاری از کشور‌های اتحادیه اروپا به انرژی روسیه  و تا عملی شدن استفاده از سوخت‌های فسیلی که با هزینه‌های بالا هم مواجه است، دور به نظر می‌رسد که این طرح تحریم ۹۰ درصدی واردات نفت روسیه از سوی اروپا با موفقیت رو به رو شود.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۰
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
بختیاری
۰۰:۳۶ ۱۲ خرداد ۱۴۰۱
روسیه جایگاه و پایگاه و بازار انرژی خود را در شرق پیدا کرده و اصلا غرب برایش بی اهمیت است این غرب است که باید به پای روسیه بیوفتددو چاپلوسی کند و پاچه خواری کند برای نفت نه روسیه پس این غربگداهایی که نظر میدهند بدانند غرب محتاج به روسیه ای است که بازار انرژی فراوان در شرق و برای همیشه دارد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۰۰ ۱۱ خرداد ۱۴۰۱
همانطور که دنیا بی نیاز از نفت ایران شد و تولید و عدم تولید نفت ایران هیچ تاثیری در دنیا ندارد با گذشت زمان اثر نفت روسیه هم بی تاثیرخواهد شد این یک واقعیت است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۴ ۱۱ خرداد ۱۴۰۱
با طناب روس‌ها به قعر چاه نروید افراطیون روس نه نم پس میدن و نه خیری برای کسی دارن خداشون سود و منفعت خودشونه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۸ ۱۱ خرداد ۱۴۰۱
این یعنی قاپیدن مشتریهای نفت ایران.
Iran (Islamic Republic of)
ع.ا.ق
۱۳:۵۸ ۱۱ خرداد ۱۴۰۱
جمله صحیح : سایه سیاه تحریم نفت روسیه بر سر قاره دزدها
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۵ ۱۱ خرداد ۱۴۰۱
اروپا و آمریکا فقط ادعا می‌کنند. در عمل تا الان نتونستند کاری از پیش ببرند چون خوب میدونند با اجرای این تحریمها وضع اقتصادیشون از این هم بدتر میشه و روسیه به هر حال نفت و گازشو که حالا قیمیت خیلی بالایی پیدا کرده به کشورهای دیگه مثل چین میفروشه. این وسط چین بجای اینکه سال ۲۰۳۰ ابرقدرت اول اقتصادی و نظامی دنیا بشه ظرف یکی دو سال این راه رو میره و اقتصادهای ابربدهکار اروپا و آمریکا از هم متلاشی میشه. بیشتر مساحت و منابع و جمعیت زمین در اختیار شرقیهاست به خصوص روسیه و چین و هند. کشورهای آمریکای جنوبی مثل برزیل هم با روسیه‌اند. اروپا نه منابع داره نه جمعیت تا جاییکه تا آخر این قرن مردم بومی اروپا بطور کامل از بین میرند و با مردم خاورمیانه و آفریقا جایگزین میشند. غرب هیچ جایی در دنیای آینده نداره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۰ ۱۱ خرداد ۱۴۰۱
سه ماهه اروپاییها فقط شعار میدند. بلکه روی خریت و غرور این تحریم رو عملی کنند و اقتصاد کشورهای اروپایی به گل بشینه. هنوز هیچی نشده تو این کشورها قیمت انرژی و مواد غذایی روز به روز در حال افزایشه وای به روزی که شیر نفت و گاز روسیه به روی اروپا بسته بشه. قیمت بنزین در آمریکا هم رکورد زد. بنزین در کالیفرنیا به ۸ دلار رسیده.
Germany
حسین مرتضایی فرد
۱۲:۵۷ ۱۱ خرداد ۱۴۰۱
اینم از ان حرفهای عجیب است رویه تحرا تحریم کنند چه طوری زندگی کنند؟
روسیه شب پیش دستی کند بدون امادگی انها نفت را برویشان به بندد فردا اروپا شکست خورده است واگر میدان دهد ممکن است مثل ایران اسیب هم ببیند.
اما درجهان پتانسیلی نهفت است ذاعقه سازی نشده وان اینکه هر کشوری به تنهایی می تواند نیاز زندگی خود را تامین نماید که دچار مشکل نگردد مگر مشکلی که دیگران امدند مصرف محصولات خود را ذاعقه سازی کردند.واگر از ذاعقه ها عبور کنیم برای حیاط مشکلی ندارند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۵ ۱۱ خرداد ۱۴۰۱
]چین با ایران قرارداد 25سله امضا میکنه به وقتش وقتی دید روسیه نفت رو ارزانتر میفروشه میره سمت روسیه..این چه قراداد دو طرفه هست که فط پین فکر منافع خودش هست نه شرکای تجاریش...روسیه با این پیمان می بنده تو شرایط سخت تمام مشتریهای ایران رو تو اسیا می دزده..مثل هند چین تواسیا دیگه مشتری نفتی نداریم مسأولان کشور برای روسیه فط منفعت خودش مهم هست مثل چین به این کشورها اعتماد نکنید ای گوشهای ناشنوا بشنود عبرت بگیرید
Iran (Islamic Republic of)
احمد
۱۱:۳۹ ۱۱ خرداد ۱۴۰۱
خوب روسیه تحریم شده عوضش کل بازار فروش نفت ایران رو گرفته
آخرین اخبار