یکی از موضوعات مهم بحث ارائه خدمات توانبخشی به نیازمندان و افراد معلول و ناتوان است. بررسی ها نشان می دهد که امکانات کافی در بخش های مختلف در زمینه خدمات پزشکی وجود ندارد و به دلیل اختلاف تعرفه در بخش های دولتی و خصوصی نیروها ترجیح می دهند به جای کار در بخش دولتی، در مراکز خصوص خدمات توانبخشی را ارائه دهند و همین موضوع سبب بروز فقر پرسنل در بخش های دولتی می شود.
مطالعات نشان می دهد که همه افراد نیازمند خدمات توانبخشی توانایی مراجعه به بخش خصوصی را ندارند و از طرفی فقر نیرو و حتی تخت در بخش های دولتی به چشم می خورد و همین عامل سبب سرگردانی بیماران خواهد شد.
حمید رضا خانکه رئیس دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی کشور گفت: با توجه به حوادث ترافیکی، سالیانه ۴۴ هزار نفر معلول دائم به آمار اضافه خواهند شد و بین ۳ تا ۵ درصد از افرادی که مبتلا به بیماری کرونا شده نیازمند خدمات توانبخشی هستند. به وزیر بهداشت پیشنهاد داده شده تا خدمات توانبخشی در نظام شبکه ادغام شود و سند جامع توانبخشی نوشته شود تا امکان دسترسی به خدمات توانبخشی برای آحاد جامعه با توجه به تعرفه های منطقی در کشور را فراهم کنیم.
او افزود: در حال حاضر اختلاف تعرفه خدمات توانبخشی بین بخش دولتی با خصوصی زیاد است و پرسنل ارائه دهنده خدمات توانبخشی بعد از فارغ التحصیلی به دلیل نداشتن طرح اجباری جذب بخش خصوصی شده و تمایل به کار در بخش دولتی را ندارند.
رئیس دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی کشور اعلام کرد: به علت شیوع بیماری کرونا حجم قابل توجهی از مردم دچار محدودیت شده اند. در حالت عادی حدود ۳٠ میلیون نفر از مردم نیازمند خدمات توانبخشی، ۱۵ میلیون نفر معلول و ۲۵ درصد از مردم نیازمند به وسایل کمک توانبخشی هستند.
دسترسی به خدمات توانبخشی و تربیت نیروهای ارائه دهنده خدمات توانبخشی باید در اولویت برنامه ریزی ها قرار بگیرد.
خانکه گفت: پوشش بیمه ای برای خدمات توانبخشی هنوز در کشور اتفاق نیفتاده است و پیشنهاد می کنم که ۵ تا ۱٠ درصد از تخت های بیمارستان ها به خدمات توانبخشی اختصاص پیدا کند. در حال حاضر تنها ۸٠ تخت برای حدود۹٠ میلیون نفر وجود دارد.
بیشتر بخوانید: