مجری طرح تامین برق مراکز استخراج رمزارز شرکت توانیر گفت: دولت تصمیمات جدیدی برای سیاستگذاری در حوزه رمزارزها اتخاذ کرده است.

آقای محمد خدادادی بهلولی مجری طرح تامین برق مراکز استخراج رمزارز شرکت توانیر، در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان به سوالات زیر پاسخ داد.

تعداد مراکز مجاز استخراج رمزارز در کشور چقدر است و چه میزان مصرف برق دارند؟

آقای خدادادی بهلولی: تعداد مراکز مجاز استخراج رمزارز، حدود ۱۱۸ است؛ رقم حدودی به معنای آن است که برخی از این مراکز، جواز تاسیس دریافت کرده‌اند، اما هنوز به مرحله اخذ پروانه بهره‌برداری نرسیده‌اند.

مجموع توان لحظه‌ای که این مراکز مجاز مصرف می‌کنند، ۲۰۰ مگاوات است. چون ماینرها بدون لحظه‌ای توقف فعالیت می‌کنند، این توان باید ضرب در ۲۴ ساعت و پس از آن، ضرب در ۳۰ روز شود تا بتوان انرژی مصرفی ماهانه یک ماینر را محاسبه کرد که نشان می‌دهد، مصرف بسیار بالایی دارند.

تعداد مراکز غیرمجاز کشف شده چقدر است و چه میزان برق یارانه‌ای استفاده می‌کردند؟

آقای خدادادی بهلولی: تاکنون حدود ۷ هزار مرکز با حدود ۲۳۰ هزار دستگاه غیرمجاز استخراج رمزارز در کشور کشف شده است؛ این مراکز حدود ۷۰۰ مگاوات توان به خود اختصاص داده بودند.

میزان انرژی که این مراکز مصرف کرده اند، حدود ۹۰۰ میلیون کیلووات بوده که از کل مصرف یک سال تمامی مشترکان در استان‌هایی مثل خراسان جنوبی، خراسان شمالی یا چهارمحال و بختیاری بیشتر است.

مصرف برق از سوی مراکز رمزارز، تابستان گذشته چه میزان ناترازی ایجاد کرد و پیش‌بینی این رقم برای امسال چقدر است؟

آقای خدادادی بهلولی: اعداد اعلامی درباره میزان مصرف این مراکز،  به دلیل فعالیت پنهانی آن‌ها، تخمینی است و بر اساس این تخمین، می‌توان گفت که پارسال مراکز غیرمجاز حدود ۲ هزار مگاوات مصرف برق داشتند که ۲۰ درصد از کسری تراز به آن‌ها مربوط می‌شد. امسال تعداد آن‌ها کمتر شده، اما همچنان بیش از هزار مگاوات مصرف دارند و فعال هستند.

مجازات در نظر گرفته شده برای مراکز غیرمجاز چیست؟

آقای خدادادی بهلولی: اکنون برخورد با مراکز غیرمجاز به این شکل است که تمام هزینه برق مصرفی آن‌ها، با قیمت صادراتی دریافت، دستگاه‌های آن‌ها ضبط و به مراجع قضایی معرفی می‌شوند. پس از تشکیل پرونده، دادگاه این اجازه را دارد که در مواقع خاص، تا دو برابر جریمه‌ای که توانیر برای این مراکز اعمال می‌کند را اخذ کند.


بیشتر بخوانید:


آخرین تصمیم دولت درباره تامین پایدار برق مراکز مجاز استخراج رمزارز چیست؟

آقای خدادادی بهلولی: آخرین تصمیمی که دولت و مجموعه سیاستگذاری کشور درباره فعالیت ماینرها اتخاذ کرده، این بوده که قوانین باید بازنگری شود و این بازنگری نیز، حول سه محور بوده است. محور اول، متنوع کردن منابع انرژی است که این دسته از مصرف‌کنندگان به آن دسترسی دارند.

منابع تامین برق یا سوخت این دسته از مصرف‌کنندگان باید متنوع شوند؛ یعنی باید مراکز مجاز را در بخش برق به سمت استفاده از منابع تجدیدپذیر و در بخش گاز، به سمت استفاده از گازهای فلر (گازهای همراه نفت که در مشعل‌ها می‌سوزند و هدر می‌روند) سوق داد.

محور دوم تصمیم مجموعه سیاستگذار این حوزه، افزایش جرایم و مجازات استفاده‌کنندگان غیرمجاز با هدف ایجاد بازدارندگی بیشتر بود؛ طبق پیشنهاد مجموعه دستگاه‌های تصمیم‌گیر که در مرحله تصویب است، در وهله اول مجازات‌ها را از ۳ تا ۵ برابر افزایش دهیم. در مرحله دوم اگر فردی تخلف خود را تکرار کرد، حتی مجازات حبس هم برای این دسته از افراد در نظر گرفته شده است؛ زیرا این تخلف به اقتصاد و امنیت انرژی کشور ضربه می‌زند.

سومین محور این این تصمیمات، این بود که باید سامانه‌ای از سوی وزارت صمت ایجاد شود تا تمامی ماینرهایی که وارد کشور می‌شوند، در آن به ثبت برسند تا ماینرهای ثبت نشده در این سامانه، در حکم غیرمجاز تلقی شوند و وزارت نیرو یا دستگاه‌های اجرایی دیگری که در این ارتباط مسئولیت دارند، بتوانند آن‌ها را ضبط کنند.

آیا قرار است سامانه جداگانه‌ای نسبت به سامانه جامع تجارت در این زمینه ایجاد شود و این که ماینرهای تولید داخل هم باید در سامانه مذکور به ثبت برسند؟

آقای خدادادی بهلولی: این که از چه سامانه‌ای استفاده شود، وزارت صمت باید اظهار نظر کند، اما ماینرها چه از مبادی گمرک وارد کشور شده و چه در واحدهای تولیدی داخلی مونتاژ شوند، باید حتما در این سامانه به ثبت برسند و کد رهگیری داشته باشند.

تصمیم کوتاه مدت دولت برای تامین برق مراکز مجاز در تابستان امسال چیست؟

آقای خدادادی بهلولی: طبق مصوبه هیئت وزیران، مصرف برق از شبکه سراسری برای این دسته از مراکز در ایامی که شبکه محدودیت دارد، ممنوع است.

تکلیف بازگشت سرمایه‌های این سرمایه‌گذاران که به عنوان صنعت مجوزدار شناخته می‌شوند، چه خواهد شد؟

آقای خدادادی بهلولی: اگر محدودیتی در شبکه ایجاد نشود، برق این مشترکان را تامین می‌کنیم، اما از قبل در مصوبه سال ۱۳۹۸ هیئت وزیران آمده که مصرف برق برای آن‌ها در زمان اوج مصرف شبکه ممنوع است و باید از روش‌های دیگر به جز شبکه سراسری برق خود را تامین کنند.  یکی از شروط صدور مجوز برای مراکز استخراج رمزارز نیز، از ابتدا همین است که در زمان اوج مصرف، نباید استفاده‌ای از شبکه سراسری داشته باشند.

گفت‌وگو از رقیه هویدا

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۰
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۰۵ ۱۹ خرداد ۱۴۰۱
حبس به درد نمی خورد و بازدارنده نیست. رمز ارزش هایش را بگیرند تا بازدارنده باشد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۵۴ ۲۰ خرداد ۱۴۰۱
میزان ورودی برق به شبکه خانگی مشخص است پس به راحتی میتوان برق دزدی را شناسایی کرد
Iran (Islamic Republic of)
Sam
۱۸:۲۳ ۱۸ خرداد ۱۴۰۱
برای اختلاسگرا و رشوه گیرا و مدیران فاسد چی؟؟؟ برا اوناهم جریمه ای در نظر گرفته اید؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۱۴ ۱۸ خرداد ۱۴۰۱
چرا غیر مجاز
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۳ ۱۸ خرداد ۱۴۰۱
شما چرا دروغ های این ها را نکرار می کنید
نحوه بیان صحیح مصرف و تولید و غیره به شکل لحظه ای هست نه سالیانه میانگین مصرف دستگاه های ماینر زیر 1700 وات هست اینجا از 230 هزار دستگاه رسیدن به 700 مگاوات یعنی میانگین مصرف را 3500 وات در نظر گرفتن بعد پایین تر می گن شد 2 گیگاوات یعنی همون هفتصد مگاوات بیربط را ضرب در سه کردند
کسری برق بیش از 20 گیگاوات هست. ماینر های آقازاده ها را که نمی گیرن فقط مونده بریزن توی خونه مردم به کولر مردم هم گیر بدن این پر مصرف هست و گرنه ماینری نمونده این آمار هم مال دو سال پیش تا الانشون هست یه جوری نوشتن انگار مال همین امروز بوده فقط به جای اینکه یک اقدام درست انجام بدن اومدن انداختن گردن این و اون مثل اینکه ماشین طرف را بذزدن لاستیک بدن دست طرف بگن بیا ماشینت این بوده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۳ ۱۸ خرداد ۱۴۰۱
یکی دقیقاتوضیح بده رمزاررزچیست چندساله صداش رومی شنویم خودش رانمی بینیم دقیقاچه کاری انجام میشه
Iran (Islamic Republic of)
یاشار
۱۱:۵۱ ۱۸ خرداد ۱۴۰۱
یک حقیقی در مورد به اصطلاح ماینر ها وجود داره، که در بحث علمی و اثباتی به زبان ساده فاز خور گفته میشه،یک مثال ساده اگر در محدوده ای صدهزار وسیله برقی به اشتباه ورودی فاز و نول جابجا صورت بگیره مشکل حادی برای مبدأ انرژی به وجود نمیاره، ولی در ماینر ها به دلیل ساختارشون کاملا موضوع برعکس و جدی تلقی میشه،یعنی اگر بیش از حد مجاز بر بار نول ای بار گیری صورت بگیره مثال یک بمب بر مبدأ انرژی عمل میکنه،
متاسفانه بدون علم ساختاری یک دستگاه هزاران هزاران دستگاه در کنج خانه ها قرار گرفته،
قانون به شدت ضعف داره در این موضوع،چون هنوز مقدار ضرر و زیان به شبکه برقی یک منطقه،برای مجری قانون مشخص نیست و نمیدانند چه فرسایشی داره صورت میگیره از سیستم کلی برق با همان یک دستگاه یک دستگاه ماینر(ها)،
یعنی واضح با همین مقدار ماینرهای غیر مجاز پراکنده شده در سطح کشور،تا پنج سال اگر فعالیت مستمر داشته باشند،باید بیش از نیمی از تجهیزات دیسپاچینگ کشور باید و باید و...تعویض بشه.حالا متوجه ضرر و زیان حقیقی این دستگاه های به ظاهر بی ضرر شدید،
از همه اینها گذشته ماینر های غیر مجاز در پراکندگی یعنی خیانت به کشور،یعنی دقیقا کاری که دشمن برنامه ریزی کرده براش،
البته نکته خیلی عجیب و جالب اش اینکه وقتی به مالکان این ماینر ها گفته میشه مصداق خیانت هست کارشون،آنها به چشم یک خائن به آدم نگاه میکنند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۳ ۱۸ خرداد ۱۴۰۱
دیگه ارزها با این قیمت ارزش استخراج ندارند باید صبر کرد تا اوضاع بهتر بشه !
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۱۸ ۱۸ خرداد ۱۴۰۱
در شهر اراک ،خانه های زیادی را میشناسم که در حال استفاده ازبرق دزدی و استخراج ارز دیجیتالی با ماینر هستند چون دولت مجوز قانونی خیلی دیر میدهد و برق ماینرها را هر شش ماه یکبار قطع میکند .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۱۰ ۱۸ خرداد ۱۴۰۱
اگه ماینر غیرقانونی است چرا این همه ماینر در حال استخراج در کشور وجود دارد و اگه دولت مجوز قانونی میدهد چرا برق ماینرها را قطع میکند ؟
آخرین اخبار