وزیر امور خارجه در مصاحبهای اختصاصی با روزنامه «وچرنی لیست» کرواسی در خصوص مسائل مختلف منطقهای و بینالمللی گفت: در موضوع مذاکرات وین برای لغو تحریم ها، در آخرین دور مذاکرات (مارس گذشته) اگر طرف آمریکایی واقع بینانه برخورد می کرد، پیش از هر مقطع دیگری به توافق نزدیک بودیم. اما در همان ایام آمریکایی ها برخی از مسائل جدید را مطرح کردند؛ همکاران من ماهها در وین بحث و مذاکره کردند و با سه کشور اروپایی، روسیه و چین، گفتگو های خیلی طولانی و دقیقِ کارشناسی داشتند که به طور مثال چه اشخاص حقیقی و یا حقوقی از لیست تحریم ها باید خارج شوند.
به گفته وزیر امور خارجه، اما طرف آمریکایی به یکباره ایده جدیدی را مطرح کرد و گفت که ما باید در پاورقی متن، این عبارت را اضافه کنیم که اشخاصی که از لیست تحریم در نتیجه این مذاکرات خارج می شوند، ممکن است مجددا به دلایلی غیر از هسته ای، در لیست تحریم آمریکا قرار بگیرند.
حسین امیرعبداللهیان در ادامه گفت که ما به طرف آمریکایی از طریق اتحادیه اروپا و برخی واسطه هایی که پیام های دو طرف را تبادل می کردند، گفتیم آیا شما به دنبال رسیدن به توافق هستید یا به دنبال طولانی کردن مسیر توافق؟! برخی از موضوعات هم در مسئله لغو تحریم ها و هم در موضوع تضمین های اقتصادی باعث شد که ما وارد یک فاز جدیدی از گفتگو ها بین ایران و آمریکا با واسطه اتحادیه اروپا بشویم که هنوز هم ادامه دارد.
وزیر امور خارجه همچنین گفت که غربی ها به ما گفتند که روس ها انگیزهای برای احیای برجام و همراهی با توافق ندارند. من بلافاصله با آقای لاوروف تلفنی صحبت کردم، قرار گذاشتیم و چند روز بعد هم در مسکو باهم گفتگو کردیم. برای ما روشن شد که اگر با طرف آمریکایی به نقطه توافق برسیم، روسیه هیچ گونه مانعی ایجاد نخواهد کرد؛ در گفتگو ها با آقای لاوروف هم متفق القول بودیم که این موضوع را دو طرف در کنفرانس مشترک مطبوعاتی اعلام کنیم.
حسین امیرعبداللهیان گفت که تا الان نیز در هر تماسی که با لاوروف داشته ام، طرف روس تاکید دارد که اگر به نقطه توافق برسید، روسیه از آن حمایت می کند. البته غربی ها روسیه را از آن بخش از تعهدات شان که مربوط به برجام و تعامل با ایران می شود، از تحریم ها معاف کردند.
وزیر امور خارجه اظهار داشت که الان در نقطه ای از مذاکرات وین یا مذاکرات برای لغو تحریمها قرار داریم که بین ما و آمریکایی ها مسائل بایستی به یک نقطه حل و فصل برسد؛ بدلیل اینکه موضوعی که روی میز قرار دارد، لغو تحریم های یکجانبه ایالات متحده آمریکا علیه ایران است. ما الان از نظر حقوقی با تحریم اروپایی مواجه نیستیم، هر چند اروپایی ها هم در این سالها عملاً از تحریم های یکجانبه آمریکا فاصله نگرفتند و در همان مسیر حرکت کردند و تجربه ما در برجام نشان می دهد که هم آمریکایی ها و هم اروپایی ها (منظور من به طور مشخص سه کشور موجود در برجام انگلیس، فرانسه و آلمان است) نسبت به تعهدات خود پایبند نیستند، همانطوری که آمریکایی ها نسبت به تعهداتشان نیستند
حسین امیر عبداللهیان در پایان گفت که حداقل از سال ۲۰۱۵ تا الان رفتار اروپایی ها بار دیگر این را نشان داده است؛ اما این بدین معنا نیست که در مذاکرات فعلی ما، مواضع آمریکا و اروپا کاملا برهم منطبق است. البته نقش نماینده عالی سیاست خارجی اتحادیه اروپا، آقای بورل و هم مذاکره کننده ارشد در وین آقای مورا، سازنده است. آنها تلاش می کنند تا به نقطه توافق نزدیک شویم.
از طرفی جناح قدرت و تندرو در کشور همیشه مخالف امریکا و نزدیکی با این کشورند.همیشه بدبین هستند.
دست بالا گرفته اند و برایشان توافق برد برد مهم نیست.شد شد نشد نشد.وضعیت کشور را هم همیشه خوب و مردم را همیشه در صحنه می دانند.روز به روز فشار به مردم را بیستر می کنند تا مردم به کم قانع باشند.
شعار می دهند و فریب کاری می کنند.مردم ایران را فدای دارو دسته قدرت کرده اند.
سواد مذاکره و سیاست ندارند.فقط منتقل کننده نظر یک نفر هستند و از خود اراده و راهکار و نوآوری ندارند.مذاکره را فقط تسلیم طرف مقابل در برابر خواسته خود می دانند وهیچ تعهدی را قبول نمی کنند.
اما عملا هیچ نفعی برای مردم به ارمغان نمی آورند و فقط شرایط تحریم و فشار را برای مردم سوغاتی می آورند.انگار نه انگار که کشورشان نیاز به رفع تحریم دارد نه طرف های مقابل.
در بُعد نظامی به اندازه کافی و قابل توجه ای پیشرفت فرا منطقه ای داشتیم و داریم،اما در سیاست عملا سر در گم بودیم،چرا،بدلیل اینکه سیاست مدارهای ما عملا فقط دست شون به سمت غرب دراز بود و در واقع هی ما دست دراز میکردیم آنها پس میزدند و به اصطلاح بازی می دادند سیاست مدارهای ما رو و در محدوده خودشون نگه می داشتند که ما فکر کنیم تنها راه نجات آنها هستند،در حالیکه فریب زمانی داشتند سیاست مدار های ما رو میدادند،که مبادا چشم سیاست مداران به کشورهای دیگه یا به اصطلاح نقاط ضعف غربی ها نیفته،
که آقای رئیسی بزرگ با جدیت تمام این نگاه کورکورانه رو شکست و دست به سوی غرب دراز نکرد و با نگاه به آینده،از لاک سیاسی کشور رو بیرون آورد و برای سیاست عملی کشور بازو سازی سیاسی کرد،
و روسیه یک بازوی سیاسی خیلی مناسبی برای کشور ما میتونه باشه چرا باید ازش خودمون رو محروم کنیم،
روزی گفتند آمریکا ابر قدرته!
در جواب گفتم زمانیکه چند کشور متحد بشن و توان خرد کردن آمریکا رو دارا باشند،پس عملا آمریکا یا ناتو یا ... ابر قدرت کاذب هستند،چیزی بنام ابر قدرتی نداریم و ساخته ذهن خود ماست ولو تمام دنیا این رو پذیرفته باشه،این فقط ساخته شده به دست القا کنندگان غربی است نه چیز دیگه،
ابر قدرتی که تمام هیبت اش رو امام ما با خاک یکسان کرد،اون کجا ابر قدرته،فقط القا شده به ذهن مردم دنیا،همین،
امیدوارم تو جهاد تبیین در سطح بینالمللی این القا شکسته و خرد بشه،
و بلاشک مطمئن باشید ایالات متحده دچار فروپاشی درونی میشه در آینده ای نه چندان دور.
البته فعلا
اینا زبان دنیارو بلد نیستند
اینا بلد نیستند با دنیا مذاکره و تفاهم و توافق کنند