ناصر مرادی گفت : سختگیری های صادرات نخود از سوی جهادکشاورزی مربوط به زمانی بود که برای واردات نخود ارز ۴۲۰۰ تومانی اختصاص مییافت و اکنون که دیگر این روند را نداریم، سخت گیریها نیز باید کمتر شود.
به گفته رئیس شورای ملی نخود در گذشته نخود جزو گروه کالایی اول محسوب میشد و ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات آن اختصاص مییافت، از همین رو هنگام صادرات نخود باید نمونه گیری و ارزیابی از سوی جهاد کشاورزی و گمرک صورت میگرفت تا نخودی که صادر میشود وارداتی و با استفاده از ارز ترجیحی نباشد و فقط نخود تولید داخل صادر شود.
با پیگیری شورای ملی نخود و با توجه به اینکه نخود در کشور به میزان کافی و حتی مازاد تولید میشد، دیگر ارز ۴۲۰۰ تومانی به واردات این محصول داده نشد و اکنون واردات نخود با ارز نیمایی انجام میشود که صادر کردن نخودی که با ارز نیمایی وارد شده، با احتساب عوارض و تعرفهها دیگر صرفه اقتصادی ندارد.
اکنون که شرایط تغییر کرده دیگر نیازی به سخت گیری گمرک و جهاد کشاورزی نیست و لازم است شرایط صادرات نخود تسهیل شود.
عامل دیگری که روند صادرات نخود را کند کرده تقسیم بندی صادرات نخود درجه یک و دو است ارزش هر تن نخود درجه یک برای صادرات ۶۲۰ دلار و نخود درجه دو ۵۷۰ دلار محاسبه میشود، اما زمانی که برای تشخیص نوع یک یا دو بودن نخود نیاز است طولانی بوده و روند کار را دشوار میکند.
صادرکنندگان رضایت دارند برای اینکه حقوق دولت هم تضییع نشود همه نخود صادراتی درجه یک محسوب شود، اما دیگر معطلی برای صادرات نداشته باشند.
این رویه و سختگیری گاهی باعث خواب چند شبه محصولات صادراتی میشود، این در حالیست که هر شب خواب کامیون بین دو تا سه میلیون تومان هزینه دارد و قیمت تمام شده صادرات را افزایش و توان رقابتی آن را کاهش میدهد.
برای تسهیل این شرایط، نماینده گمرک و جهاد کشاورزی نیز برای اینکه روند قانونی کارها طی شود به محل بارگیری محصول در انبار صادرکننده یا محل اصلی فعالیت واحدهای صنفی علافان مراجعه کنند تا دیگر نیازی به ورود ماشین به گمرک و معطلی نباشد.
این راهکار زمینهساز افزایش صادرات محصول نخود خصوصا از مرزهای کرمانشاه است پارسال در مجموع نزدیک به ۴۳۰۰ تن نخود از کشور صادر شده است .