یحیی آذرمی گفت: اخیراً در تعدادی از مزارع سیب زمینی استان، گسترش رشد و بروز خسارت گیاه انگلی سس با نام محلی سرطان افزایش یافته است.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل می گوید: اگر رشد این گیاه کنترل نشود، پس از استقرار و تکثیر آن در مزرعه، آلودگی محصول بسیار خواهد بود و بر این اساس لازم است که سیب زمینی کاران راههای ورود این گیاه انگلی به مزرعه خود را مسدود کنند.
به گفته او، استفاده از بذور آلوده به بذر گیاه سس، استفاده از کود دامی آلوده به بذر گیاه انگلی سس، انتقال بذر و ساقههای بریده شده سس از مزارع آلوده به وسیله ادوات کشاورزی، انتقال بذر از طریق کانالها و نهرهای آبیاری را از جمله راههای ورود این آفت به مزارع سیب زمینی ذکر کرد.
آذرمی گفت: زمانی که اولین آلودگی در حاشیه مزرعه روی علفهای هرز و یا داخل مزرعه به صورت کانونی و لکهای مشاهده شد، کشاورزان باید بلافاصله و قبل از گلدهی گیاه سس، آنها را به همراه گیاه میزبان و حتی به شعاع یک متر بیشتر از منطقه آلوده با شعلهافکن سوزانده و یا با یکی از علفکشهای پاراگوات یا گلیفوزیت سمپاشی کرده و از بین ببرند.
او با بیان این که ساقههای بریده شده گیاه سس قابلیت رویش دوباره و اتصال مجدد به گیاه میزبان را دارد، می گوید: تاکنون علفکش انتخابی برای کنترل این گیاه انگلی در مزارع سیب زمینی معرفی نشده است.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل گفت: در صورتی که آلودگی گسترده گیاه انگلی سس در مزرعه اتفاق افتاد، تناوب زراعی ۴-۵ ساله در مزرعه با کشت گیاهان غیر میزبان مانند غلات یا سایر گیاهان غیر میزبان باید اجرا شده و در این مدت، به طور مرتب علفهای هرز میزبان باید معدوم شود.
آذرمی همچنین می گوید: آبیاری سبک قبل از کشت سیب زمینی باعث جوانهزنی بذور سس میشود و به همین علت با انجام شخم سطحی میتوان جمعیت این گیاه را کاهش داده و سپس اقدام به کشت سیب زمینی کرد.
به گفته او، کنترل رویشهای فعلی و جلوگیری از تشکیل بذر تاثیر زیادی در کنترل آلودگی به این آفت را دارد و لازم است که کشاورزان سیب زمینی کار، در تمام موارد با کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی مشورت کنند.