قاچاقچیان اموال تاریخی و فرهنگی به بهانه یافتن گنج، به آثار تاریخی خسارت وارد کرده و آن ها را تخریب می کنند به گونه ای که گاهی مواقع این آسیب ها، جبران ناپذیر است.

یادگار‌های تاریخی و فرهنگی یکی پس از دیگری از سوی سوداگران اموال تاریخی و فرهنگی آسیب دیده و خدشه دار شده و گاهی برای همیشه از صفحه تاریخ پاک می‌شود و از میان می‌رود.

سیاوش آریا گفت: سودجویان فرومایه به تازگی با پیکور برقی و پتک و مته، به جان یک گوردخمه پارسی در یکی از بخش‌های شهر مردوشت افتاده و کف زمین گوردخمه، بالای دهانه ورودی که یک نشان فروهر زیبا بر روی آن نقش بسته بوده و درون دیواره آن را سوراخ کرده و شکسته و آسیب‌های برگشت ناپذیری را برجای گذاشته اند که دل هر دوستدار تاریخ و فرهنگ ایرانی را به درد آورده و آه از نهادش بلند می‌شود.

گوردخمه نام برده ۲ هزار ساله و مربوط به دوره پسا هخامنشی (پس از هخامنشی) است.

او گفت: با این همه، بر پایه وظیفه ملی و مسئولیت اجتماعی خویش موضوع را به مسئول یگان حفاظت میراث فرهنگی شهر مرودشت آگاهی داده و با فرستادن نگاره‌های گوردخمه خواستار سرکشی و بازدید او شدم.

گوردخمه

این فعال و پژوهشگر تاریخ ایران و میراث فرهنگی در فارس گفت: مسئول یگان حفاظت میراث فرهنگی مرودشت نیز از این گوردخمه بازدید و آسیب‌های وارده را تایید کرد.

آریا گفت: کمبود شدید بودجه و نیروی انسانی در یگان حفاظت میراث فرهنگی انگیزه‌ای شده تا وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نتواند به درستی از یادمان‌های تاریخی و فرهنگی پاسداری و نگهداری کند و از عهده ماموریت‌ها برآید.

او گفت: به همین دلیل، آثار تاریخی و فرهنگی یکی پس از دیگری از سوی سوداگران اموال تاریخی و فرهنگی آسیب دیده و گاهی برای همیشه از صفحه تاریخ پاک می‌شود.

 تخریب گوردخمه پارسی

کنشگر و پژوهشگر تاریخ ایران و میراث فرهنگی در فارس گفت: همچنین تا زمانی که در وزارت آموزش و پرورش و از دوران دبستان و پایه سوم و چهارم درسی به نام میراث فرهنگی و محیط زیست گنجانده نشود و فرزندان این مرز و بوم از خردسالی با میراث فرهنگی و یادمان‌های تاریخی آشنا نشوند باید پذیرفت که وضعیت به همین روند کنونی خواهد بود.

او گفت: از سویی، وزارت میراث فرهنگی با کمبود نیروی انسانی در یگان حفاظت میراث فرهنگی رو به رو است و امکان نگاهبانی و سرکشی از همه آثار تاریخی یک منطقه و شهر در یک روز و دو روز امکان پذیر نیست و باید همه نهاد‌ها و سازمان‌های دولتی و حتی خود مردم با میراث فرهنگی همکاری کنند تا بتوان از یادگار‌های تاریخی نگاهبانی کرد.

اما موضوع مهم امروزه در حوزه میراث فرهنگی، فقر فرهنگی، نبود آموزش و پالایش نکردن فرهنگ است که سبب می‌شود افرادی فرومایه و متوهم و نابخرد در میان سنگ و کوه به دنبال گنجِ نبوده بگردند و به یادمان‌های نیاکانی خود که نشانه‌های هویتی و شناسنامه هر ایرانی است، آسیب رسانده و آن‌ها را نابود کنند.

گودرخمه پارسی در مرودشت

تخریب گوردخمه تاریخی

تخریب گوردخمه تاریخی به دست سوداگران

 گوردخمه پارسی در شهر مرودشت

آسیب به گوردخمه پارسی در مرودشت

تخریب گوردخمه در مرودشت

 گوردخمه پارسی در شهر مرودشت

عکس و فیلم از سیاوش آریا کنشگر و پژوهشگر تاریخ ایران و میراث فرهنگی در فارس

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.