وبگاه جهانی «اویل پرایس» در گزارشی درباره روند اعمال تحریمها بر روسیه و میزان تاثیر آنها نوشت: اگر تصادفی از هر یک از مقامات اتحادیه اروپا بپرسید که آیا اتحادیه باید به «اقدامات تنبیهی» علیه روسیه ادامه دهد، همیشه پاسخ مثبتی دریافت خواهید کرد. با این حال، «اتحادیه اروپا بی سر و صدا شروع به رفع تحریمهای خود علیه مسکو کرده است».
نشریه دیلی اکسپرس انگلیس کاهش تحریمها را «تسلیم شدن در برابر پوتین» خواند. بلومبرگ آن را «اصلاح تحریمهای قبلی» نامید. اما اسمش را هر چه میگذارند، فقط به یک چیز میرسد: «اتحادیه اروپا در حال باز کردن حلقه است؛ و البته فقط اتحادیه مشغول این کار نیست».
برای شروع، اتحادیه اروپا تصمیم گرفت معافیتهایی را برای تحریمهای روسیه در نظر بگیرد. این معافیتها به کشورهای خارج از بلوک اجازه میدهد با نهادهای تحریم شده روسیه، از جمله بانکها و شرکتهای دولتی مانند «روسنفت» معامله کنند. به گزارش بلومبرگ، این معافیتها برای نهادهایی در نظر گرفته شده است که «برای ارسال مواد غذایی، کالاهای کشاورزی و نفت به کشورهای ثالث خارج از اتحادیه اروپا ضروری تلقی میشوند».
به نظر میرسد اتحادیه اروپا تلاش زیادی میکند تا افراد را متقاعد کند که تحریمهای آنها علیه روسیه مطلقاً هیچ ارتباطی با اختلالات عرضه غذا یا انرژی ندارد یا حداقل هدفشان این نیست که این اتفاق بیفتد. آنها این را مستقیماً در بیانیه خبری شورای اروپا اعلام کردند؛ زمانی که تحریم طلای روسیه را در آخرین دور تحریمها اعلام کردند. با این حال، اقدامات جدید اروپا به معنای «اعتراف» به این است که تحریمها علیه روسیه به شکلی که مقامات فکر میکردند جواب نمیدهد و در عوض به اشخاص ثالثی که در جنگ اوکراین دخیل نیستند آسیب میزند یا تهدیدشان میکند.
اتحادیه اروپا در حال «تغییر» تحریمهای نفتی خود است؛ بدین معنا که اتحادیه اروپا سعی دارد به جای منع واردات نفت، برای قیمت نفت سقف تعیین کند یا بیمه کشتیهای نفتی روسی را ممنوع کند. این تغییرات بدین منظور صورت میگیرد که روسیه نفت بیشتری صادر کند و جلوی جهشهای بعدی قیمت نفت گرفته شود. انگلیس، کانادا، آلمان، ژاپن، فرانسه و ایتالیا تا کنون با تعیین سقف برای قیمت نفت موافقت کرده اند.
با این حال، با قضاوت بر اساس آخرین اخبار، تعیین سقف طبق برنامه پیش نمیرود. بسیاری از افراد از جمله تحلیلگران، گردانندگان صنعت کشتیرانی و رئیس بانک مرکزی روسیه گفته اند این روش کارساز نخواهد بود. بر اساس گزارش رویترز، از اوایل این هفته گروه هفت کشور صنعتی به دنبال ممنوعیت کلیه خدماتی است که به حمل و نقل نفت خام و فرآوردههای نفتی روسیه مربوط میشود. مگر اینکه نفت به قیمت توافق شده یا کمتر از آن خرید و فروش شود.
صحبت کردن آسان است و عمل خیر. کشورهای گروه هفت میگویند در حال بررسی «مکانیزمهای کاهش» در تحریمها هستند که امکان دسترسی بازار انرژی را برای همه کشورها فراهم می کند. مکانیزمهای جدید به این صورت عمل میکند که به طور مثال هند (کشور ثالث) نفت روسیه را میخرد، آن را از طریق پالایشگاههای خود فرآوری میکند و «محصولات پالایش شده» را به بازار اتحادیه اروپا میفرستد. به گفته اکسپرس، اتحادیه اروپا بی سر و صدا دور زدن تحریمهای خود را آغاز کرده است.
سیاستگذاران اتحادیه اروپا، انگلیس و آمریکا باید تا کنون فهمیده باشند که تحریم روسیه به آسانی تحریم یک صادرکننده نفت کوچکتر نخواهد بود، به خصوص اگر این صادرکننده نفت بسیاری از موارد حیاتی دیگر مانند غذا و کود را نیز صادر کند.