چرا کارتخوان مغازه‌ها غیب می‌شوند؟

در حالی گزارش‌ها حاکی از کاهش ۵ درصدی ارزش معاملات ثبت شده در مجموع کارتخوان‌های فعال و دایر سراسر کشور حکایت دارد که تحلیلگران دلیل اصلی این موضوع را ترس فروشندگان از رقم‌های مالیاتی می‌دانند.

پول نقد می‌گیریم، کارتخوان خراب است؛ این جمله را اخیرا شاید در مراجعه به برخی از مغازه‌ها یا زمان خرید از دست‌فروش‌ها شنیده باشید. اما واقعیت ماجرا چیست؟

به نظر می‌رسد دلیل بی‌میلی فروشندگان به استفاده از دستگاه‌های کارتخوان نه خرابی و نقص فنی که استفاده سازمان امور مالیاتی تراکنش‌های ثبت شده در هر دستگاه کارتخوان، برای محاسبه مالیات باشد.

تازه‌ترین گزارش اقتصادی شاپرک نیز این موضوع را تایید می‌کند. شرکت شبکه الکترونیکی پرداخت کارت در گزارش تیرماه خود، مدعی ریزش تراکنش‌های شاپرک در فاصله میان خرداد تا تیرماه ۱۴۰۱ شده است. در این گزارش تعداد کارتخوان‌های فعال در سامانه‌های فروشگاهی بیش از ۸ میلیون و ۲۵۹ هزار عدد ذکر شده است، در مجموع در کارنامه تیر ماه این دستگاه‌های کارتخوان بیش از ۳ میلیارد و ۷۷۰ میلیون تراکنش ثبت شده است.

به روایت این گزارش ارزش معاملات ثبت شده در مجموع کارتخوان‌های فعال و دایر سراسر کشور در فاصله خرداد تا تیر ۱۴۰۱ بیشتر از ۵ درصد رشد منفی داشته است و از ۷۲۵ هزار میلیارد تومان به ۶۸۵ هزار میلیارد تومان رسیده است.

اصناف فرار مالیاتی ندارند

اما در حالی گزارش‌ها از کاهش کار با کارتخوان‌ها خبر می‌دهد که قاسم نوده‌فراهانی، رییس اتاق اصناف ایران در واکنش به این موضوع می‌گوید: ما با واحد‌های صنفی که سر می‌زنیم یا خودمان خرید می‌کنیم، کارتخوان همه کار می‌کند.

وی در پاسخ به این سوال که آیا فروشندگان به سمتی رفته‌اند که کار با کارتخوان‌ها کم شود؟ می‌افزاید: من این موضوع را قبول ندارم. این‌که کالا فروخته می‌شود، حالا یا با کارتخوان ثبت می‌شود یا با پول نقد. وقتی شرکت یا عرضه‌کننده، کالا به واحد‌های صنفی می‌فروشد، این کالا در واحد صنفی ثبت می‌شود؛ این نیست که بتواند از مالیات فرار کند؛ حالا یا پول نقد یا با کارتخوان.

رییس اتاق اصناف ایران عنوان می‌کند: ما از روز اول موافق این بودیم که شفاف‌سازی مالیات شکل بگیرد. شما الان به حوزه‌های مالیاتی که مراجعه کنید، تمام پرونده‌ها روی میز ممیزان باز است. یعنی ما در حوزه اصناف اصلا فرار مالیاتی نداریم.

نوده‌فراهانی یادآور می‌شود: کارتخوان‌ها به قوت خود باقی است. حالا اگر بعضی‌ها هم کارتخوان را کنار گذاشته باشند، بگویند آن کالایی که می‌خرند و برای آن‌ها از طریق کارخانه یا شرکت‌های عرضه‌کننده فاکتور صادر می‌شود، آن را چه می‌خواهند کنند.

وی درباره مشکل مالیاتی اصناف متذکر می‌شود: مشکل مالیاتی سال ۱۳۹۹ حل شد و یک درصدی کم شد. برای سال ۱۴۰۰ نیز اظهارنامه‌ها ارائه شده و هنوز رسیدگی نشده که ببینیم با موضوع چطور برخورد می‌شود.

چرا فروشندگان از ارائه کارتخوان امتناع می‌کنند؟

سعید اشتیاقی، نایب رییس اتحادیه صوتی و تصویری می‌گوید: واقعیت این است که این موضوع بیشتر در بین دست‌فروش‌ها و کم و بیش در میان مغازه‌دار‌ها اتفاق می‌افتاد. دلیل هم این است که در اظهارنامه‌های مالیاتی، تراکنش‌های کارتخوان‌ها را مدنظر قرار دادند و بی‌میلی فروشندگان به استفاده از کارتخوان به دلیل مسایل مالیاتی است.

وی می‌افزاید: از سوی دیگر، ورودی‌های کارتخوان فروشندگان را مدنظر قرار دادند و این در حالی است که نسبت به خروجی‌های کارتخوان‌شان خیلی با انصاف مالیاتی برخورد نشده است.

عضو اتاق بازرگانی ایران تصریح می‌کند: در واقع ورودی‌های کارتخوان را درآمدشان تلقی کردند و برای خروجی‌ها مستندات خواسته‌اند. اصناف هم که در چند سال اخیر آموزش ندیده بودند و از ارائه دفاتر ناتوان بودند. بر همین اساس، این موضوع باعث استرس آن‌ها شده و عدد و رقم‌های سنگین مالیاتی برای اصناف بریده‌اند. همین موضوع باعث شده که از ارائه کارتخوان امتناع کنند.

اشتیاقی متذکر می‌شود: اصل قضیه ساماندهی کارتخوان‌ها کار درستی است، اما نحوه اجرا به نظر من نباید با ضرب‌العجل می‌بود، حداقل باید برای سال آینده اجرا می‌شد که اصناف موضوع را جدی بگیرند و برای اثبات خروجی کارتخوان‌شان توانمند شوند.

منبع: خبرآنلاین

برچسب ها: کارتخوان ، مالیات
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۴
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۵۹ ۱۹ مرداد ۱۴۰۱
کجای دنیا از کارتخوان مالیات میگیرند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۴۶ ۱۹ مرداد ۱۴۰۱
یه دلیلشم بخاطر اینکه مفازه ها دیگه با کارت پول نقد به کسی نمیدن.اکثر جاها برگه زدن بخاطر مالیات از دادن پول نقد معذوریم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۳۴ ۱۹ مرداد ۱۴۰۱
مثلا خواستید مالیات دقیق بشه مردمو اسیر کردید هر جا میری پول نقد می خوان. مطب دندانپزشک بودم داشت برای منشیش می گفت پارتی جور کردم 260تومن مالیات دادم مطب هم سالیانه میلیاردی درآمد داره یه بچه ابتدایی سازمان مالیات کارکنه هم میفهمه این تخلفه. مالیاتو به حساب بانکی ببندید کسی نتونه فرارکنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۲ ۱۹ مرداد ۱۴۰۱
باید مردم به فکر زندگی و زن و بچه خود باشند یانه این همه گرانی بی حساب و کتاب باعث شده ملت همین جوری هم در مشقت باشند و حالا مالیات های آنچنانی که میگیرند شده قوز بالای قوز توقع دارید ملت از شکم زن و بچه خود بزنند و بریزد توشکم مسئولین
Iran (Islamic Republic of)
ناصر
۱۷:۲۷ ۱۹ مرداد ۱۴۰۱
رفتم سکه خریدم فروشنده کارت نکشید گفت پولش رو برو از بانک کارت به کارت کن به اسم دو نفره گفت بزن
خیر سرش صرافی رفتم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۵ ۱۹ مرداد ۱۴۰۱
واقعا افتضاحش در اومده. ما بازنشستگان و کارمندان قبل از گرفتن حقوق، مالیات از حقوقمان کسر میشود که البته اشکالی هم ندارد چون مملکت باید با مالیات بچرخد. ولی کاسبان و صاحبان مشاغل آزاد و پزشکان و ... که درآمدشان بیشتر از ماست، خیال مالیات دادن ندارند. هرجا مراجعه میکنیم میگویند پول نقد بدهید. اونوقت یکسره میگوییم چرا کشورهای دیگر اینقدر پیشرفت میکنند و چنین و چنانند. کافی است فقط کمی درباره نحوه پرداخت مالیات در آن کشورها اطلاعات کسب کنیم می بینیم که شهروندان چگونه و چه رقمهایی بابت مالیات پرداخت میکنند. واقعا چرا ما اینجوری شدیم؟!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۴ ۱۹ مرداد ۱۴۰۱
بدترین کار این بود رفتید سراغ حسابهای بانکی خیلی مشکل ایجاد شده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۵ ۱۹ مرداد ۱۴۰۱
من رفتم دندونپزشکی، گفت ۲۰ میلیون هزینه کاشت دندون رو کارت به کارت کن برامون، تعمیرگاه هم ماشینمو بردم ۴ میلیون گفت نقد بیار برام
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۴ ۱۹ مرداد ۱۴۰۱
بلاخره مجبور هستند کارت هاشون رو رو کنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۹ ۱۹ مرداد ۱۴۰۱
باید در تمام جاها مطبها و فروشگاهها کاغدی به اجبار بزرگ دردید نصب شود که چنانچه دکتر یا فروشنده یا هرجا ازشما پول نقد درخداست کرد یا واریز به حساب به این شماره زنگ بزنید و سرکشی انجام شود برداشتن ان پوستر سی ملیون جریمه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۸ ۱۹ مرداد ۱۴۰۱
اگه اپلیکیشن پرداخت با موبایل را همه بانکها داشته باشندوبرای اشخاص حقوقی شماره حساب تجاری بدن،باموبایل مستقیم پرداخت میکنیم دیگه نمیتونندخرابی دستگاه را بهانه کنند مستقیم میره توحساب تجاریشون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۸ ۱۹ مرداد ۱۴۰۱
دیشب رفتم واسه فرزندم کفش بخرم بعداز انتخاب کفش قیمت را که سوال کردم گفت کارت می کشی یا نقد گفتم چه فرق دارد گفت نقدی یک ملیون وصدو پنجاه کارت یک و دویست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۰۱ ۱۹ مرداد ۱۴۰۱
نمیخریدی بهتر بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۳۹ ۱۹ مرداد ۱۴۰۱
یک و دویست قیمت یک کفشه
آخرین اخبار