بد نیست قبل از وارد شدن به بازار رمز ارز اطلاعات و آگاهی خود را در این حوزه بالا ببریم.

 تا همین چند وقت پیش خیلی‌ها اصلا چیزی از رمزارز‌ها نمی‌دانستند و اصلا به فکر سرمایه‌گذاری در این بازار نبودند، اما ریزش شدید بورس و اوج گرفتن قیمت رمزارز‌ها در همان برهه در بازار جهانی باعث شد مردم به سرمایه گذاری در این بازار روی بیاورند. بازاری که ناشناخته بودنش کلاهبرداران را وارد گود کرد و آن‌ها اکنون در این بازار حسابی جولان می‌دهند و با سوءاستفاده از اسم رمزارز‌ها و ناآگاهی بخش زیادی از جامعه از این رمزارز‌ها در حال کلاهبرداری هستند و بار‌ها خبر این کلاهبرداری‌ها منتشر شده است، به طور مثال روز گذشته رئیس پلیس فتا خبر از کشف کلاهبرداری ۹ هزار و ۲۳۰ میلیارد تومانی با ارز دیجیتال تقلبی داد. در این مطلب از ترفند این کلاهبردار و دیگر روش‌های کلاهبرداری در این حوزه نوشته ایم؛ پس اگر شما هم قصد دارید در حوزه رمزارز‌ها سرمایه گذاری کنید، بد نیست قبل از وارد شدن به این بازار به این گزارش نگاهی بیندازید.


بیشتربخوانید

  • تفاوت رمزریال با رمزارز چیست؟

کلاهبرداری ۹ هزار و ۲۳۰ میلیاردی
رئیس پلیس فتا درباره کلاهبرداری ۹ هزار و ۲۳۰ میلیاردی گفته: «فردی با هویت معلوم ساکن تهران با شناسایی انبوه سازان زنجان اقدام به خرید گسترده واحد‌های مسکونی و تجاری در این استان در قبال پرداخت ارز دیجیتال کرده است. با شناسایی مشاور املاکی که مبایعه نامه‌ها در آن جا تنظیم شده بود مشخص شد که معاملات در سطح کلان است و یکی از معاملات تعداد ۷۷ ملک اعم از تجاری و مسکونی به ارزش حدود ۱۳۱ میلیون دلار معادل ۴ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان است.» سردار «وحید مجید» درباره شیوه کلاهبرداری هم به ایلنا گفته: «ثمن معامله از طریق بازکردن حساب خارجی و انتقال ارز دلار به کیف پول دیجیتال پرداخت شده است، اما در بررسی فنی کیف پول مورد ادعا، توسط کارشناسان این پلیس مشخص شد ارز‌های نمایش داده شده داخل کیف پول صوری، حباب و فاقد ارزش بوده و قابلیت تبدیل شدن به ارز‌های دیگری را نداشته و فقط امکان جابه جایی داخلی بین کیف پول‌های همان اپلیکیشن وجود دارد.» خوشبختانه کلاهبردار دستگیر شده و مراحل قضایی پرونده اش تحت رسیدگی قرار دارد.

رایج‌ترین شکل‌های کلاهبرداری در حوزه ارز‌های دیجیتال
از آن جا که تراکنش‌های ارز‌های دیجیتال ناشناس یا نیمه‌ناشناس هستند و به‌سهولت انجام می‌شوند، پیگیری قضایی این جرایم بسیار دشوار است و این موضوع موجب رشد کلاهبرداری در این حوزه شده است. در این گزارش به رایج‌ترین شکل‌های کلاهبرداری در حوزه ارز‌های دیجیتال اشاره می‌شود:

استخراج با تلفن همراه و رایانه‌های خانگی
حتی اگر هنوز وارد بازار رمز ارز‌ها نشده اید، با تبلیغات وسیعی در سایت ها، کانال‌های تلگرامی، گروه‌های خانوادگی و... با عناوینی، چون «استخراج ارز‌های دیجیتال بدون دستگاه»، «درآمد میلیونی با استخراج بیت کوین»، «استخراج ساده ارز دیجیتال با موبایل» و... روبه رو شده اید. این تبلیغات یکی از ترفند‌های رایج این روز‌های کلاهبرداران حوزه رمز ارزهاست. شیوه کلاهبرداری به این شکل است که کلاهبرداران یک اپلیکیشن موبایلی یا نرم افزار رایانه و یک وب سایت برای ثبت نام طراحی می‌کنند و تا می‌توانند آن را معتبر جلوه می‌دهند. دوست تان یک لینک معرفی برای شما ارسال می‌کند و می‌گوید با ثبت نام و نصب این نرم افزار می‌توانید با گوشی یا رایانه معمولی خود ارز دیجیتال استخراج کنید. در برخی نرم افزارها، شما اطلاعات خود را در اختیار کلاهبرداران می‌گذارید و آن‌ها می‌توانند این اطلاعات را برای کلاهبرداری‌های بعدی استفاده کنند یا آن‌ها را به دیگران بفروشند.

روش پانزی، هرمی و شبکه‌ای
احتمالا با آگهی «اجاره دستگاه استخراج» روبه رو شده اید. حرفی که صاحبان این آگهی‌ها به شما می‌گویند این است که بیایید برای ایجاد یک مزرعه استخراج بیت کوین (یا هر ارز دیجیتال دیگر) سرمایه گذاری یا دستگاه‌های استخراج ما را اجاره کنید. در نهایت هم در سود ارز‌های دیجیتال استخراج شده شریک شوید و ماهانه درآمد کلانی به دست آورید. در این مدل کلاهبرداری، سرمایه گذاران فکر می‌کنند پول آن‌ها صرف خرید تجهیزات ماینینگ و استخراج می‌شود، در حالی که در حقیقت هیچ استخراجی در کار نیست و با یک کلاهبرداری پانزی طرف هستیم. آن‌ها در سایت خود ماشین حسابی را قرار می‌دهند که افراد می‌توانند سرمایه اولیه خود را در آن وارد کنند و سود دریافتی را ببینند. افراد بسیاری وقتی می‌بینند برای نمونه، با پرداخت ۱۰ میلیون تومان، ماهانه ۲ میلیون تومان سود می‌گیرند، وسوسه می‌شوند. در این روش، تا مدتی از سرمایه اولیه‌ای که تازه وارد‌ها به سیستم وارد می‌کنند، سود اعلام شده به بقیه پرداخت می‌شود، اما زمانی که پول زیادی جمع آوری شد، واریز‌ها به تأخیر می‌افتد و حساب کاربران با بهانه‌های مختلف مسدود می‌شود. در نهایت هم کلاهبردار فرار می‌کند و فقط عده‌ای مال باخته باقی می‌مانند.

صرافی‌ها و کیف‌های پول  تقلبی
دنیای ارز‌های دیجیتال پر از صرافی‌های متقلبی است که یک‌شبه به وجود می‌آیند و ناپدید می‌شوند. در باره استفاده از این صرافی‌ها باید به‌شدت جانب احتیاط را رعایت کنید، زیرا ممکن است ارز‌های دیجیتال یا پول نقدتان را به سرقت ببرند. گاهی نیز هنگامی که پولی به حساب خود در صرافی واریز می‌کنید، برخی از این صرافی‌های نامطمئن، کارمزد‌های هنگفت از شما می‌گیرند یا برداشت پول را بسیار دشوار می‌کنند. به طور کلی، در این روش، کلاهبرداران یک وب سایت یا نرم افزار با عنوان صرافی یا کیف پول ایجاد و در شبکه‌های اجتماعی و گروه‌های گفتگو آن را تبلیغ می‌کنند. آن‌ها برای ترغیب افراد، از عبارت‌هایی مانند «کارمزد صفر» و «بدون احراز هویت» استفاده می‌کنند. زمانی که قربانی ارز‌های دیجیتال خود را به صرافی یا کیف پول واریز می‌کند، دیگر برداشت از آن امکان پذیر نیست و این به معنای سرقت سرمایه است.

فروش رمزارز بی ارزش
ساده‌ترین راه برای کلاهبرداری، ایجاد و بازاریابی پروژه‌ای جعلی برای فروش یک ارز دیجیتال (توکن) بی ارزش به افراد ناآگاه است. فروش این توکن‌ها مانند این است که یک نفر از کنار رودخانه مقداری خاک بردارد و به مردم بگوید این خاک خاصیت ضدسرطانی دارد و در آینده بسیار ارزشمند خواهد شد. به این نوع کلاهبرداری، کلاهبرداری عرضه اولیه کوین هم می‌گویند. در این میان، بسیاری از سرمایه گذاران تازه کار فریب کسب سود‌های چند صددرصدی از عرضه‌های اولیه کوین را می‌خورند و در نهایت، با خرید توکن‌هایی بی مصرف، سرمایه خود را از دست می‌دهند.

سرقت از کیف پول دیجیتال
برای کسانی که نگران امنیت و حریم خصوصی هستند کیف پول دیجیتال (یک دستگاه برای نگهداری از رمز‌های شخصی) که معمولا به اندازه یک یو اس بی است، به صورت آفلاین به سرمایه گذاران کمک می‌کند تا از ارز‌های دیجیتال خود محافظت کنند. با این حال گزارش‌های منتشر شده حاکی از آن است که ضعف امنیتی در بعضی از این کیف‌های پول باعث به سرقت رفتن همه دارایی دارندگان آن شده است. این نوع کلاهبرداری هم در بازار رمز ارز‌ها بسیار رایج شده، اما به راحتی با خرید از فروشندگان مورد تایید می‌توانید از به سرقت رفتن دارایی‌های خود جلوگیری کنید.

خرید رمز ارز برای افراد ناشناس
این باور را که همیشه کلاهبرداران می‌خواهند پول شما را بدزدند باید کنار بگذارید و حتی در گرفتن پول از افراد ناشناس هم باید بسیار محتاط عمل کنید. کافی است وارد دنیای ارز‌های دیجیتال شوید تا هر روز تعداد زیادی پیام دریافت کنید که از شما می‌خواهند در ازای واریز ریال به حساب تان برایشان رمزارز بخرید و رمزارز‌ها را به کیف پول خریدار واریز کنید. در این میان هم مقداری از پول را به عنوان کارمزد برای خودتان بردارید. پیشنهادی وسوسه انگیز که ممکن است شما را برای این کار وسوسه کند، اما بد نیست بدانید در اغلب مواقع پولی که این فرد به حساب شما واریز می‌کند پول تمیزی نیست یا حتی دزدی از حساب بانکی یک قربانی دیگر است. این افراد پول دزدی را به حساب شما واریز می‌کنند و بعد شما به صورت رمزارز معادل آن را برای آن‌ها ارسال می‌کنید که به هیچ عنوان دیگر قابل پیگیری نیست و هیچ اثری از حساب کاربری کلاهبردار باقی نخواهد ماند. این در حالی است که حساب کاربری شما احراز هویت شده و ممکن است به خاطر جرمی که فرد دیگری انجام داده شما به‌عنوان قربانی، از سوی پلیس فتا مجرم شناخته شوید.

منبع: روزنامه خراسان

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.