معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار اصفهان گفت: چاره‌ای برای عبور آزادراه کنار شرق از پارک ملی کلاه قاضی نیست.

آزادراه کنار گذر شرق اصفهان با شش باند رفت و برگشت قلب پارک ملی کلاه قاضی را می‌شکافد تا کریدور شمال به جنوب کشور را متصل کند.

شنیده‌ها حاکی از آن است که برغم مخالفت رسمی سازمان حفاظت محیط زیست کشور با عبور این آزادراه از پارک ملی کلاه قاضی، اما این طرح با تأیید اداره کل محیط زیست اصفهان در دستور کار اجرا قرار گرفته و سه‌شنبه هفته گذشته در جلسه شورای هماهنگی ترافیک استان، مصوب شده است.

آبان ماه سال گذشته بود که مدیرکل دفتر مدیریت زیستگاه‌ها و امور مناطق سازمان حفاظت محیط‌زیست کشور طی نامه‌ای به ایرج حشمتی مدیرکل محیط زیست اصفهان صراحتاً اعلام کرد که   اصلاح مسیر آزادراه کنار گذر شرق اصفهان در داخل محدوده پارک ملی کلاه قاضی مورد تأیید این دفتر می‌باشد و ضرورت دارد ضمن جلوگیری از هر گونه دخل و تصرف در محدوده پارک ملی کلاه قاضی (در مسیر مدنظر) اقدام لازم جهت اصلاح و خارج کردن مسیر طرح از پارک ملی کلاه قاضی انجام شود.

 این طرح ملی که از دوره مدیریت احمدرضا لاهیجان زاده مدیرکل اسبق محیط‌زیست اصفهان به محیط‌زیست اعلام شده همواره مورد مخالفت مدیران محیط‌زیست بود.

پروژه‌ای که دوره مدیریت حمید ظهرابی و سید رحمان دانیالی در محیط زیست اصفهان نیز موفق به اخذ مجوز نشد، اما اکنون با برچسب حفظ محیط‌زیست و چراغ سبز محیط‌زیست استان از دل کلاه قاضی می‌گذرد تا حیات وحش بِرَمند و قهقرای زیست بوم منطقه در کنار توسعه معادن سنگ و تخلیه نخاله‌های ساختمانی شتاب بیشتری بگیرد.

مهران زینلیان معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار اصفهان در حاشیه جلسه اخیر شورای هماهنگی ترافیک استان  با بیان اینکه به لحاظ گزینه فنی در مورد آزادراه کنار شرق چاره‌ای برای عبور از منطقه کلاه قاضی نیست، اعلام کرد: با توجه به هماهنگی‌های انجام شده و اینکه آزادراه شرق شریان حیاتی شمال به جنوب کشور محسوب می‌شود و نیز با توجه به اینکه بخش‌های زیادی از این آزاد راه بزرگ اجرا شده و فقط این قسمت از آزادراه قفل شده، تاکید شد با رعایت همه ملاحظات زیست محیطی، مانند خارج از کشور با فِنس گذاری و احداث تونل‌های زیرگذر برای عبور حیوانات و دوربین‌های مدار بسته برای کنترل حفاظت، اجرا شود.

به گفته زینلیان پروژه آزادراه کنارگذر شرق (اصفهان- شیراز) در سطح استان مورد تأیید اداره کل محیط زیست قرار گرفته است و مراحل اداری را طی می‌کند و در تهران نیز جلسات مقدماتی آن انجام شده است.

آزادراهی که حیات وحش را به بند می کشد

مجوزی برای عبور آزادراه از پارک ملی کلاه قاضی صادر نشده

رضا اقتدار مدیرکل دفتر مدیریت زیستگاه‌ها و امور مناطق سازمان حفاظت محیط زیست کشور گفت: مجوز این طرح ملی با سازمان حفاظت محیط زیست کشور است و در این باره تفویض اختیار به اداره کل استان اصفهان نشده است. اگر این طرح در استان مصوبه گرفته باشد در نهایت سازمان حفاظت محیط زیست باید به آن مجوز دهد.

او افزود: مجوز استانی نمی‌تواند طرحی را داخل پارک ملی اجرا کند؛ حتی سازمان حفاظت محیط زیست هم نمی‌تواند این طرح را مجوز دهد، زیرا طبق قانون سازمان محیط زیست اگر هم بخواهد با اجرای طرحی در داخل پارک‌های ملی موافقت کند باید در شورای عالی حفاظت محیط زیست بررسی شود و این شورا مرجع صدور مجوز برای چنین طرح هایی است.

مدیرکل دفتر مدیریت زیستگاه‌ها و امور مناطق سازمان حفاظت محیط زیست خاطرنشان می‌کند: چنانچه طرح احداث جاده در مناطق حفاظت شده باشد، طی سال‌های اخیر سازمان به احداث جاده داخل مناطق حفاظت شده نیز مجوز نداده است و عمدتاً اصلاح مسیر و حریم راه‌ها بوده و این دفتر به احداث جاده جدیدی در مناطق حفاظت شده و پناهگاه‌های حیات وحش نیز در کشور مجوز نداده است.

جاده‌ها اصلی‌ترین عامل گسیختگی زیستگاهی و تلفات حیات وحش

اقتدار با بیان اینکه سیاست سازمان محیط‌زیست گسیختگی زیستگاه نیست، تصریح می‌کند: اصلی‌ترین عامل گسیختگی زیستگاهی و تلفات حیات وحش و جزیره‌ای کردن مناطق حفاظت شده همین جاده‌هاست.

او افزود : سازمان محیط‌زیست درمورد جاده‌های درجه سه و روستایی نیز حساسیت دارد چه برسد به اینکه آزادراهی را در مناطق تحت مدیریت مجوز دهیم!

مدیرکل دفتر مدیریت زیستگاه‌ها و امور مناطق سازمان حفاظت محیط زیست کشور می‌گوید: جاده‌هایی که طراحی می‌شود اگر تداخل با مناطق حفاظت شده داشته باشد مشمول ارزیابی زیست محیطی است؛ اگر جاده با پارک‌های ملی، مناطق حفاظت شده، اثر طبیعی و پناهگاه حیات وحش تداخل داشته باشد گزارش ارزیابی زیست محیطی در کمیته ارزیابی تأیید نمی‌شود.

پارک ملی و پناهگاه حیات وحش کلاه قاضی با وسعت بیش از ۴۷ هزار هکتار در ۳۶ کیلومتری جنوب شرقی شهر اصفهان و در مجاورت شهر جدید بهارستان واقع شده که غرب این منطقه به گردنه گریژنه، گردنه لاشتر و اتوبان اصفهان- شهرضا محدود می‌شود.

قطعه سوم طرح ملی آزادراه کنار گذر شرق اصفهان بر اساس طراحی مشاور آن باید از بخشی از پارک ملی کلاه قاضی بگذرد. طرح کنارگذر شرق از کیلومتر ۳۰ آزادراه اصفهان - نطنز - کاشان آغاز و به طول ۹۳ کیلومتر به سمت شرق ادامه می‌یابد. این آزادراه جاده اصفهان- اردستان را قطع و با عبور به سمت بزرگراه اصفهان- نائین در غرب و سپس منطقه باغ رضوان به سمت جنوب می‌رود و با عبور از کنار شهر جدید بهارستان و گردنه لاشتر به آزادراه اصفهان - شیراز متصل می‌شود.

حیات وحش کلاه قاضی

هرگونه دست اندازی به پارک‌های ملی ممنوع!

 ایمان ابراهیمی فعال محیط‌زیست و مدیر عامل انجمن حفاظت پرندگان آوای بوم  می‌گوید: وزارت راه و شهرسازی قصد دارد آزادراه شرق اصفهان را از داخل پارک ملی کلاه قاضی رد کند در حالی که هر گونه دست اندازی و دخل و تصرف در پارک ملی کلاً ممنوع است مگر اینکه با مجوز و مصوبه هیئت دولت باشد که متأسفانه در تلاش هستند برای کلاه قاضی از چنین مصوبه‌ای استفاده کنند.

او افزود: در حاشیه شهر اصفهان با این حجم آلایندگی و این وضعیت محیط زیست آخرین بقایای منابع طبیعی را نباید از دست دهیم. در تمام دنیا پارک‌های ملی بالاترین درجه حفاظتی را دارد که هیچ دخل و تصرفی نباید در آن بشود، اما در نزدیک‌ترین پارک ملی به شهر اصفهان آزادراه احداث می‌شود که به بیانی ساده، بیشتر به یک کُمدی شبیه است.

این فعال محیط‌زیست گفت: وزارت راه می‌گوید این آزادراه را از یک گوشه پارک رد می‌کند و از دل منطقه نیست درحالی که محلی که در نظر گرفته شده دقیقاً مسیر کریدور (گذرگاه) جابه‌جایی آهو‌ها و قوچ و میش‌های کلاه قاضی است.

ابراهیمی می‌گوید: ایجاد این آزادراه دسترسی و گذر حیات وحش به منطقه و خارج از آن را تقریباً ناممکن می‌کند و بعد از احداث این آزادراه در واقع هیچ یک از حیات وحش پستاندار منطقه نمی‌توانند از آن محدوده خارج یا به پارک ملی وارد شوند که این یک فاجعه است.

به گفته ابراهیمی  ایجاد آزادراه کاملاً مانع این کارکرد پارک ملی می‌شود؛ و طبیعتاً این طرح یک فاجعه است و هیچ توجیهی ندارد.

 

حیات وحش کلاه قاضی

احداث تونل و فنس گذاری در پارک ملی  ضامن حفاظت از جان حیات وحش نیست

این فعال محیط زیست در پاسخ به اینکه آیا احداث تونل و فنس گذاری در پارک ملی کلاه قاضی می‌تواند ضامن حفاظت از جان حیات وحش باشد، می‌گوید: به هیچ عنوان! ایرادی که در جلسه سال گذشته به مشاورران این طرح وارد کردم این بود که تمام راه حل‌ها و تمهیداتی که در این طرح در نظر گرفته شده به استناد مقالات و کار‌های مشابهی است که در دنیا روی جاده‌های محلی که حداکثر دو باند بودند انجام شده است و این کارکرد‌ها هیچ مصداقی برای آزادراه ندارد اینکه دور جاده تابلو راهنما گذاشته و فنس کشی شود به هیچ عنوان روش‌های صد در صد مؤثری برای حفاظت از حیات وحش د حاشیه آزادراه نیست. این روش‌ها برای جاده‌هایی است که سرعت خودرو‌ها بین ۶۰ تا ۱۰۰ کیلومتر است و عبور خودرو با تعداد کمتری اتفاق می‌افتد در حالی که وسط آزادراه مانعی وجود ندارد.

ابراهیمی بیان کرد: در سراسر کشور ایران حتی یک نمونه موفق وجود ندارد که جاده‌ای را توانسته باشند با این تمهیدات تردد حیات وحش را در آن کاهش دهند و اگر قرار است برای اولین بار چنین پروژه‌ای را آزمایش کنیم نمی‌تواند در پارک ملی باشد.

با وجود اینکه عبور آزادراه اصفهان- شیراز مسیر‌های جایگزین مانند محور قلعه‌شور به جاده بهارستان یا محمدآباد دارد مشاوران طرح در وزارت راه و شهرسازی عبور این آزادراه را از پارک‌ملی کم‌هزینه‌ترین مسیر می‌دانند در حالی که خسران نابودی سرمایه‌های ملی و طبیعی کشورمان بیش از محاسبات دلاری و یورویی مدیران توسعه است.

جاده‌ها در کشور ما از عمده دلایل تلفات بالای حیات وحش به شمار می‌روند، جاده‌هایی که وزارت راه و شهرسازی تعهدی برای رعایت حریم زیستگاه‌های حیات وحش ندارد و برای جلوگیری از ورود حیوانات به جاده‌ها تنها به خاکریزسازی اکتفا می‌کند و گونه‌های ارزشمند حیات وحش هر روز در جاده‌هایی قربانی می‌شوند.

منبع: مهر

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.