برای پس انداز کردن به میزان حقوق ماهیانه نباید توجه کرد زیرا با حقوق کم و برنامه ریزی دقیق هم می توان به راحتی در طول زمان پس انداز خود را افزایش داد و به اهداف مورد نظر رسید.

خانواده در طول حیات خود به سرمایه‌ای دست پیدا می‌کند که بخشی از آن در آینده به اعضای جوانتر می‌رسد که به این سرمایه پس انداز می‌گویند. پس انداز کردن پشتوانه‌ای قوی برای بهتر زندگی کردن خود و فرزندانمان است. کسانی که پس انداز می‌کنند به مشکلات کمتری در زندگی دارند و خانواده آن‌ها از آرامش روانی بیشتری برخوردارند.

پس انداز را می‌توان به دو گروه پولی و غیرپولی تقسیم کرد که خانواده نقش اساسی در آن دارند و تنها با فعالیت سرپرست خانواده حاصل نمی‌شود. در این بخش از راز‌های موفقیت در مدیریت کار و زندگی در نمناک شما را با ساده‌ترین راه‌های پس انداز آشنا می‌کنیم.

راه‌های پس انداز با حقوق کم

پس انداز تنها در قالب پس انداز پولی قرار نمی‌گیرد یعنی اگر از وسایل زندگی به درستی نگهداری شود با افزاش طول عمر آنها، خانواده لازم نیست دوباره پولی را برای خرید این وسایل بپردازد و هزینه‌های ثابت خانواده کاهش می‌یابد و از این رو امکان پس اندازپولی افزایش می‌یابد.

خانواده در طول حیات خود به سرمایه‌ای دست پیدا می‌کندکه بخشی از آن در آینده به اعضای جوانتر می‌رسد. پس انداز‌های ما از راه‌های سهیم کردن نسل آینده در دارایی امروز ماست. نسل جوان بعد از ما از این ثروت در جهت پیشرفت خود استفاده می‌کند، اما حفظ این دارایی‌ها و تلاش برای بیشتر نمودن آن‌ها سبب می‌شود فرزندان ما در آینده پشتوانه قوی برای بهتر زندگی کردن داشته باشند.

خانواده در برخی مواقع با مسائل و مشکلات متعددی مواجه می‌شود، که پس انداز نمودن بخشی از این مشکلات می‌کاهد و سبب امنیت خاطر اعضای خانواده می‌شود، امنیت خاطر اضطراب و فشار‌های روانی را کم‌تر می‌کند. خانواده‌هایی که پس انداز دارند، با مشکلات کمتری مواجهند و آسیب کمتری می‌بینند.

چگونه با همین درآمد پس انداز بیشتری داشته باشیم؟

پس انداز امری مشارکتی است و اینگونه نیست که تنها با فعالیت سرپرست خانواده حاصل شود، بلکه تمام افراد خانواد باید در پس انداز نمودن کوشا باشند و با مدیریت صحیح هزینه‌ها و صرفه جویی و استفاده درست از وسایل خانه به پس انداز خانواده کمک کنید.

ما نباید خانواده را به مشارکت در امر پس انداز مجبور سازیم، بهتر است آن‌ها با میل و رغبت خود در این کار مشارکت کنند. شما می‌توانید با صحبت کردن با خانواده درباره راه‌های پس انداز و رابطه صرفه جویی با آن و تاثیر پس انداز در زندگی آینده و نقش آن در ایجاد اطمینان خاطر و کاهش فشار‌های روانی، به خانواده کمک کنید تا در پس انداز کردن مشارکت کنید.

خانواده‌های مرفه نسبت به خانواده‌های دیگر پس انداز بیشتری دارند و هرچه وضعیت اقتصادی خانواده ضعیف‌تر باشد، پس انداز کمتری دارند. با افزایش قیمت کالا و گران شدن، هزینه‌ها و مخارج خانواده‌ها بالا می‌رود و خانواده‌های کمتری می‌توانند پول خود را پس انداز کنند. برای صرفه جویی و پس انداز پول راه‌های مختلفی وجود دارد که در ادامه به برخی از آن اشاره شده است.

راه‌های صرفه جویی و پس انداز حقوق ماهانه

فهرستی از مخارج خود تهیه کنید

برای کنترل بیشتر روی مخارج ماهانه فهرستی تهیه کنید و همه هزینه‌ها را یادداشت کنید و بدین ترتیب از خرج‌های غیر ضروری خود داری کنید و انگیزه بیشتری برای صرفه جویی داشته باشید.

وقتی احساساتی یا گرسنه اید به خرید نروید

در مواقعی که احساساتی هستید مثلا خیلی خوشحالید و یا ناراحتید به خرید نروید، زیرا ممکن است ولخرجی کنید و چیز‌های غیر ضروری بخرید. در برخی اوقات برای فرار از احساسات منفی به خرید کردن لوازم غیر ضروری روی می‌آوریم. اگرچه خرید چنین وسایلی برای لحظاتی ما را شاد می‌کنند، اما این شادی به زودی از بین می‌رود و آن وقت ما می‌مانیم و جیب خالی! در مواقع گرسنگی نیز به خرید نروید، چون ممکن است گرسنگی به شما فشار بیاورد و به محض دیدن هر خوراکی و وسیله‌ای آن را بخرید.

جلوگیری از ولخرجی و خرید‌های غیر ضروری

مبلغی را به تفریح و سرگرمی اختصاص دهید

هزینه‌ای را به فعالیت‌های تفریحی اختصاص دهید، چون اگر تفریح نداشته باشید، ممکن است از شرایط خسته شوید وناگهان تصمیم بگیرید تمام پس اندازتان را یک شبه خرج کنید.

خودتان را سرگرم کنید

برخی از افراد می‌پندارند نمی‌توانند پس انداز داشته باشند، چون در آمدشان کم است، اما همه افراد می‌توانند کم کم پس انداز کنند و این کار را همیشه ادامه دهند. حتما لازم نیست قسمت بزرگی از حقوق ماهانه تان را پس انداز کنید همانطور که گفتیم می‌توانید مبلغ کمی را پس انداز نمایید و هر ماه آن را ادامه دهید در آخر خواهید دید پس اندازتان به مبلغ قابل توجهی می‌رسد. مثلا برای صرف هزینه زیاد و رفتن به فست وفود و رستوران در مواقعی که بی حوصله اید باغبانی کرده و خودتان را سرگرم کنید.

از دیگران کمک بخواهید

برای حل مشکلات مالی اگر خودتان توانایی ندارید به افراد باتجربه و کارشناس امور مالی مراجعه کنید و شرایط تان را با او در میان بگذارید و خیلی راحت و بدون خجالت از او کمک بخواهید. او برنامه‌ای را برای حل مشکلات شما ارائه خواهد داد.

اجناس ارزان در بلندمدت دیگر ارزان نیست

اگر جزء افرادی هستید که برای خود هر روز خوراکی‌های ارزان می‌خرید، دیگر این کار را نکنید، زیرا اجناس ارزان در بلندمدت دیگر ارزان نیست و هزینه این اجناس در ماه چشمگیر و در سال مبلغ هنگفتی می‌شود.

تحت تاثیر سالن‌های آرایش قرار نگیرید

قبل از رفتن به سالن زیبایی برنامه خود را مشخص کنید تا دیگر وسوسه نشوید دیگرخدمات مختلف زیبایی که در آن جا به مشتری‌ها پیشنهاد می‌دهند، امتحان کنید.

در سوپرمارکت‌ها گردش نکنید و پرسه نزنید

قبل از رفتن به فروشگاه لیستی از مایحتاج خود تهیه کنید تا هنگام رفتن به فروشگاه هر چه دیدید را نخرید و به همان لیست پایبند باشید. همیشه لازم نیست از هر چیزی بهترین را بخرید. به صورت معمول لازم نیست همیشه گران‌ترین چیز را انتخاب کنید مثلا اگر نوشابه دوست دارید همیشه معمولی آن را بخرید و در مواقع خاص از نوع گران تراستفاده کنید.

مخارج خود را یادداشت کنید

مخارج خود را یادداشت کنید با انجام این کار می‌توانید بفهمید پولتان صرف چه چیزی می‌شود و فرصت‌های دیگر پس انداز را نیز پیدا کنید.

واقعیت را بررسی کنید

از روی احساس خرید‌هایی غیرضروری انجام ندهید و قبل از خرید هر چیز گران قیمت و بزرگ، اطمینان پیدا کنید که به آن نیاز دارید.

قیمت‌ها را مقایسه کنید

به سرعت دست به خرید نزنید و قبل از خرید همه جا را ببینید. اگر وقت کافی برای گشتن ندارید، جزییات را از یک فروشنده سوال کنید و بعد با فروشگاه‌های دیگر برای چک کردن و مقایسه قیمت‌ها تماس بگیرید و هنگامی که ارزان‌ترین فروشگاه‌ها را یافتید، خرید کنید.

چانه بزنید

خجالت و غرور را کنار بگذارید و با فروشنده سر قیمت چیزی با فروشنده چانه بزنید. پولدارترین مردم همیشه ارزش پولی که به زحمت به دست آورده اند را می‌دانند و هیچ وقت آن را بیهوده دور نمی‌اندازند و بیش از سایرین هنگام خرید چانه می‌زنند.

همه حقوقتان را خرج نکنید

هر ماه ۱۰ تا ۲۰ درصد از حقوق دریافتی تان را کنار بگذارید و این کار را در هر ماه ادامه دهید تا پس اندازتان افزایش یابد.

کمتر سراغ وام‌های کوتاه مدت بروید

سراغ وام گرفتن به ویژه وام‌های کوتاه مدت مثل وام دانشجویی، وام ماشین و ... بروید، زیرا پولی که صرف سود وام می‌شود را می‌توانید پس انداز کنید. به جای گرفتن وام پولی هر چند ناچیز را پس انداز نمایید و پس انداز را جزء برنامه منظم زندگی خود قرار دهید.

تعداد برداشت از حساب خود را کمتر کنید

به جای برداشت‌های مختلف، هزینه یک هفته خود را از حسابتان برداشت کنید و اگر از آن پول باقی ماند، به پس انداز خود اضافه کنید، زیرا هرگاه از حساب تان پولی برداشت می‌کنید، یک نرخ اضافی هزینه می‌کنید.

بودجه بندی کنید

حال که تصویر واضحی از مخارج تان در یک ماه دارید، می‌توانید بودجه بندی کنید. خرج‌های تان را محدود کنید و مطمئن شوید که پول برای روز مبادا کنار گذاشته آید. باید بودجه بندی تان شامل تمام مخارج تان شود، از جمله مخارجی که معمولا پیش می‌آید، ولی نه هر ماه، مانند هزینه تعمیر و نگهداری ماشین. هدف‌های تان را مشخص کنید.

تعیین هدف‌های پس انداز

با تعیین هدف‌های پس انداز می‌توانید بسیار راحت‌تر پول پس انداز کنید. گاهی پس اندازکوتاه مدت است و برای مخارج شش ماه تا یک سال شما مانند پس انداز برای بیکاری و وقایع ضروری دیگر، خرید ماشین و سفر در تعطیلات تعیین می‌شود. اما گاهی پس انداز بلند مدت است مانند پس انداز برای بازنشستگی، پس انداز برای خرج تحصیل و دانشگاه فرزندان و پس انداز برای خرید خانه یا بازسازی خانه فعلی.

اولویت‌های تان را مشخص کنید

تصمیم بگیرید که کدام یک از هدف‌های پس انداز بیشترین اهمیت را دارد و کنار گذاشتن ماهانه چه مقدار پول، برای دستیابی به هدف تان کمک می‌کند. حالا که این کار را برای اهداف تان انجام دادید، آن‌ها را براساس اولویت شان مرتب کنید و بر مبنای بودجه ماهانه تان مبلغ آن را کنار بگذارید.

برنامه ریزی برای پس انداز کردن

اگر برای اهداف کوتاه مدت سرمایه گذاری می‌کنید این روش‌های مطمئن را امتحان کنید:افتتاح حساب کوتاه مدت عادی؛ افتتاح حساب بلندمدت که نرخ بهره بیشتری از حساب‌های عادی دارد. اگر برای اهداف بلند مدت سرمایه گذاری می‌کنید این روش‌های مطمئن را امتحان کنید: خرید بیمه‌های عمر و سرمایه گذاری؛ خرید سهام و اوراق مشارکت.

نظارت بر رشد پس اندازتان

هر ماه مقدارپس اندازتان را بررسی کنید. این کار به یافتن مشکلات و رفع فوری پس اندازتان کمک خواهدکرد و پس اندازتان را تثبیت می‌کند. برای پس انداز بیشتر به میزان درآمدمان دقت نکنیم و پس اندازمان را به صورت نقدینگی نگه نداریم و در بورس سرمایه گذاری کنیم.

برای پس انداز صندوق اضطراری داشته باشید

یک صندوق اضطراری داشته باشید یعنی بودجه‌ای را برای حوادث غیرمنتظره زندگی کنار بگذارید. اگر بتوانید سه تا شش ماه از هزینه‌های خود را در این صندوق ذخیره کنید، می‌توانید از وام گرفتن و قرض نمودن راحت شوید.

برای پس انداز کردن همواره مواظب تغذیه خود باشید

از غذاخوردن در بیرون اجتناب کنید چرا که بیرون غذاخوردن در اکثر موارد بیشتر از پخت و پز در خانه هزینه دارد؛ بنابراین حتی اگر از دوست ندارید غذا بپزید، غذا‌های سریع را برای پختن انتخاب کنید.

سخن آخر:

هنگامی که برای پس انداز کردن به مشکل برخوردید، ناامید نشوید و به مقدار پولتان برای شروع پس انداز توجه نکنید، چون با همین پول کم در مدت طولانی می‌توانید پس اندازتان را افزایش دهید و به استقلال مالی برسید و به هدف تان نزدیک‌تر شوید.

منبع  : ایرنا


بیشتر بخوانید


برچسب ها: درآمد کافی ، پس انداز
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.