جمعی از نخبگان و استعدادهای علمی و برگزیدگان المپیادی علمی در رشتههای نجوم، شیمی، فیزیک، کامپیوتر، ادبیات و نانو، در جلسهای در مرکز پژوهشهای مجلس با رئیس این مرکز دیدار و گفتگو کرده و دغدغهها و مسائل خود را مطرح کردند.
بابک نگاهداری رئیس مرکز پژوهشهای مجلس در ابتدای این جلسه ضمن ابراز خشنودی از حضور در جمع نخبگان و استعدادهای برتر کشور، گفت: مسئله مهاجرت نخبگان، دغدغهای است که توسعه و پیشرفت کشور را با چالش روبهرو خواهد کرد و ما به عنوان مرکزی مشورتی برآنیم تا تمام توان خود را برای حل مشکلات نخبگان و عواملی که موجب مهاجرت آنها میشود، به کار بندیم.
وی افزود: شنیدن حرفهای نخبگان و دغدغههای آنها میتواند زمینه را برای رفع مسائل و نگرانیهای آنها به وجود آورد و ما در مرکز پژوهشهای مجلس آمادگی داریم تا میزبان این عزیزان باشیم و با شنیدن این موضوعات بتوانیم در عرصه کار کارشناسی و پژوهشی و تاثیر آن در امر تقنین و نظارت کمکی نماییم.
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس تصریح کرد: در مسئله نخبگان، تنها کاهش آمار مهاجران مسئله نیست بلکه بایستی به فکر افزایش روند مهاجرات معکوس باشیم و زمینهای را فراهم سازیم تا نخبگان بتوانند در داخل کشور فعالیت کرده و گرههای مشکلات کشور را با هوش، استعداد و نخبگی خود بگشایند.
موسی بیات مدیرکل دفتر مطالعات فرهنگی و آموزش مرکز پژوهشهای مجلس نیز در این نشست به پدیده مهاجرت نخبگان اشاره کرد و با ابراز نگرانی از این وضعیت یادآور شد: در حوزه نخبگان و مهاجرت آنها لازم است بررسیهای دقیقی صورت بگیرد تا عوامل خروج نخبگان شناسایی و برای کاهش این پدیده تدابیری اندیشده شود.
وی افزود: ضرورت دارد نظرات نخبگان به عنوان یکی از مهمترین افراد در سیاستگذاری مورد توجه و بررسی قرار گیرد که مرکز پژوهشهای مجلس در اجرای این موضوع امادگی کافی را دارد.
لازم به ذکر است در این نشست که حدود سه ساعت به طول انجامید نخبگان المپیادی به بیان مسائل متعددی که در کشور با آنها مواجه هستند، پرداختند.
عدم وجود تقاضا و استقبال ضعیف بخش صنعت برای انجام پروژههای علمی، بوروکراسی حاکم بر دستگاههای اجرایی از جمله در دانشگاهها، افت کیفی سطح علمی دانشگاههای کشور، کاهش تعاملات علمی بینالمللی، فرسودگی مواد و تجهیزات آزمایشگاهی در مراکز علمی، نداشتن چشمانداز مشخص برای آینده شغلی خود به دلیل برنامه ریزی نامناسب برای بهره مندی از ظرفیتهای آنان، تحولات زیست محیطی و خشکسالی و کمبود آب در برخی از نقاط کشور، در نظر نداشتن نظرات و دیدگاههای نخبگان در اداره امور کشور، اعتبارات بسیار پایین برای انجام فعالیتهای علمی و پژوهشی، موانع موجود پیش روی نخبگان برای اثرگذاری آنها در کشور، سرگردانی و احساس بیهویتی نخبگان پس از کسب افتخارات ملی و بینالمللی، موانع متعدد پیش روی شرکتهای دانش بنیان، مشکلات ساختاری و ضعف در مدیریت مراکز حمایت از نخبگان و در نهایت جدی نگرفتن فعالیتهای علمی از سوی مسئولان، از جمله مسائلی بود که نخبگان حاضر در این نشست به آن به عنوان بخشی از دغدغههای نخسبگان کشور به آن اشاره داشتند.
ارتقای سطح کیفی دانشگاهها و افزایش بودجههای پژوهشی و فراهم سازی فرصت اثرگذاری برای نخبگان، همچنین بهبود وضعیت تعاملات علمی بین المللی و تدوین آیین نامههای مخصوص نخبگان برای جذب در دستگاههای اجرایی نیز از مهمترین پیشنهادات نخبگان برای بهبود وضعیت آنها بود.