در شرایطی که اشتباهات داوری در سه هفته ابتدایی لیگ برتر مورد انتقاد برخی تیمهای لیگ برتری قرار گرفته و تقریبا این موضوع هر هفته تکرار میشود بیش از هر زمان دیگری لزوم ورود VAR به کشورمان احساس میشود.
در این وضعیت و در آستانه انتخابات فدراسیون فوتبال میرشاد ماجدی، سرپرست کنونی این فدراسیون و نامزد ریاست انتخابات مدعی شده که از هفته آینده قرار است آموزش VAR برای داوران آغاز شود و اینکه کمک داور ویدیویی از نیم فصل دوم لیگ برتر قابلیت اجراییو بهره برداری در فوتبال ایران را دارد که در این باره کارشناسان نظرات متفاوتی دارند.
بیشتربخوانید:
چرا فوتبال ایران بدون VAR ماند؟
سهرابی: محال است زیر ۶ ماه بتوان از VAR استفاده کرد
در همین رابطه علیرضا سهرابی، سرپرست اسبق کمیته داوران درباره احتمال ورود سیستم VAR به کشورمان و اظهارات اخیر سید میرشاد ماجدی اظهار داشت: در دوره ریاست مهدی تاج در فدراسیون فوتبال مدتی من سرپرست کمیته داوران و داود رفعتی، رئیس دپارتمان داوری بودیم. در همان زمان استارت کار VAR زده شد و چند نفر از داوران ما با هزینههای فدراسیون در دورهای به میزبانی قطر حضور یافتند. کار را شروع کرده و سپس دورهای آموزشی برای داوران در ایران برگزار شد.
وی افزود: پس از این دوره آموزشی باید وارد مرحله کارهای اجرایی میشدیم. ابتدا باید یک سیستم VAR خریده و با اخذ تاییدیهها آن را به ایران میآوردیم. دست کم باید این سیستم در یکی از استادیومها سوار و نصب شود. تمام داوران لیگ برتری ما باید در دوره آموزشی آفلاین حضور پیدا کنند و هر داوری غیر از کلاس تئوری، باید سه بازی یعنی ۲۷۰ دقیقه آفلاین با این سیستم قضاوت کند.
سرپرست اسبق کمیته داوران خاطرنشان کرد: باید تمام این کلاسهای آموزشی ضبط و برای فیفا ارسال شود تا به هر داور مجوز قضاوت با VAR آنلاین را بدهند در غیر این صورت مجوزی نمیدهند. جدا از آن باید در استادیومهایی که میخواهیم سیستم را در آن نصب کنیم، زیرساختها بررسی شود. یعنی ببینیم امکان نصب وجود دارد تا پس از آن با شرکت مدنظر برای حضور در ایران هماهنگی کنیم. باید نماینده هم در ایران داشته باشیم تا دستگاهها را نصب کند. با این پروسه دست کم یک سال طول میکشد تا بتوانیم از فیفا مجوز بگیریم و برای بازیهایی که تعیین شده از VAR استفاده کنیم.
وی افزود: البته طبق همکاری که با محمدرضا ساکت، مدیرعامل سپاهان و مدیران گل گهر ایجاد کردیم، قرار شد جدا از ورزشگاه فولاد، در ورزشگاههای نقش جهان و سیرجان نیز دو سیستم نصب کنیم. اصرار داشتیم در یک سال به این تایید برسیم و کار را استارت بزنیم، اما فیفا اعتقاد داشت زیر یک سال و نیم نمیتوانیم چنین کاری انجام بدهیم.
مسئول اسبق دپارتمان داوران فدراسیون فوتبال خاطرنشان کرد: کسی که در این زمینه صحبت میکند باید اطلاعات کافی داشته باشد و بداند پروسه چیست. اینکه کسی بیاید و بگوید نامه زدیم، مجوز گرفتیم و قرار است کار را شروع کنیم درست نیست. وقتی هنوز سیستم را وارد نکرده، در استادیومها نصب نکردهاید و هنوز زیرساخت و شرایط ندارید چگونه میخواهید برای داوران کلاسهای آموزشی شروع کنید؟
سهرابی افزود: هرکس قول زیر یک سال یا یک سال و نیم برای ورود VAR به کشورمان را میدهد واقعیت را نمیگوید و از بی اطلاعی برخی سوء استفاده میکند. هرکسی هم رئیس فدراسیون شد بیاید بگوید زیر این زمان سیستم را به کشورمان میآورم، صحبتهایش غیر واقعی است.
سرپرست اسبق کمیته داوران درمورد اینکه آیا پس از ورود VAR به ایران میتوان به صورت یکی در میان از آن استفاده کرد، توضیح داد: پس از اینکه فیفا سیستم، آموزشها و زیرساختهای ما را تایید کند و لیسانس بدهد، اعلام میکند باید به من بگویید آیا میخواهید از VAR در همه ۲۴۰ بازی لیگ برتر استفاده کنید؟ اگر چنین قصدی دارید باید زیرساختها را در تمام ورزشگاهها ایجاد کنید. اگر نمیتوانید مانند AFC که در مراحل مقدماتی لیگ قهرمانان از این سیستم استفاده نمیکند و مراحل نهایی مسابقات را در کشورهای دارای این سیستم برگزار میکند و به همین دلیل همه کشورها را ملزم به استفاده از VAR نمیکند، میتوانید در ۸۰ یا ۱۲۰ بازی مهم خود در ورزشگاههای مورد تایید، با مجوز فیفا از VAR استفاده کنید. جالب و جایز نیست که بگوییم میخواهیم از این سیستم در یک یا دو بازی استفده کنیم.
سهرابی درباره اینکه آیا به زیرساختهای ورزشگاههای ما برای استفاده از VAR در نیم فصل دوم آمادگی دارد، گفت: جزو محالات است که بتوانیم از VAR در نیم فصل دوم استفاده کنیم. اگر باشگاههایی مثل سپاهان، گل گهر، مس رفسنجان و فولاد که تا حدی ورزشگاه شان آمادگی دارد همکاری کنند تا فدراسیون امکانات را وارد و نصب کرده و سپس آموزش را شروع کند، میتوان به استفاده از این سیستم در ابتدای فصل آینده امیدوار ماند. امکان ندارد بتوانید در شش ماه این مسیر را بروید. فیفا جدول و پلنی دارد که میگوید باید از کجا وارد شوید و چه زمانی میتوانید به نتیجه برسید. پلن قدیمی فیفا در مجموع طی شدن تمام پروسهها یک سال تا یک سال و نیم زمان میبرد.
***مرادی: آموزش داوران بین ۶ تا ۹ ماه زمان میبرد
دانیال مرادی، مسئول توسعه و آموزش داوری فدراسیون فوتبال در این باره مدتی قبل در گفتگو با برنامه شبهای های فوتبالی اظهار داشت: نه تنها در فدراسیون ایران بلکه برای اینکه بتوانیم VAR را در سایر فدراسیونها پیاده سازی کنیم، فرآیندی پنج گانه نیاز است که حدود یک سال تا یک سال و سه ماه زمان میبرد. گام اول را تمام کرده و در گام دوم هستیم.
وی افزود: گام سوم و مهمترین گام که مربوط به آموزش داوران است حدود شش تا ۹ ماه طبق زمانبندی خود فیفا زمان میبرد. با توجه به مذاکراتی که کامرانی فر، دبیر کل فدراسیون انجام داده قرار است در تعطیلات ۴۰ روزه لیگ به خاطر جام جهانی به صورت فشرده آموزش داوران را انجام بدهیم که کارها در حال انجام است تا مدرس بیاید و آموزش را شروع کنیم. گام بعدی ارزیابی نهایی است که امیدواریم نمایندگان فیفا و مدرس فیفا به کشورمان بیایند تا پس از ارزیابی نهایی، تاییدیه بدهند. پس از نهایی شدن آموزش باید با مجوز فیفا در برخی بازیها به صورت آزمایشی VAR را اجرا کنیم تا پس از تکمیل تمام زیرساختها و اخذ تاییدیه درباره آموزشها، امیدواریم از ابتدای فصل آینده به صورت رسمی از این سیستم استفاده کنیم.
با توجه به اظهار نظر مسئولان سابق و فعلی کمیته داوران اینگونه به نظر میرسد که اظهارات میرشاد ماجدی بیشتر جنبه تبلیغات برای انتخابات دارد و نه تنها این سیستم دست کم تا ابتدای فصل آینده لیگ برتر وارد کشورمان نخواهد شد بلکه بحث آموزش این سیستم نیز دست کم تا چندین ماه دیگر طول خواهد کشید.
منبع: فارس