یاور عبیری رئیس جامعه اقامتگاههای بوم گردی ایران با اشاره به فعالیت حدود دو هزار اقامتگاه بوم گردی در کشور، گفت : علیرغم توسعه کمی اقامتگاههای بوم گردی در سالهای اخیر، در بحث کیفی آنها مشکلاتی داریم.
وی یکی از مهمترین مشکلات حال حاضر اقامتگاههای بوم گردی را عدم آمادگی حرفهای نیروهای انسانی و بهره برداران دانست و افزود: شاید یکی از دلایل اصلی این مسئله این باشد که طی سالهای گذشته تنها هدف افزایش کمی اقامتگاهها بوده و کمتر روی مسئله کیفیت آنها توجه شده است.
مدیر اقامتگاه بوم گردی آرتین دینور کرمانشاه افزود: هم اکنون صدور مجوز راه اندازی اقامتگاههای بوم گردی در معاونتهای سرمایه گذارای ادارت میراث فرهنگی صادر میشود، درحالیکه کمیتههایی تخصصی باید در معاونت گردشگری تشکیل شود تا به بررسی اهلیت افراد متقاضی بپردازد، اما در حال حاضر چنین کمیتههای وجود ندارد.
وی توسعه کمی را به عنوان آفتی برای اقامتگاههای بوم گردی خواند و افزود: به نظر میرسد باید در زمان صدور مجوز برای متقاضیان اهلیت و توانمندی آنان هم مورد ارزیابی قرار گیرد تا ماندگاری آنها هم در این حوزه بیشتر باشد. حتی اگر متقاضیان هم اهلیت نداشته باشند، باید برنامه ریزی برای آموزش آنها صورت گیرد، سپس به آنها مجوز داده شود.
عبیری تاکید کرد: البته برای واحدهای بوم گردی هم که اکنون داریم باید یک پالایش و ارزیابی انجام گیرد که آیا توان تولید محتوا و استفاده از همه ظرفیتهای گردشگری محل زندگی خود را برای جذب گردشگر دارند، یا اینکه فقط منتظر کمک از بیرون هستند.
وی در ادامه تاکید کرد: متاسفانه در آیین نامهها و مقرراتی که در حال حاضر برای اقامتگاههای بوم گردی وجود دارد، بیشتر نگاه هتلی وجود دارد و حتی سرفصلهای آموزشی آن هم با همین نگاه است، بنابراین نیازمند تغییرات بنیادین در این آیین نامه و مقررات هستیم.
رئیس جامعه اقامتگاههای بوم گردی کشور اضافه کرد: از طرفی در حال حاضر کار صدور مجوز، نظارت، اجرا و تعرفه اقامتگاههای بوم گردی از سوی میراث فرهنگی انجام میگیرد که خواستار این هستیم این امر به خود جامعه اقامتگاههای بوم گردی واگذار شود .