فربد بدیع معاون مدیریت هماهنگی ترویج جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: ما با همکاری محققین مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی در تمام عرصههای تولیدی استان از جمله ۳۳ شهرستان موفق در مراکز جهاد کشاورزی به آخرین یافتههای علمی و دانش بومی در عرصههای تولیدی ورود پیدا کردیم.
او افزود:گناباد از مناطق بسیار مستعد تولید سماق است و یکی از رویکردهای این روز مزرعه این است که تجلیل کنیم از تمام کشاورزانی که کار سماق را انجام میدهند و در کنارش استفاده کنیم از محققین و آخرین پژوهشها و تکنیکهایی که میتواند کمک کند به بهرهبردار و کشاورزان که بتوانند تولیدشان را بیشتر کنند و درصد تولیدی خود را افزایش دهند.
معاون مدیریت هماهنگی ترویج جهاد کشاورزی خراسان رضوی ادامه داد: باید از روشهای علمی و دانش بنیان و روشهایی نظیر کشت بافت برای توسعه محصول سماق بهره گرفت و باید با شرکتهایی که در کشت بافت کار میکنند صحبت شود که تکثیر آن از این طریق انجام شود.
زرگران رئیس اداره جنگل کاری و جنگل داری اداره کل منابع طبیعی و آبخیز داری خراسان رضوی گفت: گناباد حدود ۶۰۰ هزار هکتار وسعت دارد و جالب این است که حدود ۱۰ درصد از این وسعت را جنگلهای شهرستان به خود اختصاص داده است.
او افزود: باید طرحی برای منطقه تهیه که در قالب آن، طرح را ببریم به کمیته فنی و مصوب شود و در چهارچوب قانون واگذار شود به اهالی روستاهای براکوه که بتوانند راحتتر به توسعه و برداشت محصول سماق بپردازند.
پیش بینی برداشت ۳۸۰ تن خوشه سماق در گناباد
رمضانعلی قاسمی مدیر جهاد کشاورزی گناباد گفت: عملیات برداشت محصول سماق از سطح هزار و ۳۵۰ هکتار از سطح باغات این شهرستان از نیمه مرداد ماه آغاز شده است. از این سطح ۱۱۰ هکتار آن بارور و ۲۵۰ هکتار آن به صورت نهال میباشد و پیشبینی میشود در سال زراعی جاری حدود ۳۸۰ تن خوشه سماق از این سطح برداشت شود.
او با اشاره به اشتغال ۶۰۰ خانوار درمراحل کاشت، داشت و برداشت سماق افزود: روستای خانیک در خراسان رضوی در کاشت و توسعه باغات سماق مقام اول را دارد و اشتغال بسیاری زیادی در این حوضه ایجاد شده است.
صادرات سماق خانیک به اروپا و حوزه خلیج فارس
مدیر جهاد کشاورزی گناباد با بیان اینکه به ارگانیک بودن این محصول و اخذ گواهی مربوطه از اتحادیه اروپا، ادامه داد: محصول تولیدی به اقصی نقاط دنیا از جمله روسیه، المان، فرانسه و کشورهای حوزه خلیج فارس نیز صادر میشود.
قاسمی درباره اهمیت کشت این محصول و توسعه آن با توجه به شرایط و سازگاری آن با کم آبی و خشکسالیهای منطقه، بیان کرد: روستای خانیک به عنوان بیشترین سطح زیر کشت سماق در کشور به عنوان پایتخت سماق ایران شناخته میشود.
صفر تا ۱۰۰ محصول سماق در خانیک انجام میشود
او با اشاره به اینکه در حال حاضر کار صفر تا صد این محصول از جمله برداشت، فرآوری، بسته بندی و صادرات آن در داخل روستا انجام میشود، تصریح کرد: در این واحد امکان بسته بندی از دو گرم برای رستوران ها، بستههای ۵۰ گرمی، ۵۰۰ گرمی و هزار گرمی وجود دارد و امیدواریم در سالهای آینده بتوانیم بهره وری بیشتر از این محصول از جمله تولید سس سماق و تولید انواع گیاهان دارویی بر پایه سماق را داشته باشیم.
اشتغالزایی ۱۲ نفر به صورت مستقیم در واحد فرآوری
مدیر جهاد کشاورزی گناباد تاکید کرد: دستگاهی که با همت جوانان روستای خانیک طراحی و ساخته شده است قادر است علاوه بر جدا سازی دانه از چوب خوشه، پودر سماق را از هسته جدا کند که تمام استاندارهای محصول تولیدی را دارا میباشد و صرفاً پودر خالص سماق در مراحل بعد وارد دستگاههای بسته بندی میشود.
موسس و سهامدار شرکت تعاونی کشاورزی باغداران افزود: در حال حاضر صادرات ما به کشورهای اروپایی از جمله روسیه، آلمان، فرانسه و کشورهای حاشیه خلیج فارس که طالب سماق این منطقه میباشند انجام میشود و امیدواریم با همکاری رسانههای شهرستان بتوانیم این محصول را نه تنها در کشور حتی در کشورهای خارجی بیشتر بشناسانیم.
وی با اشاره به اشتغال زایی ۱۲ نفر به صورت مستقیم وایجاد تعداد بالایی شغل به صورت غیر مستقیم افزود: امیدواریم این واحد فرآوری که از دل روستا برخاسته و محصول بومی منطقه است بتواند الگوی موفق توسعه در کشور باشد.