امروز میز اقتصاد به بررسی الگوی کشت با حضور قربانی معاون برنامه ریزی وزارت جهادکشاورزی و حسینی رئیس سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان،پریچهر رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان خوزستان،دهقان پور رئیس سازمان کشاورزی فارس،تقی زاده رییس سازمان جهاد کشاورزی اردبیل ، برزعلی رئیس سازمان جهاد کشاورزی گلستان بحث و بررسی شد.
سوال الگوی کشت در چه بخش هایی قرار است اجرا شود و چه محصولاتی قرار است به آنها پرداخته شود؟
قربانی : الگوی کشت یعنی تضمین معیشت کشاورزان در آینده،یعنی تامین نیاز کشور. الگوی کشت زراعی را ما برای کل کشور تنظیم کردیم که تمام استان ها را در بر میگیرد.
محصولات اساسی مانند گندم،جو،ذرت،علوفه،سیب زمینی،پیاز،گوجه،دانه های روغنی،کلزا فعلا تا کنون مشخص شده و در آینده بر اساس تغییرات بر این محصولات اضافه خواهد شد.
در الگوی کشت قانون گذار نگفته است که تولید محدود کنند. استان هایی مانند تهران،گلستان،کردستان،هرمزگان،آذربایجان،کرمان،سیستان و بلوچستان انتخاب ویژه ما هستند برای سطح زیر کشت آنها و این استان ها ما برنامه ویژه داریم.
سطح مجری ها تفاوت دارد،در این استان ها معاونان وزیر هم بر روی مسائل نظارت میکنند.
سوال ساز و کار اجرای طرح در استان ها چیست ؟
قربانی: قرار شد کمیته ای تحت عنوان کار گروه ملی کشت،شروع به کار کند برای سازمان هایی که درگیر الگوی کشت هستند. ما مجری الگوی کشت را در سطح ملی تعریف کردیم.حوزه تحقیقات را به عنوان ناظر الگوی کشت مشخص کردیم.
سوال آیا الگوی کشت به شما ابلاغ شده است ؟
حسینی: بله الگوی کشت با حضور معاون رییس جمهور انجام شد. به کشاورزان هم ابلاغ و اطلاع رسانی شده است.
در استان ما گندم،محصولات علوفه ای و... در الگوی کشت ابلاغ شده است. با دستور وزیر کشاورزی،همه ابزار کار در استان سیستان و بلوچستان فراهم است.
بیش از دوازده هزار تن انواع کود های شیمیایی را تامین کردیم.آب و بذر و ادوات کشاورزی هم تامین شده است. همه زیر ساخت ها فراهم شده است.
سوال آیا الگوی کشت به شما ابلاغ شده است؟
پریچهر : در بخش اقتصادی تمهیدات لازم در استان دیدن شده است و محصولات اساسی ابلاغ شده است و این موضوع بیان شده است و تامین آب و کود هم انجام شده است. محصولات عمده ما گندم آبی،کلزای آبی،جوی آبی،گندم دیم است. بهترین زمان کشت ما از پانزده آبان تا پانزده آذر است.
سوال نظر شما در این خصوص چیست:
قربانی: زیر ساخت هایی که ما نیاز داریم،ساختاری است. کار های ستادی و برنامه ریزی انجام شده است. معاونت نظارت مباحث فنی را تدارک دیده اند،تدارک بذر و ادوات کشاورزی و بحث ایجاد مدیریت فنی و ناظر هم باید انجام شود. هسته مرکزی بعد نظارت شکل گرفته است. اختلال هفته بعد در بحث کود ایجاد شده بود اما اکنون حل شده است.
سوال کشاورزان اکنون چه کار باید انجام دهند؟
قربانی: عملکرد و اقدامات مشخص است.باید بروند در سطح شهرستان ها و شرایط اقلیمی و سطح زیر کشت را چک کنند. در بخش اقدامات،ابلاغ شروع شده است. توجیه و جلسه حضوری هم شکل میگیرد. بسته تشویقی هم بخشی از آن شروع شده است. چغندر قند و کلزا یارانه ای پرداخت میشود.
طرح ملی الگوی کشت به شما ابلاغ شده است یا خیر ؟
دهقان پور : ما جلسات توجیهی داشتیم در خدمت برخی از مسئولان کشوری و دانش آن به مشارکت گذاشته شد. یکی از گام هایی که ما باید برداریم این است که زی ربط ها از همه کار ها اطلاع داشته باشند. ما استان را به پنج منطقه تقسیم کردیم و به هر منطقه سر میزنیم و رسیدگی میکنیم. میگوییم که اگر سوالی است مطرح شود و ما راه های ارتباطی را هم معرفی کردیم. بر اساس هماهنگی های خوبی که انجام شده ما در بهترین وضعیت تامین کود هستیم.
سوال الگوی کشت به شما ابلاغ شده است ؟
تقی زاده : بله با حضور ریاست جمهوری و معاون اولشان رو نمایی شد و بعد هم ابلاغ شد و دبیر خانه الگوی کشت هم شکل گرفته است. قرار است کشاورزان با رسانه و پلاکارد ها در شهر از این موضوع مطلع شوند. نهاده ها آماده است و تدارک دیده شده و به زودی توزیع خواهد شد.
سوال آیا جزئیات اعلام شده ؟
برزعلی : بله با شرکت تمام شرکت های مرتبط انجام شده است. ما از طریق رسانه های استان این موضوع را به کشاورزان رساندیم. ما حدود پنجاه هزار تن بذر گندم آماده کردیم.
سوال چه مشوق هایی در این بخش در نظر گرفته شده است:
قربانی: ما تاکید کردیم که از نهاد های فرهنگی برای توجیه مردم استفاده شود. ما برای بسته های تشویقی سیاست های دوگانه داریم. ما قصد داریم جامعه هدف خود را هدایت کنیم. هر کس که الگوی کشت را پذیرفته پنجاه درصد آب بهای آن رایگان است و این متناسب با میزان بهره بری انجام میشود.
با وزارت نیرو در بخش برق هم توافق کردیم،ما منتظر هستیم وزارت نیرو اعداد را اعلام کند احتمالا حدود پنجاه درصد خواهد بود. یارانه ای که ما درباره کود ها داشتیم به کلزا،جو و گندم اختصاص دادیم،اینها برای استان هایی هستند که الگوی کشت را رعایت کرده اند و پیش رو شده اند.
ارتباط با کشاورزان دو سویه است. قرار است سطح زیر کشت محصولات آب بر کاهش پیدا کند متناسب با نیاز مردم.ما عوارض بالایی را برای محصولات آب بر در نظر گرفتیم.