این روز‌ها مدام زنگ خطر کمبود آب به صدا می‌آید چراکه آب سد‌ها به شدت کاهش یافته و بارندگی‌ها کاهش ۹۰ درصدی داشته‌اند.

ایران با ورود به مهرماه و سال آبی ۱۴۰۲ وارد سومین خشکسالی متوالی خود شده است. قابل چشم‌پوشی نیست که بخش عمده سرزمین ایران در اقلیم خشک دنیا قرار گرفته و به‌طور معمول حد متوسط بارش آن یک چهارم متوسط بارش‌های جهانی است، اما مهم‌تر این است که ما دوبرابر حجم استراتژیک کشور درحال برداشت آب هستیم. در ادامه به ۱۴ نکته درباره زمینه‌های برداشت و مصرف آب و چگونگی هدررفت آن اشاره خواهیم کرد:

*نکته قابل اهمیت این است که عامل عمده تشدید بحران آب به برداشت‌های بی رویه بخش کشاورزی کشور باز می‌گردد.

*به‌طور میانگین از ۱۰۰ میلیارد لیتر مصرف منابع آبی کشور ۹۰ میلیارد لیتر و به عبارتی ۹۰ درصد در بخش کشاورزی استفاده می‌شود و این آب تا به مزرعه برسد، پرتی و هدررفت نیز دارد.


بیشتربخوانید


*بخش عظیمی از این هدررفت آب ناشی از فرسودگی خطوط آبرسانی است. به‌طور مثال در تهران از حدود ۹۰۰۰ کیلومتر خط لوله و آبرسانی حدود ۴۰ درصد آن‌ها عمر بالای ۵۰ سال دارند و فرسوده محسوب می‌شوند و آب بسیاری را هدر می‌دهند.

* درواقع سالانه حدود ۱. ۴ دهم میلیارد متر مکعب از منابع آب شرب و شیرین درون شهری قبل از رسیدن به شیرخانه‌ها از دست می‌رود.

* یکی دیگر از بخش‌های مهم مصرف آب، مصرف شهری است.

*در استان تهران هم اکنون منابع آبی پنج سد تأمین کننده آب با کاهش قابل توجهی نسبت به زمان مشابه سال قبل رو به رو است این در حالیست که بر اساس آمار‌ها در شش ماه نخست سال جاری تنها ۴۷ درصد خانوار‌های شهری استان تهران در حد الگو، آب مصرف کرده‌اند.

چگونه جبران کنیم؟

*در بحث مدیریت مصرف آب اولویت با تامین آب شرب، پرهیز از کشت محصولات پرآب‌بر به‌خصوص در حوضه‌های آبریزی که با کاهش شدید حجم ذخایر آب مواجه شده‌اند، اتخاذ تدابیر لازم برای سازگاری با اقلیم در راستای سند سازگاری با اقلیم است.

*آگاهی‌رسانی و توجه مردم به کم‌آبی از طریق رسانه‌های جمعی و رسانه‌های فعال در زمینه آب و محیط زیست از دیگر راه‌های جبران کم‌آبی و صرفه‌جویی است.

* تامین منابع مالی برای جبران خسارت ناشی از خشکسالی، مشارکت مردمی در مدیریت آب و استفاده از ظرفیت‌های بخش خصوصی مرتبط با صنعت آب از راهکار‌هایی است که می‌تواند به حل تدریجی معضل کم‌آبی کمک کند.

* بازچرخانی آب و استفاده از پساب نیز یک ضرورت است و شهرداری تهران باید این مسئله را نیاز واقعی خود قلمداد کند.

*استفاده از دانش عمومی ارتقای این دانش از طریق تولید محتوا و انتقال آن از طریق رسانه به مشترکان صورت می‌گیرد و مهمترین ابزار در این حوزه رسانه و به عبارت بهتر اطلاع رسانی است.

* فرهنگسازی در حوزه مدیریت مصرف آب باید متناسب با تمام اقشار جامعه صورت گیرد.

* تغییر دانش و ایجاد سواد آبی مهم‌ترین سیاست در بخش آب است.

*مردم با در پیش گرفتن راهکار‌های ساده همچون کوتاه کردن زمان استحمام، کاهش فشار دوش و شست وشوی ظرف‌ها حتی الامکان با ماشین ظرفشویی که مصرف آب را کاهش می‌دهد در راستای صرفه جویی و اصلاح الگوی مصرف تلاش کنند.

منبع: ایسنا

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۶
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۵ ۱۳ آبان ۱۴۰۱
اول بایستی از جیره بندی شود هم برای شرب و هم برای کشاورزی و هم برای صنعت و کشاورزی مکانیزه شود و کشت گلخانه ای بجای کشت غرقابی اجرا گردد.
دوم از صادرات محصولات آببر هم کشاورزی و هم صنعتی جلوگیری شود چه صیفیجات باشد چه برق باشدو چه...
صنایعی که دردشتهای کم آب کشاورزی ایجاد شده برچیده شود تا بیش از این کشاورزان بیکار نشوند و به حاشیه شهرها کوچانده نشوند.
از ایجاد صنایع در مناطق کم آب و داخل کشور جلوگیری شود و این صنایع درکنار سواحل دریا ایجادگردندتا آب آنها بوسیله آب شیرین کن تامین گردد.
کارخانه های بزرگ آب شیرین کن در سواحل مکران ایجاد گردد با فواصل حدقل پنجاه کیلومتری و آب آنها بصورت شبکه گسترده لوله کشی مثل شبکه گاز رسانی سراسری به شهرهای کم آب رسانده شود.
هیچ چشمداشتی به آب باران و برف برای تامین آب وجود نداشته باشد چون قابل اطمینان نیستند ولی سیستم آبخیزداری و ابخوانداری و قناتها و بند و ...برای جمع آوری آنها و ذخیره کردن در سفره های آب زیرزمینی فراهم شود تا مثل شرایط کنونی بصورت سیل های مخرب به هدر نروند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۴۱ ۱۳ آبان ۱۴۰۱
به قول خودتون 90 درصد مصرف در بخش کشاورزیه اونوقت چسبیدید به مصرف شهری؟!
Iran (Islamic Republic of)
بهروز
۰۱:۴۶ ۱۳ آبان ۱۴۰۱
دوات توجه کمبود آب نمیکنه. راه متخلف وجود اهمیت داده نمیشه یکی تصفیه آب فاضلاب یا باران برای کشاورزی.برخورد کسانی اهمیت ندان به مصرف آب. شستن ماشین یا حیاط استخر. خدا به ما رحم کنه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۰۲ ۱۳ آبان ۱۴۰۱
گرد و خاک اصفهان مردم را مجبور می کند در این شرایط کمبود آب مقدار زیادی آب را صرف شستشوی اتومبیل و سایر لوازم زندگی کنند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۱ ۱۲ آبان ۱۴۰۱
افغانی بریزید بیرون کمبود اب حل میشه
Iran (Islamic Republic of)
hoo
۱۶:۴۸ ۱۲ آبان ۱۴۰۱
اول لطف کنیدمصرفهای سیستم دولتی رو کم کنید بیشترین مصرف آب توایران برای شهرداری‌ها ودارایی نظامی وووو مردم عادی مصرفشان واقعا کمه
آخرین اخبار