اجرای خط انتقال آب شهرستان شوشتر که موسوم به «طرح ۷۰۰» است از سال ۱۳۹۰ از سوی سازمان آب و برق خوزستان آغاز شد و آب شرب بخش عمده شهر شوشتر و روستاهای آن را تامین میکرد، اما بعد از ۱۰ سال حتی یک قطره آب از این لولهها بیرون نیامد.
پس از پیگیریهای متعدد فعالان اجتماعی و رسانهای این شهرستان مشخص شد که علت آن استاندارد نبودن لولهها بود، بنابراین قرار شد که مجددا کار واگذاری آن عملیاتی گردد تا لولهها تعویض و داخل خط اصلاح شوند.
این عملیات اجرایی از ابتدا در تمام شهرستان شوشتر انجام شد تا آب شرب را تامین کنند؛ اما تا کنون به اذعان منابع محلی «هیچ» اقدامی برای اصلاح آن انجام نشده.
احسان بلیوند یکی از فعالان رسانهای این شهرستان با انتقاد از ناتمام ماندن این طرح به خبرنگار ما میگوید: طرح ۷۰۰ خط انتقال آب شوشتر پس از ۱۰ سال هنوز هم وارد مدار نشده و علی رغم آن که مسئولان گفتند که به منظور تعویض لولهها مجددا قرار است خیابانها را بشکافند، اما هنوز صورت نگرفته.
او افزود: مردم محلههایی از جمله «دروازه جاده صاحب الزمان»، «گلزار شهدا»، «تپه الله اکبر» و چند محله دیگر روزانه بیش از ۶ الی ۱۲ ساعت با قطعی آب مواجه هستند که این معضل ناشی از اجرایی نشدن لوله انتقال آب موسوم به «خط ۷۰۰» است.
پیمانکاران «سفارشی و رانتی» بزرگترین معضل هستند
آقای بلیوند انتظارات خود را اینگونه بیان کرد که اگر تخلفی در اجرای طرح صورت گرفته با متخلفان برخورد شود و هم جزئیات ماجرا روشن و اطلاع رسانی شود که چه زمانی قرار است کار واگذاری و اصلاح آن را عملیاتی کنند چرا که مقرر شده آب شرب نیمی از شهر و چندین روستای آن با استفاده از این خط تامین شود.
او همچنین خواستار این است که مشخص شود با اجرای نادرست این طرح چه مقدار خسارت به شهر و بیت المال وارد شده و باید روشن شود که چگونه این خسارات را قرار است جبران کنند.
مشکل آب شرب را شاید بتوان یکی از مهمترین مسائل خوزستان عنوان کرد، استانی با ۵ رودخانه خروشان و طویل، اما سهم مردم از این بهره برداریهای گسترده از آب و سد سازی حتی آبرسانی در حد معمولی در برخی نقاط نیست.
بی آبی بارها در خوزستان موجب به وجود آمدن تنشهای اجتماعی شد؛ سال ۱۳۹۹ در غیزانیه که و سال ۱۴۰۰ در اکثر نقاط خوزستان که از شادگان آغاز و به سرعت به سایر نقاط استان سرایت کرد.
بودجههای کلانی طی سالهای گذشته به حوزه آب و فاضلاب خوزستان واگذار شد تا مشکلات مردم در این نقطه برطرف گردد، اما آنچه همواره نامشخص مانده «گم شدن اعتبارات» و گاهی بی مسئولیتیهایی است که موجب وارد شدن خسارت به بیت المال از سوی پیمانکاران به گفته برخی فعالان محلی «سفارشی و رانتی» است.
لولههای به کار رفته در خط لوله ۷۰۰ شوشتر استاندارد نیست
در خصوص خط انتقال ۷۰۰ شوشتر نیز به نظر میرسد که متفاوت از این ماجرا نیست. محمود ناصرپور مدیر آبفا شهرستان شوشتر میگوید که این خط انتقال آب که تاسیسات «فلمن شماره یک» تا مخازن گلزار شهدا بود حدود ۵ کیلومتر از سوی پیمانکار سازمان آب و برق اجرا و پس از آزمایش شبکه مشخص شد لولههای بکار رفته استاندارد نبوده و به دلیل شکستگیهای متعدد در شبکه فوق، آب به مخازن گلزار شهدا نرسید.
او افزود: قرار شد حدود ۴ کیلومتر از این شبکه تعویض شود، ولی از سال ۱۳۹۱ تاکنون «هیچ» اقدامی صورت نگرفته و این معضل موجب بی آبی مناطق زیادی در طول این سالیان در شهرستان شده.
آقای ناصر پور گفت: امسال با پیگیریهایی که داشته ایم جلساتی در خصوص تعویض خط ۷۰۰ صورت گرفت و قرار شد سازمان آب و برق خوزستان پس از مناقصه و مشخص شدن پیمانکار از ابتدای مهرماه امسال پیمانکار را برای شروع کار در منطقه حاضر کند، اما هنوز علی رغم پیگیریهای ما و مسئولین شهر، سازمان آب و برق عملکردی نداشته و این باعث نارضایتی بیشتر مردم شوشتر و حومه شده.
مدیر آبفا شوشتر یاد آور شد: مناطقی که میتوانند از طریق خط ۷۰۰ مشکل بی آبی و کم آبی را در جبران کرد شامل:
- ۱۰ روستای بخش مدرس
- ۵۰۰ واحد تعاونی مسکن ایثار
- ۳ روستای حاشیه شهر، تخت قیصر، شیخ شمس الدین و پیردالو که روزی ۱۸ ساعت با بی آبی مواجه هستند.
- همچنین همه مناطق مرکز شهر که حدود ۷۰ درصد جمعیت شهر را شامل میشوند.
در صورت همکاری دستگاهها مسئله رفع میشود