حجت الاسلام مهدی ماجدی، مدیر برنامههای فرهنگی مرکز رسیدگی به امور مساجد استان تهران، درمورد کارکردهای مختلف مسجد و نقش مسجد در زایش فرهنگی در بین جوانان جامعه بیان کرد: زایش فرهنگی، تولد و افزایش روزانه فرهنگهای مختلف است که از داخل و خارج، به صورت متوالی و با فکر، برخورد و تعامل جدید، از لحاظ فرهنگی، در میان نسلها و کشورهای مختلف به وجود میآید.
او گفت: مسجد با بروزرسانی کردن برنامههای خود و با ایدههای جدیدی که به وجود میآورد و با برقراری ارتباط با نوجوانها و جوانها از طریق فعالیتهای هنری و... میتواند برنامه جدیدی را در این تعامل داشته باشد و به زبان روزی که نوجوانها و جوانها دارند، فرهنگ و اسلام ناب محمدی را در اختیار آنها قرار دهد.
مدیر برنامههای فرهنگی مرکز رسیدگی به امور مساجد استان تهران، با اشاره به صورت بندی زایش فرهنگی در میان جوانان، ادامه داد: از گذشته، مسجد به طور دائم فعالیتهای خود را داشته است؛ به طوری که پس از انقلاب اسلامی؛ یعنی در زمان رویش انقلاب، مسجد به عنوان یکی از جایگاههای مقابله با دشمن بعثی بوده و با پرورش نوجوانان و جوانان و با اعزام رزمندگان به جبهههای حق علیه باطل، فعالیت خود را ادامه داده است و در حال حاضر، مسجد با بروزرسانی برنامههای خود و ایدههای جدیدی که خلق کرده است و هم افزایی و ارتباطی که با مجموعههای محلی پیرامون خودش مثل مدرسه، ادارههای فرهنگی و... دارد، سعی میکند زایش فرهنگی در برنامه خود داشته باشد.
به گفته حجت الاسلام ماجدی، مسجد در زمینههای مختلف، با مدرسه، نسل نوجوان و جوان و... تعامل دارد که یک بُعد آن، تعلیم و تربیت و آموزش قرآن و مباحث دینی و ابعاد دیگر، در حوزه کارآفرینی، خدمات اجتماعی، مشاوره، فعالیتهای فرهنگی و... است چراکه بر اساس ظرفیتهایی که دارد تلاش میکند تا در راستای تأمین نیازها و برطرف شدن خلأهای موجود قدم بردارد.
او درمورد زایش فرهنگی در میان قشر جوان افزود: در این مورد میتوان به فعالیتهای مختلف مسجد اشاره کرد. زیرا مسجد، مهمترین پایگاه فعالیتهای دینی در جامعه ماست که تأثیر عمیقی روی معادلات فرهنگی اطراف خود و فضای محله و منطقه دارد. از اینرو، فعالیتهای فرهنگی مسجد در زمینههای مختلف، میتواند تأثیرات خود را داشته باشد. زیرا با توجه به شرایط فرهنگی موجود، بعضاً، جوانهای ما با تهاجمهای فرهنگی روبرو هستند که مسجد، مرجع و پناهگاهی است که انسان میتواند از طریق آن، خودش را از تمامی پلیدیها و آلودگیها و گرفتاریهای عصر حاضر نجات دهد.
مدیر برنامههای فرهنگی مرکز رسیدگی به امور مساجد استان تهران بیان کرد: مسجد، محل انس با خدا، توبه کردن از گناهان، شست و شوی روح و روان از همه آلودگی هاست که فرد میتواند در خانه خدا، گوشه خلوتی را برای خود فراهم کرده و از همه گرفتاریها و آلودگیهای اطرافش نجات پیدا کند و سپس، خودش را بیمه و آماده کند تا از طریق اتکا به خداوند، بتواند در برابر همه آلودگیها مقاوم باشد. البته جدای از برنامههای عبادی فردی موجود در فضای مسجد، فضای اجتماعی مسجد با حضور نمازگزاران از قشرهای مختلفی که عبادت جمعی انجام میدهند باعث میشود که نوجوان و جوانها بتواند با شخصیتهای مختلف فرهنگی با جایگاههای اجتماعی متفاوت، ارتباط برقرار کنند.
او درمورد مهمترین مسائل و چالشهای موجود که مسجد با آن روبروست، گفت: با توجه به همه تبلیغاتی که در داخل و خارج از کشور انجام میشود و همین طور، هجمههای فرهنگی موجود، مسجد به عنوان قدیمیترین نهاد مردمی بروز و فعال، جایگاه خودش را دارد چراکه مسجد، مکان فرهنگی است و میتواند با حضور متولیان خود، کارگزاران مسجد، بسیج، کانون فرهنگی و در رأس آن، امام جماعت نسبت به این جریان ها، ارتباط چهره به چهره و روشنگری داشته باشد و با وجود فضای مجازی و سایبری گسترده موجود، مسجد میتواند از ظرفیت ملموس و چهره به چهره و ارتباط قلبی استفاده و گرهها و گرفتاریها را برطرف کند و افراد را از چنین شرایط و تهاجم فرهنگی و فضای مسموم تبلیغاتی دور کند.
حجت الاسلام ماجدی خاطرنشان کرد: مسجد از سایتها گرفته تا شبکههای مجازی، در فضای مجازی فعال است و در زمینههای آموزش، پاسخ گویی به شبهات و... فعالیت میکند و با توجه به این که دوستان مسجدی، سرشناس، صاحب ایمان و گره گشا هستند بهترین گزینه برای برطرف کردن خواستههای افراد محل هستند و این را میتوان از خدمات مسجد و مسجدیها در دوران کرونا متوجه شد. زیرا مساجد نقش مهمی را در جهت کمکهای اجتماعی ایفا میکردند.