پرندگان مهاجر هر ساله با آغاز فصل سرما از نقاط سردسیر قطب شمال همچون سیبری در روسیه و کشورهای اسکاندیناوی به سمت نقاط گرمسیر در قطب جنوب کوچ میکنند و کشور ایران هم با دارا بودن شرایط مناسب آب و هوایی، مأوای این پرندگان است.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست استان کردستان اظهار کرد: پرندگان آبزی و کنار آبزی مهاجر با آغاز فصل پاییز و پایین آمدن دمای هوا و شروع سرما در عرضهای جغرافیایی بالاتر، به سمت عرضهای جغرافیایی پایینتر مهاجرت میکنند و در این اثنا استان کردستان نیز با داشتن زیستگاهها و منابع آبی متنوع و فراوان در مسیر مهاجرت پرندگان، مأمن مناسبی برای پذیرای این پرندگان در چند ماه از سال بوده و ضمن استراحت کوتاه و ذخیره انرژی به راه خود ادامه میدهند.
حیدر ویسی تصریح کرد: تالاب بین المللی زریوار و سدهای استان مهمترین منابع آبی کردستان بوده و گونههای مختلف پرندگان مانند: فلامینگو، لک لک ها، باکلان ها، کاکاییها، ماهی خورک ها، عقاب ماهی گیر، حواصیل خاکستری و سفید، پلیکان، اردک سیاه کاکل و قو نیز از جمله مهمانان این منابع آبی است.
او با اشاره به اینکه سالانه استان کردستان پذیرای حدود ۵۰ هزار پرنده است، اظهارکرد: دی ماه سال گذشته در مجموع حدود ۱۷ هزار قطعه پرنده از میان خانواده کاکایی ها، کشیم ها، باکلان ها، پرستوی دریایی، حواصیل ها، لک لک ها، مرغابیها و قوها در منابع آبی استان گزارش شده است.
به گفته ویسی پروانه شکار پرندگان آبزی تاکنون در استان صادر نشده و این ممنوعیت تا اطلاع ثانوی ادامه دارد و ضروری است که شکارچیان برای جلوگیری از انتقال بیماری و رعایت قانون از هر گونه شکار و صید غیر مجاز خودداری کنند.
ویسی افزود: یگان حفاظت اداره کل محیط زیست استان بصورت شبانه روزی منابع آبی را مورد پایش قرارداده و در صورت برخورد با هرگونه تخلف شکار و صید طبق قانون برخورد و متخلفین را به مراجع قانونی معرفی میکند.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی کردستان خاطر نشان کرد: تالاب بین المللی زریوار از مهمترین منابع آبی و یکی از زیستگاههای مهم استان برای زیست پرندگان مهاجر آبزی و کنار آبزی است و به دلیل نیزارها، تغذیه مناسب و از همه مهمتر فرهنگ غنی حفاظت محیط زیست مردم مریوان؛ بهشت پرندگان و از امنترین زیستگاهها برای پرندگان در کشور محسوب میشود.