همایش ملی توسعه صادرات غیرنفتی به صورت یک روزه به منظور بررسی راهکارهای تدوین نقشه راه صادرات غیرنفتی توسط بخش خصوصی، گسترش دیپلماسی اقتصادی، آسیبشناسی همایشهای بیست و پنج دوره پیشین، آسیبشناسی قوانین و مقررات و صادرات مبتنی بر دانشبنیان ترتیب یافت.
معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه در این همایش با بیان اینکه سیاست وزارت امور خارجه بستر سازی برای ارز آوری است، گفت: افزایش صادرات، سرمایه گذاری در داخل کشور، توجه به واردات، انتقال تکنولوژی و توجه به تامین زیرساختهای نرم افزاری از جمله اولویتهای وزارت امور خارجه در توسعه و رشد صادرات و ارز آوری برای کشور است.
آقای صفری از سرمایه گذاری دولت در کشورهای قزاقستان، ترکمنستان و ازبکستان خبر داد و اضافه کرد: راههای ارتباطی خاص مالی برای گسترش ارتباط تجاری با کشورهای منطقه تعریف شده است تا علاوه بر بهره مندی از ظرفیت این کشورها، از فرصتهای صادرات به ویژه در بخش دانش بنیان و مهندسی بهرهمند شویم.
استاندار آذربایجان شرقی هم از این استان به عنوان قطب تولید و تجارت در کشور یاد و خاطرنشان کرد: سابقه تاریخی درخشانی در این حوزه داریم، بنابراین تلاش ما این است تا بتوانیم گذشته این استان را در حوزه کسب و کار دوباره احیا کرده و به عنوان پیشگام در حوزه صنعت معرفی کنیم.
آقای عابدین خرم تولید و صادرات را ستون اصلی کشور و مهمترین و بزرگترین فرصت استان را بخش خصوصی خواند و افزود: ما تعهد داریم به عنوان تسهیل کننده، حمایت کننده و رفع کننده موانع از این بخش حمایت کنیم.
آقای دانش جعفری عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام هم بر لزوم ساماندهی بخش صادراتی در کشور تاکید کرد و گفت: در بخش صادرات باید به سمت ثبات گرایی و افزایش صادرات در بخش غیرنفتی حرکت کنیم.
وی مبادلات تهاتری را راهی موثر برای کاهش بار منفی تحریم دانست که میتواند زمینه لازم برای تداوم و توسعه روابط تجاری با کشورهای مقصد صادرات ایران را فراهم کند.
آقای میرتاجالدینی رئیس مجمع نمایندگان شمال غرب نیز وجود ثبات سیاسی و اقتصادی را لازمه افزایش تجارت و صادرات عنوان کرد و گفت: علیرغم تمام مسائل برنامهریزی خوبی برای صادرات در چهار محور ارزش و رشد صادرات، تنوع بازارها و کالاها، کیفیت و پیچیدگی صادرات و در نهایت ورود و ماندگاری در بازارها انجام شده است.
وی گفت: رتبه ایران در صادرات در جهان ۳۸ و در منطقه ۱۵ است، اما در مقایسه با دو کشور ترکیه و عربستان در سطح پایین تری هستیم.
رئیس سازمان صمت آذربایجان شرقی نیز با بیان اینکه اقتصاد آذربایجان شرقی، متکی به بخش خصوصی است گفت: در حال حاضر یک هزار و ۹۲۰ فقره کارت بازرگانی در استان صادر شده است و ۳۳۰ صادر کننده در این استان فعالیت دارند.
آقای پرنیان خاطرنشان کرد: آذربایجان شرقی به عنوان استانی سراسر فرصت متکی به تولید بخش خصوصی است و ما میتوانیم با تکمیل زنجیره ها، تقویت شرکتها و کنسرسیوم صادراتی و فراهم کردن زیرساختها نرم افزاری و سخت افزاری، برند و نشان تجاری خود را در جهان مطرح کنیم.
آقای ژائله رئیس اتاق بازرگانی تبریز هم عمده مشکلات بخش صادرات کشور را ریشه در مشکلات داخلی و رخوت و سستی در فعالین حوزه صادرات را مهمترین چالش حاضر دانست و تصریح کرد: تحریمها تا حدی اثرگذار است و در بسیاری از موارد، کم کاری و عدم وجود اراده برای هدف گذاری صادراتی موفق ریشه در فعالیت ما دارد.
در این همایش همچنین از ۴۰ صادر کننده برگزیده استان که بر اساس شاخصهای عمومی و اختصاصی از جمله صادرات بالای یک میلیون دلار، بازگرداندن ۶۰ درصد تعهد ارزی، حضور در بازارهای جهانی، برندسازی، حجم صادرات، شرکت در نمایشگاههای بین المللی و داخلی، ایجاد ارزش افزوده، تنوع صادراتی، بسته بندی و… انتخاب شدند قدردانی شد.