مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی گفت: ۹۹.۸ درصد آب مصرفی در استان از طریق منابع زیرزمینی تأمین می‌شود و این بیشتر از حد توان آبخوان‌ها است.

سروری مدیر عامل شرکت آب منطقه ای خراسان جنوبی گفت: سالانه ۹۰۵ میلیون مترمکعب از منابع آب زیرزمینی استان برداشت داریم که از این میزان ۸۸ درصد در بخش کشاورزی، ۹ درصد شرب و سه درصد در زمینه صنعت و خدمات استفاده می‌شود.

او افزود: وابسته بودن بیش از ۹۹.۸ درصد مصارف آب در خراسان جنوبی به منابع آب زیرزمینی و افزایش برداشت بیش از حد توان آبخوان‌ها موجب شده دشت‌های استان در وضع نامطلوبی قرار گیرند.

سروری گفت: خشکسالی‌ها باعث شده به دلیل اضافه برداشت مستمر از منابع آب زیرزمینی استان، کسری مخزن تجمعی به چهار میلیارد مترمکعب در سال آبی گذشته برسد.

مدیر عامل شرکت آب منطقه ای خراسان جنوبی بیان کرد: متوسط کسری مخزن ۲۰ ساله استان بیش از ۱۴۰ میلیون مترمکعب است، اما شدت خشکسالی‌ها در ۲ سال اخیر باعث شد در سال آبی ۱۴۰۰- ۱۳۹۹ کسری مخزن منابع آب زیرزمینی خراسان جنوبی از ۱۰۱ میلیون مترمکعب به ۱۲۵ میلیون مترمکعب افزایش یابد که نسبت به سال قبل از آن ۲۵ درصد رشد داشته است.

او به وجود هشت سد مخزنی در خراسان جنوبی اشاره کرد و گفت: هم اکنون از ۷۵ میلیون مترمکعب حجم سد‌های استان ۱۰ میلیون مترمکعب آب دارد، یعنی در ۱۵ درصد حجم سد‌های استان آب ذخیره است.

برداشت آب از ۳۱ دشت ممنوع است

سروری مدیر عامل شرکت آب منطقه ای خراسان جنوبی گفت: از مجموع ۴۴ دشت و محدوده مطالعاتی استان به دلیل بهره‌برداری بیش از حد از منابع زیرزمینی بر اثر خشکسالی‌های مستمر، افت سطح منابع آب زیرزمینی و کسری مخزن ایجاد شده و ۹ دشت خراسان جنوبی ممنوعه بحرانی و ۲۲ دشت ممنوعه است، یعنی برداشت آب از ۳۱ دشت ممنوع و فقط برداشت آب از ۱۳ دشت آزاد است.

او به پدیده فرونشست زمین در دشت‌های خراسان جنوبی اشاره کرد و گفت: فرونشست زمین خطر جدی محسوب می‌شود و شاخص آسیب‌پذیری دشت‌های این استان حدود ۲ برابر میانگین کشور است.


بیشتر بخوانید


سروری تصریح کرد: شاخص آسیب‌پذیری که از تقسیم متوسط کسری مخزن استان بر میزان برداشت آب زیرزمینی به وسیله چاه‌های بهره‌برداری به دست می‌آید، در خراسان جنوبی حدود ۲ برابر میانگین کشوری است؛ میانگین شاخص آسیب‌پذیری کشور ۰.۱ و این شاخص در خراسان جنوبی ۰.۱۸۸ است که ۸۸ درصد بیشتر از میانگین کشوری است.

عقب ماندن سند سازگاری با کم‌آبی از برنامه

سروری مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی درباره آخرین وضعیت سند سازگاری با کم‌آبی استان گفت: این سند با هدف مدیریت مصرف آب در مرداد سال ۱۳۹۸ به تصویب کارگروه ملی سازگاری با کم‌آبی رسید و صرفه‌جویی از منابع آب زیرزمینی استان از سوی دستگاه‌های متولی تا سال ۱۴۰۵ به میزان ۱۷۵ میلیون مترمکعب در این سند مشخص شد.

او افزود: اما در شورای حفاظت از منابع آب استان تصویب شد که اجرای سند سازگاری با کم‌آبی به دلیل شرایط خشکسالی، یک سال با وقفه اجرا شود که با این مصوبه، اجرای سند از سالی آبی ۱۴۰۰ - ۱۳۹۹ در خراسان جنوبی آغاز شد.

سروری گفت: براساس افق اجرای سند باید ۱۷۵.۹ میلیون مترمکعب آب در بخش‌های مختلف استان صرفه‌جویی می‌شد که تاکنون ۲۱.۵۵ میلیون مترمکعب در مصرف منابع آبی صرفه‌جویی شده و پیشرفت کلی سند ۱۲.۲۵ درصد است که در مجموع ۹.۱۸ درصد اجرای این سند هم از برنامه عقب است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی  اظهار کرد: امیدواریم با اجرای دقیق و به‌موقع سند سازگاری با کم‌آبی استان و صرفه‌جویی در بخش‌های مختلف بتوانیم از این بحران با کمترین آسیب عبور کنیم.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار