موضوع واریز سود سهام عدالت در میز اقتصاد بررسی شد و سید محمدرضا میرتاجالدینی عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی، آقای حدادی مشاور رئیس سازمان بورس در امور سهام عدالت و خانم ذوالنوریان مدیرکل دفتر امور سهام عدالت سازمان خصوصی خصوصی به سوالاتی پاسخ دادند.
سوال: وعده داده شده بود که تا آذر مردم سود را دریافت کنند، اما تاکنون این اتفاق نیفتاده است. این موضوع در مجلس پیگیری شده است؟
میرتاج الدینی: هم وزیر اقتصاد و هم رئیس سازمان خصوصی سازی در صحبتها گفته بودند که تا پایان آذر سود سهام عدالت واریز خواهد شد. البته طبق پیگیری ما، سازمان بورس پیگیر این موضوع است. ۳۶ شرکت که بورسی و فرابورسی هستند و پرتفوی سهام عدالت در این ۳۶ شرکت است، مجامع آنها جلساتی را در تیر تشکیل دادند که هنوز سودشان را به طور کامل واریز نکرده اند. بعد از پیگیری ما اعلام کردند که سعی میکنند ۵۰ درصد از این سود را تا آخر آذر ماه واریز کنند و اگر میسر نشود، واریزها در دی ماه انجام شود.
حدادی: از ۳۶ شرکتی که در پرتفوی بورسی سهام عدالت قرار دارند، ۳۴ شرکت مجامع خود را برگزار کرده اند. دو شرکت که سال مالی آنها منتهی به شهریور ماه است هنوز مجامع برگزار نشده است. بعضی از شرکتها سودی برای تقسیم نداشتند. ۲۹ شرکت سود تقسیم کردند و مجموع این سودهای تقسیم شده به پیش از ۶۰ هزار میلیارد تومان رسید که با توجه به رقم ۳۰ همت سال گذشته، سود امسال بیش از دوبرابر سال گذشته خواهد بود. افرادی که پرتفوی ۵۳۲ هزار تومانی دارند حدود یک میلیون تومان سود خواهند گرفت و افرادی که سهام دار یک میلیون تومانی سهام عدالت هستند سود آنها دو میلیون تومان خواهد بود. البته این سود بابت عملکرد سال ۱۴۰۰ شرکتهای سرمایه پذیر است.
با توجه به اینکه میزان سود به دوبرابر میزان سال قبل رسیده بود، شورای عالی بورس تصمیم گرفت بخشی از این سود را تا پایان آذر ماه واریز کند و بخشی را در انتهای اسفند یا اوایل فروردین ماه و در واقعه در دو قسمت پرداخت شود. بر اساس جداول زمان پرداختی، پیش بینیها بر این بود که حداقل ۵۰ درصد از سود تا پایان آذر واریز شود. تاکنون بعضی از شرکتها به صورت کامل سود را واریز کرده اند و بعضی از شرکتها بخشی از سود را واریز کردند و وعده دادند تا پایان هفته مابقی سود را واریز کنند. برای بعضی شرکتها هم در تلاش هستیم سود اعلامی را تا پایان این هفته از آنها وصول داشته باشیم. این سود هم به حساب افرادی که در سامانه سجام شماره حساب اعلام کرده باشند واریز میشود. اگر شرکتهای سرمایه پذیر تا پایان هفته سود را واریز نکنند هفته آینده در کمیته تخلفات سازمان بورس باید پاسخگو باشند.
سوال: شرکتی هست که واریز سود را تکمیل کرده باشد؟
حدادی: بله عمدتا شرکتهای بانکی این سود را پرداخت کرده اند. به این دلیل که طی این یکی دو روز واریز سود سرعت گرفته ممکن است نام تمامی آنها را در حال حاضر نتوان گفت. شرکتهایی که سود را واریز نکنند نام آنها به صورت عمومی اعلام خواهد شد.
سوال: تعداد شرکتهایی که پرداخت کرده اند ۵ مورد است؟
حدادی: خیر ۵ شرکت، شرکتهایی هستند که پرداختی کامل داشته اند. به غیر از این پنج شرکت، برخی شرکتها هم ۵۰ الی ۷۰ سود را پرداخت کرده اند.
سوال: در صورت واریز تا پایان هفته چه زمانی سود به سهام دار واریز خواهد شد؟
حدادی: حدود ۲ تا ۳ روز کاری نیاز است تا محاسبات لازم انجام شود. بعد از وصول کامل سود ۷ الی ۱۰ روز کاری احتیاج است تا این سودها پرداخت شود.
سوال: نظر شما در مورد ارزندگی سهام عدالت و نگه داری آن چیست؟
میرتاج الدینی: گروهی سهام اولیه آنها ۵۳۲ هزار تومان بود و گروه دیگر هم یک میلیون تومان بوده است. ارزش اسمی آنها بین ۱۰ تا ۲۰ میلیون تومان است. سود سهامی که دارند دو برابر سال گذشته میشود که رقم قابل توجهی است.
سوال: تعداد متوفیان سهام عدالت چقدر است؟
حدادی: از ۴۹ میلیون سهام دار سهام عدالت، حدود ۳.۵ میلیون نفر از سال ۸۵ تا الان فوت شده اند که سود این افراد یا نزد شرکت سپرده گذار میماند و بعد از طی شدن فرایند مربوطه به وراث واریز خواهد شد یا به شرکتهای مربوطه واریز میشود و وراث از این شرکتها طلبکار میشوند. در مورد آزادسازی سهام مکانیزمهای متفاوتی در حال بررسی است و به شکلی خواهد بود که هم سهام دار سود کند و هم آسیبی به بازار وارد نشود.
سوال: آزادسازی در چه مرحلهای است؟
حدادی: یکی از موضوعات بازگشایی شرکتهای سرمایه گذاری استانی است که میبایست ابتدا مجامع آنها برگزار شود. شورای عالی بورس منتظر استعلاماتی است که به جمع بندی نهایی برسد.
سوال: از آخرین اخبار اعطای سهام عدالت به جاماندگان توضیح دهید.
ذوالنوریان: مصوبه اخیرا به دست ما رسیده و بر همین اساس تکلیف ما مشخص شده است. از آنجایی که ما از ابتدای سال پیگیر این موضوع بوده ایم، سعی کردیم بحث جمع بندی آمار جامعه هدف که در قانون بودجه مشخص شده بود را پیگیری کنیم. اولویت ما جاماندگان تحت پوشش نهادهای حمایتی مثل کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی بوده اند. همچنین ۳ دهک اول درآمدی ایثارگران هم به این مجموعه اضافه شده که حدود ۳.۵ میلیون نفر میشود. به محض اینکه کارهای اصلاحی مصوبه انجام شود و به دست ما برسد، توزیع سهام را شروع خواهیم کرد.