جام جهانی فوتبال در قطر در شرایطی به ایستگاه پایانی خود نزدیک میشود که جدای از تحلیل و تفسیرهای مختلفی که در مورد ابعاد ورزشی این رویداد معتبر و مهم بین المللی میشود، در مورد دیگر جنبههای اثرگذاری آن بر حوزههایی نظیر اقتصاد بین الملل، معادلات اجتماعی، فرهنگی، و سیاسی نیز تحلیلها و ارزیابیهای مختلفی ارائه میشود.
بیشتربخوانید
در این میان، یکی از نکاتی که به طور خاص از همان نخستین روزهای آغاز جام جهانی فوتبال، نظر بسیاری از ناظران و مفسران را به خود جلب کرد، نقش بر آب شدنِ نقشههای دور و دراز رژیم صهیونیستی جهت سواستفاده از رویداد بزرگ جام جهانی جهت تقویت قدرت نرم خود به ویژه در میان ملتهای عربی بوده است. صهیونیستها به قدری در این رابطه متحمل شکست و شوک شدند که برخی رسانههای رژیم صهیونیستی به صراحت اعتراف کردند که: "جام جهانی قطر نشان داد که ما اسرائیلیها تا چه حد نزد افکار عمومی بین المللی منفور هستیم".
از این منظر، صحنه جام جهانی و نوع رویکرد افکار عمومی جهان به ویژه در کشورهای عربی به این رویداد به گونهای بود که بار دیگر مساله فلسطین و حمایت از آرمان این ملت، در ذهن و قلب میلیونها انسان در اقصی نقاط جهان زنده شد.
در این چهارچوب به طور خاص از سه منظر، پروژه مخفی و نرم رژیم صهیونیستی جهت استفاده ابزاری از رویداد جام جهانی برای پیشبرد اهداف شوم و نامشروعش، با شکستی سنگین مواجه شد. در ادامه به این حوزهها که البته با انعکاس بین المللیِ قالب توجهی نیز رو به رو شدند، اشاره میشود.
یکی از اصلیترین راهبردهایی که رژیم صهیونیستی در زمان برگزاری جام جهانی فوتبالِ قطر برای آن برنامهریزیهای فراوانی را انجام داده بود، استفاده ابزاری از "رسانه" جهت تقویت قدرت نرم خود به ویژه در میان افکار عمومی ملتهای عربی بود. در این راستا، صهیونیستها دهها خبرنگار و رسانه خود را عازم قطر کردند تا آنها به واسطه تهیه گزارش و مصاحبه با مردم کشورهای مختلف عربی، به نوعی زمینه را جهت عادی نشان دادنِ روابط رژیم صهیونیستی با ملتهای عربی فراهم سازند.
این در حالی است که بر اساس گزارشهای مختلفِ ارسالی از دوحه، بسیاری از مردم کشورهای عربی وقتی متوجه شده اند که با رسانه و یا خبرنگاری از رژیم صهیونیستی مواجه هستند، آنها را یا مورد بیاعتنایی قرار داده اند و یا از انجام گفتگو با آنها خودداری کرده اند. جالبتر اینکه در جریان برگزاری رقابتهای جام جهانی فوتبال نیز به کرات شاهد آن بوده ایم که هواداران تیمهای مختلف نظیر تونس، مراکش، عربستان و قطر، پرچمهای فلسطین را با خود به همراه داشتند و حتی بازیکنان این تیمها هم بعضا با پرچمهای فلسطین در داخل زمین حاضر شدند و تعهد خود به آرمان ملت فلسطین و رهایی قدس شریف را نشان دادند.
پایگاه خبری "میدل ایست آی" در گزارشی به طور خاص به واکنش سرد و شوکه کننده مردمِ کشورهای عربی در بحبوحه برگزاری جام جهانی فوتبال قطر نسبت به خبرنگاران و روزنامه نگاران صهیونیست اشاره کرده و آن را شکستی بزرگ برای این رژیم به حساب آورده است.
از این رو، تلاش گسترده رسانهای رژیم صهیونیستی جهت تقویت قدرت نرم خود در میان مردمِ کشورهای عربی در بحبوحه برگزاری جام جهانی فوتبال، با یک شکست فاحش و وحشتناک رو به رو شده و عملا به ضدِ خود تبدیل گشته است.
نوعِ خاص واکنش ملتهای عربی نسبت به رسانهها و خبرنگاران رژیم صهیونیستی و حمایتهای قاطع ورزشکاران عربِ حاضر در رویداد جام جهانی از ملت فلسطین، همه و همه نشان داد که تا چه اندازه بنیانهای توافق عادیسازی روابط رژیم صهیونیستی با برخی کشورهای عربی موسوم به "توافق ابراهیم"، سست و ضعیف است.
پایگاه خبری "میدل ایست مانیتور" در گزارشی به طور خاص به این نکته اشاره میکند که برگزاری جام جهانی فوتبال در قطر و اعلام حمایتهای گسترده از ملت فلسطین در بحبوحه برگزاری مسابقات جام جهانی نشان داد که مساله فلسطین هنوز در قلب و ذهنِ بسیار از افکار عمومی جهان به ویژه مردم کشورهای عربی زنده و بیدار است.
در واقع، این نکته به وضوح روشن شد که افکار عمومی اعراب به هیچ عنوان دل خوشی از رژیم صهیونیستی ندارند و اینکه حکام اقتدارگرای آنها نسبت به عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی اقدام کرده اند، نَه در راستای منافع و خواست ملتهای عربی، بلکه صرفا تابعی از منافع رژیمهای مرتجع حاکم بر کشورهای آنها بوده است. مسالهای که عدم مقبولیت و مشروعیت توافق ابراهیم را (از منظر ملتهای عربی) کاملا تایید میکند و در نوع خود زنگ هشدار و سیگنال روشنی را به صهیونیستها ارسال کرده است.
پایگاه خبری "میدل ایست آی" در گزارشی، رویداد جام جهانی قطر را پیروزی بزرگی برای ملت فلسطین ارزیابی میکند. رویدادی که در قالب آن افکار عمومی و ورزشکاران عربی قویا از آرمان ملت فلسطین دفاع کردند و یک نَه بزرگ و صریح را نیز به "توافق ابراهیم" گفتند.
در نهایت باید گفت یکی از اصلیترین و مهمترین پیامهایی که رژیم صهیونیستی به ویژه از جانب مردم کشورهای عربی در بحبوحه برگزاری جام جهانی قطر دریافت کرد این بود که این رویداد بزرگ ورزشی که در نوع خود به دنبال ترویج و ارتقا صلح و نزدیکیِ ملتهای جهان به یکدیگر است، اساسا رژیم صهیونیستی را به عنوان یک کنشگرِ ضدصلح و حق ستیز، نپذیرفته و اجازه نداده است که آنها با استفاده از لابیهای پول و قدرت خود، وارد این جشنواره محبوب و معتبر ورزشی جهان شوند.
این در حالی است که رژیم صهیونیستی برنامهریزیهای دور و درازی را جهت استفاده از فرصت برگزاری جام جهانی در یک کشور عربی، جهت نشان دادن تصویری حامی صلح و دوستی از خود برای جهانیان انجام داده بود. جالب اینکه بیش از هفت دهه از تاسیس جعلی رژیم اشغالگر قدس میگذرد با این حال آنها هنوز نتوانسته اند در قلب و ذهن افکار عمومی ملتهای آزاده جهان نفوذ کنند و خود را به مثابه کنشگری عادی در چهارچوب معادلات بین المللی به جهانیان معرفی کنند. موضوعی که نشان میدهد تا چه اندازه بنیانهای قدرت، موجودیت، و مشروعیت رژیم صهیونیستی سُست و لرزان است.
خبرگزاری "الجزیره" در گزارشی به این نکته اشاره میکند که ملت فلسطین بدون اینکه حتی در جام جهانی شرکت کنند، قهرمان آن شدند. دلیل اصلی این مساله نیز این است که این رویداد بزرگ و معتبر ورزشی جهان، با واکنشهای تقابلی علیه رژیم صهیونیستی و حمایتهای فراگیر از ملت فلسطین همراه شد. در واقع، مردم جهان به اسرائیلیهای اشغالگر نَه بزرگی گفتند و حمایت خود را از صلح و حقوق ملت فلسطین به صراحت اعلام کردند.
منبع: جهان نیوز