محمدحسن سمسار تاریخ نگار، محقق و تاریخدان ضمن اشاره به ثبت جهانی شب یلدا در یونسکو، درباره تفاوت شب یلدای امسال با سالهای گذشته گفت: مردم ایران به سبب ثبت جهانی شب یلدا، قطعا متوجه شدند آنچه که پیشنهاد و ثبت شده، تاثیر جهانی غیر قابل چشمپوشی دارد.
او افزود: شب یلدا تنها یک مراسم نیست و مبدا فکری و فرهنگی بسیار عمیقی دارد. وقتی به ظاهر شب یلدا نگاه کنید، تنها این مراسم را میبینید، اما در عمق مطلب یک اندیشه جهانی و انسانی بزرگ دیده میشود که این اندیشه تقریبا امروز در تمام جهان جاری است. به اعتقاد من تا بشریت بر کره خاکی زندگی میکند، این تاثیر هم باقی میماند.
سمسار تصریح کرد: یلدا آیینی است که از روزگار قدیم در ایران آغاز شده و از سویی نیز پیدایش و زایش خورشید نامیده میشود. یلدا برای ایرانیها، پایان پاییز و آغاز زمستان و زایش مجدد طبیعت است.
این تاریخ نگار، محقق و تاریخدان با بیان توضیح اندیشه یلدا گفت: اندیشه یلدا، تجلیهای مختلفی دارد. تجلی آن در محصولات فرهنگی و هنری از همه موارد مشهودتر است، یعنی در ادبیات فارسی شاعری را نمیتوانید پیدا نکنید که در مدح و ستایش یلدا سخنی نگفته یا شعری نسروده باشد. در تمام اشعار فارسی و نثر و شعرها هم وجود دارد.
سمسار در خصوص هدف از برگزاری مراسم شب یلدا نیز گفت: هدف از برگزاری مراسم شب یلدا تزریق گونهای از فرهنگ و امید به خانواده است. امید، مبدا تمام حرکتهای فرهنگی و انسانی بشر است و بشر بیامید تبدیل به یک ربات متحرک میشود. امید یعنی بشر در مقابل سختیهای فرهنگی و اجتماعی مایوس نشود؛ بنابراین وقتی یلدا جنبه جهانی پیدا میکند، به معنی دمیدن امید برای زندگی بهتر و زندگی با فرهنگتر در همه جهان است.
او افزود: در فرهنگ یلدا، فرهنگ روشنایی، گرمی و زایش مجدد وجود دارد و این فرهنگ امروزه به یک فرهنگ جهانی تبدیل شده است. از دیگر ارزش آیین شب یلدا این است که پیدایش این جشن از ایران آغاز شده و امروز هم آن را به همه جهان معرفی میکند و همه را متوجه به این آیین کهن میکند.