یکی از راههای حفظ سلامتی در دوران سالمندی، تغذیه مناسب است که نکتهای ضروری برای داشتن زندگی سالم و بانشاط در این دوران محسوب میشود. افراد باید در این دوران از تمامی گروههای غذایی به مقدار توصیه شده، استفاده کنند.
نان و غلات
یکی از مهمترین و ارزانترین منابع تأمین انرژی مصرف نان و غلات است و بیش از نیمی از انرژی مورد نیاز بدن از طریق آنها تأمین میشود. این مواد علاوه بر تأمین انرژی، خواص فراوانی را دارا هستند. در این گروه مصرف نانها و غلات سبوسدار بهتر از انواع سبوسگرفته، است. بر این اساس در طول روز شش تا ۱۱ واحد از این گروه باید مصرف شود. منابع غذایی این گروه شامل انواع نانها، برنج، ماکارونی، رشته و غلات است.
میوه و سبزی
این گروه از تنوع بسیار زیادی برخوردار است و شامل انواع میوه و سبزیهاست و همانطور که تنوع زیادی دارند، خاصیتهای فراوانی نیز در آنها به چشم میخورد. در اصطلاح به این گروه جاروی بدن میگویند. زیرا سموم بدن را خارج میکند. از گروه میوهها در طول روز دو تا چهار واحد و از گروه سبزیها سه تا پنج واحد موردنیاز است.
پروتئین
این گروه شامل انواع گوشت، حبوبات، تخممرغ، حبوبات و مغزها بوده و توصیه میشود سالمندان بهجای گوشت قرمز بیشتر از گوشت مرغ و ماهی استفاده کنند که میزان چربی و کلسترول کمتری دارد.از گروه مواد پروتئینی دو تا سه واحد مورد نیاز است.
لبنیات
این گروه شامل شیر، ماست، دوغ، کشک و پنیر است. لبنیات سرشار از کلسیم است که مصرف کافی آن سبب پیشگیری از پوکی استخوان میشود. مصرف لبنیات کمچرب مناسبتر از انواع پرچرب آن است. از گروه لبنیات روزانه دو تا سه واحد موردنیاز است.
آب و مایعات
با افزایش سن در مرکز تشنگی بدن اختلال ایجادشده و سالمند احساس تشنگی نخواهد کرد. از اینرو بهتر است روزانه شش تا هشت لیوان آب و مایعات مصرف کرده و منتظر تشنه شدن نماند.
در عین حال استفاده از مواد متفرقهای مانند چربی، قند و شکر، نمک نیز وجود دارند که توصیه میشود از این مواد بهصورت محدود در رژیم غذایی استفاده شود.
باید توجه کرد که فرد سالمند نسبت به قبل به کالری کمتری نیاز دارد. در صورتیکه این مهم را مدنظر قرار ندهد، به چاقی دچار میشود. همچنین دریافت انواع نوشابههای گازدار، سس مایونز، شیرینی و شکلات، غذاهای چرب و سرخشده باید در سنین سالمندی محدود شود.
بنابر اعلام دانشگاه علوم پزشکی تهران، از جمله مهمترین مشکلات این دوران یبوست است. در صورتیکه سالمندی به نکات تغذیهای ذیل توجه کند تا حد زیادی به برطرف شدن این مشکل کمک خواهد کرد؛ بنابراین سالمندان باید میوهها و سبزیها را بیشتر از قبل استفاده کنند، افزایش مصرف فیبر شامل انواع سبزیها، میوههای هسته چوبی، انجیر و یا آلوی خیسانده در آب، مصرف روغنزیتون و مصرف کافی مایعات تا حد زیادی این مشکل را برطرف خواهد کرد.