افشین قطبی معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر عمده دلایل افزایش کوچ زنبورداران مهاجر به استان بوشهر را سرمای شدید هوا در استانهای مبدا و تعطیلی کامل زنبورداری درآن استانها، وفور درختان کُنار برای تولید عسل کُنار، رطوبت مناسب هوا برای پرورش زنبور و تولید ملکه به دلیل مجاورت با دریا، پوشش متنوع و مناسب بویژه در مناطق کوهستانی مانند بادام کوهی زمستان، امکان پرورش و نگهدری زنبور عسل در ۹ ماه از سال در استان، امکان تولید و برداشت عسل بهاره (علاوه بر عسل کنار) در بهار سال بعد، وجود جادههای روستایی مناسب، همراهی مردم و وجود امنیت مناسب عنوان کرد.
وی گفت: زنبورداران مهاجر بیشتر از استانهای اصفهان، فارس، کهگیلویه وبویراحمد، چهارمحال وبختیاری، همدان، تهران و کرمانشاه به استان بوشهر کوچ میکنند.
قطبی اظهار داشت: اهمیت عسل کنُار از نظر عطر، طعم و خواص دارویی به اندازهایی است که هرسال شاهد تراکم زنبورداران در مناطق کُنارخیز استان هستیم.
وی افزود: وجود بیش از ۵۰ هزار هکتار درخت کنار از گونههای متفاوت از یک طرف و مرغوبیت، بازارپسندی و ارزش اقتصادی عسل کُنار تولیدی به گونهای است که موجب شهرت استان بوشهر دراین زمینه و تبدیل آن به قطب تولید این عسل در کشور شده است.
قطبی گفت: قابلیت و توانمندی استان بوشهر در زمینه تولید عسل کُنار، باعث شده علاوه بر ۷۰۰ نفر زنبوردار بومی با ۱۱۴ هزار کندو و هزار و ۱۲۰ تن عسل، زنبورداران مهاجر نیز از سایر نقاط کشور برای اسکان و تولید آن در استان با همدیگر رقابت کنند.
وی اضافه کرد: پیش بینی میشود عسل کُنار تولید شده در استان امسال با ۲۰ درصد افزایش به بیش از ۲هزار تن برسد.
قطبی گفت: نشان جغرافیایی عسل کُنار کشور به نام استان بوشهر با نام تجاری ۱۴۳ – GI ثبت شده است.
وی افزود: زنبورداران مهاجر به طور معمول در ۲ مرحله وارد استان بوشهر میشوند که مرحله نخست آن از شهریور هرسال و با قصد تولید عسل کُنار به عنوان یکی از مرغوبترین عسل هاست.
وی گفت: مرحله دوم کوچ بعد از آغاز بارندگی در استان است که از اواخر آبان و اوائل آذر برای زمستان گذرانی و تولید مثل زنبورها انجام میشود.
قطبی بیان کرد: در مرحله اول ۵۷۵ زنبوردار مهاجر با ۱۵۶ هزار کلنی در فاصله زمانی شهریور و مهر برای تولید عسل کُنار به استان وارد شده اند.
وی ادامه داد: اکنون ۲هزار نفر زنبوردار دارای مجوز و فاقد مجوز همراه با بیش از ۳۵۰ هزار کلنی در استان مستقر شده اند و پیش بینی میشود تا اسفند با افزایش روند کوچ شمار کُلنیهای زنبور عسل در استان به ۴۰۰ هزار کُلنی افزایش یابد.
سالانه بیش از ۲ هزار و ۶۰۰ تن عسل به وسیله زنبورداران بومی و غیر بومی در استان تولید میشود.