داروی جدید آلزایمر با نام تجاری «Leqembi» که توسط شرکت بیوتکنولوژی «بیوژن» مستقر در کمبریج و شرکت داروسازی ژاپنی «ایزای» توسعه یافته آخرین درمان امیدوارکننده برای این بیماری ناتوان کننده است. سازمان غذا و داروی آمریکا تایید سریع این دارو را صادر کرد، به این معنی که شرکتها باید مطالعات بعدی بیشتری را در مورد آن انجام دهند.
دو شرکت توسعه دهنده این دارو در نوامبر، نتایج طولانیمدت مطالعهای را منتشر کردند که نشان میداد این دارو به کاهش ۲۷ درصدی نرخ زوال شناختی در بیماران آلزایمر در طول ۱۸ ماه کمک کرده است. این دارو برای درمان افراد در مراحل اولیه بیماری در نظر گرفته شده است. عوارض جانبی در کارآزماییها شامل تورم مغز در حدود ۱۳ درصد از بیماران و واکنشهای محل تزریق بود.
Leqembi قیمتی در حدود ۲۶ هزار و ۵۰۰ دلار در سال دارد. تحلیلگران پیشبینی میکنند که این دارو میتواند برای بیوژن و ایزای پولساز باشد. آنها پیش ازین گفته بودند که این دارو میتواند سه سال پس از راهاندازی، تقریباً ۱۱ درصد از بازار بیماری آلزایمر را در اختیار بگیرد، که تنها ۴.۳ میلیارد دلار فروش در ایالات متحده را به همراه خواهد داشت. Capital Markets پیش بینی کرد که این دارو در سطح جهانی، میتواند سالانه ۸ میلیارد دلار درآمد داشته باشد.
تجمع بتا آمیلوئید (پروتئینهایی که به آنها تودههای Aβ نیز میگویند) در مغز میتواند باعث بیماری آلزایمر شود. این تودهها در مغز جمع شده و تصور میشود که در نهایت سلولهای مغز را از بین میبرند و منجر به پیشرفت بیماری میشوند.
برخی از شرکتهای بیوتکنولوژی مانند Lexeo Therapeutics و Shape Therapeutics به طور کامل از فرضیه بتا آمیلوئید دور شده اند و در عوض در حال توسعه ژن درمانی برای درمان آلزایمر هستند. داما تایید موفقیت آمیز بیوژن و ایزای ممکن است شکاکان را متقاعد کند که فرضیه بتا آمیلوئید هنوز هم جای بررسی دارد.
داروی آلزایمر دیگر با نام Aduhelm، که توسط بیوژن و ایزای ساخته شد و در سال ۲۰۲۱ تاییدیه گرفت، حتی پس از تایید نتوانست حمایت مراکز خدمات مدیکر و مدیکید (مراکز خدمات بیمه پزشکی سالمندان و بهداشت مستمندان) را جلب کند. در نتیجه، از نظر تجاری شکست خورد.