تنظیم دمای خانه بین ۱۸ تا ۲۱ درجه موجب می‌شود که در روز‌های سرد سال، گازرسانی به استان‌های شمالی به خوبی صورت بگیرد.

با وقوع جنگ اوکراین در ۲۴ فوریه سال گذشته میلادی و تحریم گازی روسیه علیه اتحادیه اروپا، کشور‌های اروپایی ناچار به صرفه‌جویی در مصرف گاز در بخش‌های مختلف از جمله بخش خانگی شدند و در این بین کلیدواژه «زمستان سخت اروپا» در رسانه‌های خارجی متولد شد.

میزان صرفه‌جویی گاز در کشور‌های مختلف اروپایی نسبت به میانگین سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ آورده شده است. مردم اروپا در سال ۲۰۲۲ حداقل ۲۰ تا ۳۰ درصد نسبت به سال‌های گذشته مجبور به صرفه‌جویی در مصرف گاز شده‌اند، موضوعی که نه فقط برای یک روز و یک هفته، بلکه برای یک سال در اروپا رقم خورده است و هنوز هم ادامه دارد؛ آن هم با وجود دمای معتدل در روز‌های زمستانی.

پیش‌تر bruegel در گزارشی عنوان کرده بود که خسارت اروپا در مواجهه با زمستان سخت فقط برای پوشش هزینه‌های قبوض انرژی مردم بیش از ۱۰۰۰ میلیارد دلار بوده است. یا مثلا در آلمان این خسارت معادل ۴۴۰ میلیارد دلار معادل ۱۲ درصد تولید ناخالص داخلی این کشور است.

۱۲ تدبیر دولت فرانسه برای مصرف بهینه گاز خانگی

برای مثال دولت فرانسه برنامه مفصلی را برای صرفه‌جویی در مصرف انرژی ذیل طرح «هوشمندی انرژی» در نظر گرفته است. این طرح با هدف مصرف کمتر انرژی و بهبود بهره‌وری انرژی در خانوارها، مشاغل، ساختمان‌ها و حمل و نقل و مردم انجام می‌شود که دستورالعمل‌های آن عبارتند از:

از خانواده‌ها خواسته می‌شود در فصول سرد سال دما را در اتاق‌های اصلی به ۱۹ درجه سانتی‌گراد و در اتاق‌های خواب تا ۱۷ درجه کاهش دهند و اگر بیش از سه روز در خانه نیستند، دمای خانه را به ۸ درجه سانتی گراد برسانند، همچنین دمای مناسب برای آبگرمکن‌ها ۵۵ درجه باشد.

در صورت امکان شروع استفاده از وسایل گرمایشی در ابتدای فصل سرد را ۱۵ روز به تعویق بیاندازند و همچنین پایان استفاده از وسایل گرمایشی در انتهای فصل سرد را ۱۵ روز زودتر عملی کنند.

مدیران اجازه دارند در ادارات استفاده از آب گرم به جز موارد ضروری را ممنوع کنند و دمای ۱۹ درجه برای ادارات نیز باید اعمال شود.

کارمندان در ساعات کاری مجبور خواهند بود برای صرفه‌جویی در مصرف گاز آهسته‌تر و با حداکثر سرعت ۱۱۰ کیلومتر در ساعت به جای ۱۳۰ کیلومتر در ساعت رانندگی کنند که باعث کاهش ۲۰ درصدی در مصرف سوخت می‌شود.

از مقامات دولتی خواسته شده است که برای سفر‌های کمتر از چهار ساعت به جای هواپیما با قطار سفر کنند.

ادارات و موسسات برای کاهش مصرف سوخت و انرژی به دورکاری تشویق شدند.

مصرف برق مربوط به روشنایی عمومی کاهش یابد چرا که به طور متوسط ۳۰ درصد از هزینۀ برق یک جامعه مربوط به همین مورد است که با خاموش کردن چراغ‌های عمومی در زمان‌های خاص، کاهش شدت نور و تغییر نورپردازی به لامپ‌های LED با کنترل خودکار منجر به صرفه‌جویی انرژی ۴۰ تا ۸۰ درصدی با بازگشت سرمایه ۴ تا ۶ سال می‌شود.

دمای سالن‌های ورزشی ۲ درجه و دمای آب استخر‌ها ۱ درجۀ سانتی‌گراد کاهش یابد.

خاموش کردن روشنایی داخلی ساختمان‌های اداری به محض خالی ماندن، کاهش روشنایی بیرون ساختمان به ویژه تبلیغات و خاموش کردن آن حداکثر تا ساعت ۱ بامداد، کنترل گرمایش، تهویه و حتی کاهش سفر‌های گروهی و حذف موارد غیر ضروری باید انجام بگیرد.

باشگاه‌های ورزشی از جمله فوتبال باید متعهد شوند برای مسابقاتی که در روز برگزار می‌شوند، زمان روشنایی قبل و بعد مسابقه را ۵۰ درصد و برای مسابقاتی که در عصر برگزار می‌شوند این زمان را ۳۰ درصد کاهش دهند.

پاداش هوشیاری برای ترویج صرفه‌جویی در انرژی و کاهش قبوض باید اجرایی شود. خانوار‌هایی که مصرف انرژی خود را کنترل می‌کنند می‌توانند در قبض گاز و برق پاداش دریافت کنند و چندین شرکت انرژی متعهد به ارائه این پیشنهاد هستند.

درخشش برج ایفل نیز از ساعت ۱۱:۴۵ شب متوقف خواهد شد و تبلیغات عظیم مد ولباس برند‌های لوکس نیز باید خاموش شوند.

۳ توصیه وزیر نفت به مردم برای مصرف بهینه گاز

اما برخلاف اروپا، زمستان ایران با وجود پیک سرمای بی‌سابقه در کشور هزینه چندانی را در پی نخواهد داشت و فقط ممکن است برای برخی شهر‌های شمالی کشور با افت فشار گاز مواجه باشیم.

طبق محاسبات، کل هزینه ایران در مواجهه با زمستان حدود ۱۰ میلیارد دلار است درحالی که طبق گزارش بروگل، خسارت اروپا فقط در حوزه پرداخت قبوض ۱۰۰۰ میلیارد دلار است که در این محاسبات هزینه تعطیلی گسترده صنایع و واردات LNG گران قیمت و ... آورده نشده است.

با در نظر گرفتن جمعیت ایران و اروپا، میزان سرانه ضرر اقتصادی بحران گاز در اروپا و ایران به ترتیب ۱۶۶۶ و ۱۷۶ دلار به ازای هر نفر است که نشان می‌دهد خسارت اروپا ۱۰ برابر ایران است.

اما با هجوم سرمای بی‌سابقه در کشور ضروری است که مردم برای چند روز (و نه مثل اروپا یک سال) در مصرف بهینه گاز بسیار بیشتر اهتمام کنند و البته همیشه نسبت به هدررفت این منبع خدادادی حساسیت به خرج دهند.

جواد اوجی وزیر نفت برای گذر از زمستان بدون قطعی گاز و برق سه توصیه ساده به مردم ایران کرده است که در صورت رعایت آن می‌توان با کمترین هزینه از زمستان عبور کرد؛ اول اینکه «مردم دمای خانه را بین ۱۸ تا ۱۹ درجه نگه دارند و این دما بیش از حد نیاز افزایش پیدا نکند»، دوم اینکه «مردم لطف کنند بعد از خروج از خانه و هنگامی در خانه تشریف ندارند وسایل گرمایشی را خاموش کنند» و سوم اینکه «مردم در فصل زمستان لباس نسبتا گرمی را در خانه بپوشند تا مجبور به افزایش زیاد دمای خانه نباشند».

ضرورت صرفه‌جویی همگانی در مصرف گاز برای کمک به هم‌وطنان شمالی

در واقع با ورود سرمای بی‌سابقه در کشور، در حال حاضر مصرف گاز خانگی به حدود ۷۰۰ میلیون متر مکعب در روز رسیده درحالی که تولید گاز کشورمان ۸۵۰ میلیون متر مکعب در روز است؛ اما چرا مسئولان در این چند روز، مردم را جدی‌تر به مصرف بهینه گاز تشویق می‌کنند؟ زیرا با مصرف بی‌سابقه گاز در بخش خانگی، شبکه گاز کشور توانایی انتقال گاز از جنوب (میادین گازی ایران) به استان‌های شمالی و شمال شرقی کشور را ندارد نه اینکه کمبود گاز جدی وجود داشته باشد. به زبان ساده، گاز تولیدی از جنوب برای رسیدن به شمال باید از برخی کلانشهر‌ها مثل تهران عبور کند، ولی در تهران بخش زیادی از این گاز در صورت رعایت‌نکردن صرفه‌جویی بلعیده می‌شود و این موضوع سبب کاهش فشار شبکه در شمال و شمال شرق کشور شده است.

تاکنون بخشی از گاز استان‌های شمالی و شمال شرق کشور از طریق سوآپ گاز ترکمنستان تأمین می‌شد، بدین ترتیب که ما گاز صادراتی ترکمنستان را در سرخس تحویل می‌گرفتیم و در آستارا تحویل میدادیم که این موضوع موجب نقویت فشار شبکه می‌شد، اما با وقوع سرمای زیاد در ترکمنستان و توقف سوآپ گاز این کشور و قطعی گاز حتی در پایتخت این کشور، ما در استان‌های شمالی با افت فشار گاز مواجه شدیم.

مسلم رحمانی مدیر امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران با اشاره به لزوم مصرف بهینه گاز در پایتخت کشور گفت: مصرف گاز در تهران به روزانه ۱۲۵ میلیون متر مکعب در روز رسیده است که رقم بالایی است و گازرسانی به سایر استان‌های شمالی و شمال شرقی را با مشکل مواجه می‌کند و سبب افت فشار گاز می‌شود.

در نتیجه به نظر می‌رسد تنها راهکار پیش‌ِرو برای گذر از پیک سرما در ایران، این است که مردم کشور به خصوص در کلانشهر‌ها برای چند روز به مصرف بهینه گاز توجه جدی کنند.

انجام کار‌های ساده‌ای مثل؛ ۱- تنظیم دمای خانه روی ۱۸ تا ۲۱ درجه، ۲-گرم کردن یک یا چند اتاق و نه تمام خانه ۳- پوشیدن لباس گرم در منزل، ۴- بستن درز در و پنجره‌ها برای جلوگیری از هدررفت گرما، ۵- خاموش کردن وسایل گرمایشی اضافی ۶- روشن نگذاشتن بخاری هنگام خروج از خانه و غیره؛ آن هم فقط برای چند روز موجب می‌شود که گازررسانی به هم‌وطنان ما در استان‌های شمالی به خوبی صورت بگیرد و گاز موردنیاز آن‌ها تامین شود.

فارغ از جناح‌بندی‌های سیاسی، کشور در یک هفته پیش‌ِ رو به یک صرفه‌جویی همگانی به عنوان یک امر ملی نیاز دارد که انشاالله رقم خواهد خورد.

منبع: فارس

برچسب ها: صرفه جویی ، مصرف گاز
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۸
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۹ ۲۵ دی ۱۴۰۱
بهترین راه کاهش مصرف گاز با توجه با اینکه بخش اعطمی از مصرف کنندگان گاز خانگی از بخاری های معمولی با هدر رفت زیاد استفاده می کنند جایگزین کردن بخاری های هوشمند بجای بخاریهای معمولی می باشد مثل کاری که وزارت نیرو با جایگزین کردن لامپ های کم مصرف بجای لامپ های رشته ای کرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۷ ۲۵ دی ۱۴۰۱
فقط مقصر مردم هستند؟! تو بحث ساخت منزل و اپارتمان ها ایا شهرداری به درستی عمل میکنه؟وسایل گازسوز استاندارد هستند؟
خواهشن همه چیزو از مردم طلب نکنین اقایان مسول ازخودتون اصلاح رو شروع کنین مردم هم خود به خود از شما یاد میگیرن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۱۱ ۲۵ دی ۱۴۰۱
چوب خدا صدا نداره...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۳ ۲۴ دی ۱۴۰۱
من فکر میکنم تو اروپا زندگی میکنم چون دارم زمستان سختی را میگذرانم راستی از ایران چه خبر زمستان راحتی دارن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۱۸ ۲۴ دی ۱۴۰۱
مردم صرفه جویی کنند!!! اگر هوا سرد نباشه که مردم احتیاج به گاز ندارند!!؟ بعد سرما بخورند وبعد هزینه هنگفت به دکتر وداروخانه بدهند؟!؟ وبعد گاز رامجانی دراختیار کشورهای مفتخور عرب ویا جای دیگه بدهید!؟؟!
مگر اولین کشور دارای ذخایر گاز ونفت نیستیم؟!؟ نفت وگاز ایران راچه کار می کنید؟!؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۰۵ ۲۴ دی ۱۴۰۱
زمستان سخت اروپا یا ایران !
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۰۴ ۲۴ دی ۱۴۰۱
راه کارش اینه که بجای بخاری که فقط توسط جریان گاز گرم میشه
یه چیز اضافه دیگری داخلش تولید کنند که اونم گرم بشه و گرما رو افزایش یده تا مشترک گاز کمتری مصرف کنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۲۸ ۲۴ دی ۱۴۰۱
زمستان سخت اروپا ایران را تعطیل کرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۲۱ ۲۴ دی ۱۴۰۱
الان اروپایی ها برای ما چوب و ذغال جمع میکنن و میفرستن
زمستان سخت برای ایرانی که روی منابع طبیعی بیشماری هست، رقم خورد
فرق مدیریت اروپایی ها با ما در اینجاست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۳۳ ۲۴ دی ۱۴۰۱
چه مدیریتی دارید !
آلودگی هوا داریم مدارس تعطیل
کمبود گاز داریم مدارس تعطیل
انگار بی ارزش ترین چیز توی این مملکت آموزش هست..
وزیر آموزش پرورش چیکار میکنند؟!!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۰۱ ۲۴ دی ۱۴۰۱
بهتر است فکری به حال کنتر های خراب وگازی که پشت کنتر از بین می رود به دلیل خرابی وشرکت گاز برای درست کردن پیگیر نیست بکنند بیش از 2سوم
Iran (Islamic Republic of)
Oy
۱۹:۲۹ ۲۴ دی ۱۴۰۱
واقعا از نظر برخی آدم میمونه چی بگه د آخه شما سرانه مصرف ایران با کشورهای اروپایی و آسیایی مقایسه کنید؟ایران از نظر مصرف گاز در جهان ۴ با ۸۵ میلیون جمعیت در حالی که چین با تقریبا یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون نفر رتبه پایین ۳ جهانه با اختلاف کم یکم تحقیق کنید از خسارت اروپا فقط در همین چند ماه در ضمن منظور از زمستان سخت اینه که اروپای فقیر از نظر سوخت فسیلی حالا گاز ارزان روسیه را نداره نه این که سرما پیش اونا زیاده و پیش ما بهاره
Iran (Islamic Republic of)
امیر
۱۹:۰۸ ۲۴ دی ۱۴۰۱
به اون عزیزانی که میگن از سرمای اروپا چه خبر اولا انشالله به زودی قسمتتون بشه برید ببینید چه خبره دوما خییلی باید خود تحقیر باشیم ایران اولین کشور ی هست که داره گاز رو به سراسر کشور می‌فرسته با ۹۸درصد گاز رسانی و بعد تازه رو سیه هست و با این هدررفت و استفاده نادرست واقعا همین هم دارن تلاش میکنن خیلی کیف میکنی از خود تحقیری؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۲۴ ۲۴ دی ۱۴۰۱
به جای این کارا چطوره اصلا کل گاز رو قطع کنید و ما هم بریم غار زندگی کنیم.این خیلی بهتره اصلا زیاد به خودتون فشار نیارین.خسته نباشین
اصلا فکر نکنید .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۴ ۲۴ دی ۱۴۰۱
لطفا یه مسئولی ، کسی، انسانی... برای مجازی شدن امتحانات دانشگاه های تعطیل شده تصمیم بگیره بچه ها تو خوابگاه ها وضع خوبی ندارن اگه مجازی بشه میرن خونه هاشون گاز هم کمتر مصرف میشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۱۸ ۲۴ دی ۱۴۰۱
چاره کار ابن است که به طور جهادی تمامی بخاری های موجود رامجهز به شیر ترموستاتیک کرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۱۴ ۲۴ دی ۱۴۰۱
اروپا مرده از دست سرما
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۱۱ ۲۴ دی ۱۴۰۱
دستور بازرسی و جریمه شرکتهای دولتی که در اوج سرما درب بیشتر پنجره اتاقهاشون بازه رو بدین. پس حراست این شرکتها چه می کنند؟!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۶ ۲۴ دی ۱۴۰۱
دانشگاه آزاد میگه حال نمیکنیم تعطیل کنیم در حالی که دانشگاه علوم و تحقیقاتش رو کوه هست
مرسی از این همه وجود سلیقه تو تصمیم گیری!
خودتون تعطیل نمی کنید امتحانات برگزار می کنید با وجود روشن بودن دستگاه گرمایشی بعد از مردم انتظار همکاری دارید؟کاش خودتون کار درست انجام بدید بعد از مردم توقع داشته باشید….
Germany
ناشناس
۱۵:۳۲ ۲۴ دی ۱۴۰۱
شما ک مرتب میگفتین اروپا زمستان سختی در پیشرو داره چرا الان همش ب مردم ایران میگید صرفه جویی کنید ها؟؟؟؟ آقا لطفا پیامم بذا کاشکی یکی بود از اینا سوال کنه مث اینک خودمون زمستان سختی داریم
Iran (Islamic Republic of)
Tk
۱۹:۳۱ ۲۴ دی ۱۴۰۱
سرانه مصرف ایران را با بقیه کشور ها مقایسه کردی واقعا حرفت بشدت احمقانست ایران ۸۵ میلیون به اندازه چین یک میلیارد و ۴۰۰ میلیونی گاز مصرف می‌کنه این حماقت مردم نیست؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۲۰ ۲۵ دی ۱۴۰۱
Tk چطور به خودت اجازه میدی این مردم نجیب رو نادان نسبت بدی . حماقت در گفتار و مغز پوک توست . وسایل گازسوز قدیمی پنجره های قدیمی دیوارهای نازک ......و ..... همه همه باعث مصرف زیاد شده .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۹ ۲۶ دی ۱۴۰۱
اقای Tk / شما میگین حماقت مردم؟/ همه چی برمیگرده به اقتصاد و مدیریت نادرست/ من اگ پول داشتم پنجره خونه رو pvc میذاشتم/ ایران دومین ذخایر گاز جان رو داره و چهارمین ذخایر نفت جهان! اقتصاد نادرست و نبود گاز!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۰ ۲۴ دی ۱۴۰۱
لطفا استفاده از چوب جنگل‌ها
استفاده از پهن حیوانات
استفاده از ذغال سنگ هم اضافه کنید.
راستی از زمستان سرد اروپا چه خبر؟
همشون شنیدم یخ زدن مردن!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۱۹ ۲۴ دی ۱۴۰۱
گل گفتی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۱۱ ۲۴ دی ۱۴۰۱
مثل کرونا با همکاری مردم و مسئولان از این مشکل هم عبور می کنیم باعنایت حق.
Iran (Islamic Republic of)
حمید
۱۵:۰۲ ۲۴ دی ۱۴۰۱
اگر یکم دولت تو ساخت منازل بیشتر نظارت کنه،کمک حال مردم باشه با وام کمک کنه مبحث ۱۹ رو تو ساختمان اجرا کنند خیلی تو مصرف گاز صرفه جویی میشه.مردم پول ندارن ،جنس گرونه محبورن کم کار بزارن میشه مصرف گاز بالا .درب آهنی پنحره اهنی و ...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۱۱ ۲۵ دی ۱۴۰۱
این که شما می فرمایید برای خانه هایی است که جدید ساخته میشود و رعایت هم میشوند اما در خانه هایی که قبلا ساخته شده تاثیری ندارد
آخرین اخبار