افرادی که از نمک استفاده می‌کنند، اغلب وزن بیشتری در مقایسه با افرادی دارند که نمک کمتری مصرف می‌کنند.

سیده پریسا موسویان دکتری تخصصی علوم تغذیه گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شیراز اظهار کرد: نمک جزو چاشنی‌هایی است که نگرانی‌های بسیاری در مورد مصرف زیاد آن مطرح شده است.

او ادامه داد: میزان مجاز نمک مصرفی یک قاشق مرباخوری در روز است، در حالی که که در ایران مصرف آن ۲ برابر میزان توصیه شده است.

دکتری تخصصی علوم تغذیه گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شیراز افزود: مصرف زیاد نمک باعث افزایش ریسک ابتلا به بیماری‌های مختلف از جمله فشارخون بالا، بیماری‌های قلبی عروقی و کلیوی می‌شود. علاوه بر این تحقیقات جدید نشان می‌دهد افرادی که رژیم غذایی غنی از نمک استفاده می‌کنند، اغلب وزن و دور کمر بیشتری در مقایسه با افرادی دارند که نمک کمتری مصرف می‌کنند.

در مورد اینکه نمک چگونه می‌تواند باعث افزایش وزن شود، موارد زیر مطرح است:

کاهش حس سیری

موسویان با بیان اینکه مصرف بالای نمک باعث افزایش مقاومت بدن در پاسخ به هورمون «لپتین» می‌شود، تصریح کرد: هورمون لپتین به عنوان هورمون سیری شناخته می‌شود که ترشح آن منجر به ایجاد احساس سیری در فرد می‌شود.

او بیان کرد: در شرایطی که مقاومت به هورمون لپتین ایجاد شود، فرد با وجود ترشح این هورمون احساس سیری نخواهد کرد و در نتیجه غذای بیشتری مصرف می‌کند.

افزایش تمایل به مصرف غذا

دکتری تخصصی علوم تغذیه گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شیراز افزود: نمک، طعم غذا را بهبود می‌دهد و اغلب افراد از خوردن غذا‌های خوش نمک‌تر بیشتر لذت می‌برند تا غذا‌های کم نمک؛ بنابراین وقتی میزان نمک در غذا بیشتر باشد، افراد حجم غذای بیشتری مصرف می‌کنند.

او گفت: همچنین پژوهش‌های اخیر نشان داده افرادی که بیشتر به طعم نمک حساس هستند، میل بیشتری به خوردن غذا‌های چرب دارند و همین مسئله آن‌ها را در معرض خطر چاقی قرار می‌دهد.

افزایش تشنگی

موسویان اضافه کرد: مصرف غذا‌های پرنمک یا شور منجر به افزایش تشنگی می‌شود. اکثر افراد برای برطرف کردن تشنگی از نوشیدنی‌های شیرین پر کالری و غیر مغذی استفاده می‌کنند که این امر کالری دریافتی افراد را افزایش و در نهایت منجر به چاقی و اضافه وزن می‌شود.

نمک

چگونه مصرف نمک را کاهش دهیم؟

او با بیان اینکه از گذاشتن نمکدان در سفره یا میز غذا پرهیز شود، ادامه داد: برای بهبود طعم غذا به جای نمک از سبزی‌های تازه و معطر (مثل ریحان، آویشن) و لیموترش استفاده کنیم.

دکتری تخصصی علوم تغذیه گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شیراز با بیان اینکه مصرف غذا‌های شور مثل آجیل شور، خیارشور و کلم شور را محدود کنیم، اظهار کرد: از مصرف چاشنی‌ها و سُس‌هایی مانند سس گوجه فرنگی و سویا سس که سرشار از نمک است، پرهیز کنیم.

او با بیان اینکه در برنامه غذایی روزانه از پنیر کم نمک و دوغ کم نمک استفاده کنیم، گفت: مصرف گوشت‌های فرآوری شده مثل سوسیس و کالباس که حاوی نمک زیادی است را به کمترین میزان ممکن برسانیم.

موسویان با بیان اینکه غذا‌های کنسروی حاوی نمک فراوان است، مصرف آن‌ها را کاهش دهیم و در صورت مصرف، از انواع کم نمک استفاده کنیم، تصریح کرد: مصرف تنقلات غذایی کم ارزش و پرنمک مثل پفک، چیبس، چوب شور، کراکر و موارد مشابه را محدود کنیم.

او با بیان اینکه به برچسب تغذیه‌ای محصولات غذایی از نظر میزان نمک (سدیم) توجه کینم، افزود: اگر در برچسب تغذیه‌ای محصول غذایی میزان سدیم ذکر شده است آن را ضربدر ۲ و نیم کنیم تا مقدار نمک محصول به دست آید، سپس محصولات کم نمک را برای مصرف انتخاب کنیم.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.