آقای بیژن نوروز مقدم آبکنار رئیس اتحادیه نانوایان سنتی گفت: نانوایان از طرح گم شدن روزانه ۵۰ میلیون نان لواش (معادل ۵ هزار تن) در نانواییها ناراحت هستند و معتقدند که چرا یک صنف به این صورت زیر سوال میرود.
به گفته او، با وجود توزیع دستگاههای خرید نان در نانواییها کشور، هنوز آرد بر اساس آن اختصاص نمییابد و تنها در انتهای هر روز گزارش این دستگاه ملاک پرداخت کمک هزینه پخت نان نانوایان قرار میگیرد.
رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران ادامه داد: هنوز در سطح کشور ۳ هزار دستگاه خرید نان در نانواییهای کشور نصب نشده است و در صورتی که این نانواییها روزانه به طور متوسط ۳۰۰ کیلوگرم نان پخت کنند یعنی روزانه آمار استفاده از ۹۰۰ تن آرد در سامانه وجود ندارد.
او می گوید: از طرفی حدود ۶ میلیون نفر مهاجران افغانستانی با سرانه مصرف بالای نان در کشور وجود دارند به طوری که میتوان گفت ۲ برابر ایرانیها مصرف دارند؛ در صورتی که هر نفر از این جمعیت روزانه ۶۰۰ گرم نان مصرف کنند ۳۶۰۰ تن مصرف روزانه آنها نیز در سامانه ثبت نمیشود.
نوروز مقدم آبکنار گفت: روزانه افرادی مانند کودکان، افراد سالخورده یا هر فردی که کارت بانکی نداشته باشند و به عنوان مشتری برای خرید نان به نانوایی مراجعه میکنند، اما آمار آنها نیز در سامانه دستگاههای خرید نان درج نمیشود؛ مصرف آرد این بخش نیز روزانه ۴۰۰ تا ۵۰۰ تن است.
رئیس اتحادیه نانوایان گفت: مجموع خرید روزانه نان خارج از دستگاه این بخشها معادل ۵ میلیون کیلوگرم یا ۵ هزار تن آرد است، اما بدون اینکه اطلاعی از مصرف آرد در این بخشها وجود داشته باشد یا استعلامی از اتحادیه نانوایان گرفته شود، خبر گم شدن این آرد مطرح و با آبروی فعلان زحمت کش یک صنف بازی میشود.
۵۰ میلیون نان کجا وچگونه گم شده است؟
جواب:هر کیسه آرد ۴۰ کیلویی ۶۰ کیلو خمیر می دهد نه بیشتر! وقتی ۶۰۰۰۰ گرم را تقسیم بر وزن چانه دلخواه کنید وزن تافتون و لواش استاندارد ۲۰۰گرم است که حدود ۳۰۰ عدد چانه می دهد. اگر یک کیسه آرد ۴۰ کیلویی را خمیر کنیم و با آن چانه ۱۷۰ گرمی بگیریم ۳۵۰ عدد میدهد نه ۴۰۰ عدد ادعا شده؟! توسط سخنگوی طرح هدفمند سازی نان
مکانهای مفقود شدن ۵۰ میلیون نان در ایران :
۱-دولت به همه آسیابهای کشور دستور داده می توانید ۱۴درصد رطوبت به گندم تزریق نمایید که گروهی تا ۱۶ و ۱۸ درصد هم می دهند و همین امر باعث افت شدید وزن کیسه ۴۰ کیلویی در مغازه می شود چون محیط گرم و خشک است و حدود ۳ تا ۴ کیلو افت وزن در هر کیسه رخ می دهد. در شهرهای شمالی و جنوبی شرجی بودن هوا و باران و رطوبت آنجا به حدی زیاد است که آرد داخل کیسه هاکلوخه میشود و افت وزن تا مرز ۴ کیلو در ۴۰ کیلو هم می رسد حدود ۱ کیلو هم در فرایند پخت مصرف (غیب) می شود!
۲-موقع تخلیه آرد داخل میکسر ته هر کیسه حدود ۳۰۰ گرم آرد بجا می ماند که قابل تخلیه نیست
۳- موقع چانه گیری و پهن کردن چانه به تناسب وزن چانه ها حدود ۲۰ گرم آرد مصرف می شود.
۴- موقع پخت هر کیسه حدود ۴۰۰گرم آرد کف مغازه میریزد که غیر قابل کنترل است.
۵- موقع پخت به دلیل نوسان کیفی آردها وتلاش برای تنظیم دما هر کیسه بین ۵ تا ۱۰ قرص نان ضایعاتی دارد.
۶-بسیاری از مردم هنوز کارت نمی کشند وپول نقد می آورند
۷-عدم احتساب مهاجران افغانی
۸- عدم احتساب نان رستورانها-خیریه ها –روضه ها که عموما نذری است
۹- عدم احتساب نان دانشگاهها- پالایشگاهها- پادگانها- زندانها که عموما کارت نمی کشند و آخر ماه تسویه می کنند
۱۰- هنوز تعداد زیادی از نانوایان به کارتخوان وصل نیستند و خیلی مواقع نیز در مناطق دور افتاده دچار قطع ووصل شده ونانوا مجبور است پول نقد بگیرد که در کارتخوان منظور نمی شود.
لذا نتیجه می گیریم ارزیابی تیم تصمیم گیر برای نان کشور کارشناسی نیست چون در محاسبه نان خروجی از هر کیسه آرد فرایند پخت و ضایعات کنترل پذیر وکنترل ناپذیر را محاسبه نکرده اند.
سخنگوی طرح ادعا کرده اند که هرکیسه ۴۰ کیلوئی آرد حدود۴۰۰چانه۱۷۰ گرمی می دهد که ۳۵۰عدد می دهد نه بیشتر .
گفته اند هرکیسه آرد ۴۰کیلوئی حدود۳۴۰چانه۲۰۰ گرمی می دهد که هرگز بیش از ۳۰۰ عدد نمی شود
چون آب دوستی خمیر نان تافتون و لواش خیلی کمتر از سنگک و بربری است که خمیر نرم دارند و فقدان دانش فنی در این موضوع کارشناسان طرح را گمراه کرده و باعث مفقودشدن ۵۰میلیون قرص نان شده است!
آب دوستی (کیل دهی)یک کیسه ۴۰کیلوئی ۵۰٪ است یعنی ۲۰کیلو +۴۰کیلو آردمی شود ۶۰کیلو خمیر(۶۰هزارگرم خمیر) وقتی تقسیم بر وزن چانه دلخواه کنیم تعداد چانه درهرکیسه به دست می آید.
علت اینکه آقای جلال از نان لواش نام برده نه بربری و سنگک عدم اشراف فنی نسبت به کیفیت خمیر این نانها باهم است خمیر بربری و سنگک خیلی نرم تر از تافتون ولواش است و آب دوستی بیشتری دارد
هر چانه ۲۰۰گرمی ۱۳۵ گرم آرد نیاز دارد.
اگربرای هرایرانی ۲ قرص نان با وزن چانه ۲۰۰گرم درنظر بگیریم که پس ازپخت می شود۱۵۰گرم یعنی هر ایرانی ۳۰۰گرم نان (دوقرص) در روز بخورد که اخیرا انستیتو تحقیقات تغذیه و سازمان غله کشور عدد ۳۲۰گرم را اعلان کرده است و قبلا ریاست جمهوری ۴۵۰ گرم نان رااعلان کرده بود
برای ۲قرص نان استاندارد با وزن چانه ۲۰۰ گرم ما۲۷۰ گرم آرد نیاز داریم.(هرنان ۱۳۵ گرم آرد) و
۲۷۰گرم آرد برای ۸۵ میلیون ایرانی می شود ۲۲۹۵۰ تن آرد در روز ولی آقای جلال می فرمایند ۱۸۰۰۰ تن آرد برای مصرف روزانه مردم کافی است! این درحالیست که اگر ۷ میلیون افغانی و۳ میلیون مهاجر غیر افغانی را به جمعیت ۸۵ میلیونی ایران اضافه کنیم ۹۵ میلیون سکنه ایران ضرب در۲۷۰ آرد می شود:
۲۵۶۵۹ تن آرد در روز نه ۱۸۰۰۰ تن ! واگر مبنای محاسبه ما نامه ریاست جمهوری دوره هاشمی باشد که برای هرنفر درروز ۴۵۰ گرم نان ( ۳عدد تافتون یا یک عدد سنگک) در نظر گرفته آرد مورد نیاز ما ۳۴۴۲۵ تن در روز است ( معادل ۴۰۵ گرم آرد یا ۶۰۷ گرم خمیر ) نه ۱۸۰۰۰ تن، کمترین آرد در نظر گرفته شده برای هر ایرانی در سازمان غله حدود ۷ کیلو آرد در ماه است یعنی ۲۳۳گرم در روز که استان اصفهان وخیلی از شهرها دریافت می کنند ولی خیلی از استانها مثل خرم آباد دوبرابر یعنی ۱۴ کیلو در ماه ( ۴۶۶گرم درروز) دریافت می کنند.
۲۳۳گرم آرد با ۵۰درصد کیل آب می شود ۳۴۹ خمیر واگر این مقدار خمیر را تقسم بر ۲ کنیم می شود ۱۷۵ گرم وزن چانه لواش ( که بعد از پخت می شود حدود ۱۳۰ گرم نان مفید )یا دوقرص نان لواش
اگر مبنای محاسبه آقای جلال نان لواش باشد که هست یک چانه لواش ۱۷۰ گرمی برخلاف محاسبه ایشان ۱۱۵ گرم آرد نیاز دارد نه ۶۶ گرم چون باید با احتساب آرد مصرفی جهت چانه گیری وپهن کردن خمیر حساب نمود.
یک چانه استاندارد (۲۰۰گرمی) حدود ۱۳۵ گرم آرد نیاز داردنهکمتر.
همین اشتباه محاسباتی باعث گمراه شدن این عزیزان شده و به تصور اینکه نانوایان آرد فروشی می کنند سهمیه آرد نانوایان را زیادی تلقی کرده ! و سهمیه آرد اکثر نانوایان قزوین را بین ۵۰ تا۱۰۰کیسه کسر کرده اند! یعنی متهم سازی نانوا به تخلف و وآرد فروشی ! که کاملا نادرست وغیر اخلاقی است.
اگر برای هر ایرانی ماهانه ۷ کیلو آرد درنظر بگیریم می شود روزانه ۲۳۳ گرم یعنی ۲ عددچانه ۱۷۰ گرمی لواش معادل ۲۸۰ گرم نان( پس از پخت) که خوراک هر ایرانی طبق آخرین گزارش سازمان غله ۳۲۰ گرم نان است نه ۲۸۰ گرم ! یعنی دوعدد چانه ۲۰۰ گرمی نه چانه ۱۷۰ گرمی ! با این فرمول هر ایرانی ماهانه ۵۲ قرص نان تافتون (چانه ۲۰۰ گرم) یا ۶۱ قرص نان لواش ( چانه ۱۷۰ گرم) سهمیه دارد که خیلی کم است! لذا اگر برای هر ایرانی روزانه ۲ قرص لواش با چانه ۱۷۰ گرمی در نظر بگیریم ۲۳۰ گرم آرد نیاز دارد(هرنان ۱۱۵ گرم) واگر ۲قرص تافتون با چانه ۲۰۰ گرم در نظر بگیریم روزانه ۲۵۰ گرم آرد نیاز دارد یعنی ۲۱۲۵۰ تن در روز برای ۸۵ میلیون ایرانی و۲۳۷۵۰ تن برای ۹۵ میلیون ایرانی با اتباع خارجی ! نه ۱۸۰۰۰ تن عنوان شده توسط دکتر جلال.
و اما پاسخ به این سوال که ۵۰ میلیون نان لواش کجا گم شده ؟
هرکیسه آرد ۴۰ کیلوئی بطور متوسط ۳۵ کیلو آرد خالص نصیب نانوا می کند ومابقی در اثر حذف رطوبت آرد درنانوایی یا پرت حین پخت غیب ! می شود.که قبلا گفتیم . ولی بدنیست بدانید اگر این ۵ کیلو آرد پرت شده در فرایند پخت به نان تبدیل می شد بیش از ۷ کیلو خمیر می داد معادل ۴۴ قرص نان لواش با چانه ۱۷۰ گرم که اگر این تعداد را در تعداد کیسه آرد مصرفی روزانه کشور ضرب کنیم
( ۵۷۵هزار کیسه)می شود ۲۴ میلیون قرص در روز ! ( نصف عدد ۵۰ میلیون نان گم شده) حال اگرتعداد نان مصرفی روزانه ۱۰ میلیون خارجی مقیم کشور را به این عدد اضافه کنیم (هر افغانی حداقل روزی ۳ قرص نان می خورد نه کمتر ) می شود ۳۰ میلیون . ۳۰ میلیون بعلاوه ۲۴ میلیون بالا می شود ۵۴ میلیون نه ۵۰ میلیون که آقای جلال فرموده اند گم شده است! پس روزانه در ایران به اندازه ۵۴ میلیون قرص نان غیب می شود ولی نه توسط نانوا که بخواهیم زحمات او را زیر سوال ببریم . لذا بهتر است اول تحقیق کنیم بعد تخریب !
خبرنگار آذری بقا میگوید۵۰ هزار تن آرد معادل ۵۰میلیون نان لواشگم شده وقتی ما این میزان آرد را تقسیم بر نان های گم شده می کنیم وزن هرچانه لواش یک کیلو در می آید که این نادرست است وزن لواش درایران ۱۵۰ تا ۱۷۰ گرم است نه هزار گرم؟!
محمدرضاخواجه
ژورنالیست .پژوهشگر. متخصص حوزه نان
اوقاتبرایخونهیکهنونمیبرهبرایمنم
میآوردالبتهدرشهرستانوزنشازتافتونی
کهدرکرجمیخریدمکمترنبودعلتتفاوت
وزنوپرسیدمجواببسیارمنطقی
ازشپرسیدم
یا یکی ازهمکاران شما سهمیه مردم رو به شما آزاد میفروشه؟
درشبانه بپای هم سهم هرایرانی یک کیلو آرد برای سه وعده،،بماند که دربعضی از شهرها مردم نان کمتر ودر دیگر شهرها نان بیشتری مصرف می کنند،،جمع آرد توضییعی در شبانه روز برای کل ایران ۲۷۰ میلیون کیلو گرم آرد،آیا همین مقدار آرد توسط نانواها پخت میشه؟یارانه همین آرد رو دولت به مردم بده،باور کنین مردم باهاش کیک وکلوچه میخرند،اونوقت نانوا میمونه ونونی که براش زحمت کشیده وچون باآرد گران خریده براش نمیصرفه حتی اون نون رو به دامدار بفروشه،،اما هردولتی قول داده یارانه هر محصولی رو به مردم پرداخت کنه خلاف وعده عمل کرده،ومردم هم ترس این رو دارن از همین نان کم وبی کیفیت بمانند،
تداره ای بشر دستش به هر چه رسید خرابش کرد
من آرد خربدیم با سبوس که جدا خریدم قاطی کردم.
بعدش میگن اینطوری از دزدی آرد جلوگیری میشه
سود نانوایی در فروش نان با این همه زحمت نیست، سود در خرید آرد با نرخ دولتی و فروش با نرخ آزاد هست!
کلا در همه مشاغل راه های دور زدن و کسب روزی حرام زیاد هست مهم این هست که آدم روزی حلال به دست بیاره.
چراغی که به خانه رواست به مسجد حرام است
چند روز قبل در خبرها آمد که یک شخص نانوا دارای 3 مجوز نانوائی بود که فقط یکی از آنها فعال بوده و امتیاز آرد آن 2نانوائی دیگر را در جایی دیگر استفاده میشده است
افراد کهنسال و.. که کارت بانکی ندارند خودم بارها و به کرارررر دیدم یکی که میخواد مثلا 10 نون بخره میزنه 15 تا و 5 تا میده به همون کهنسال یا بدون کارت بانکی !
همین امر هم برای تمام همین افغانیها صدق میکنه و مگه افغانیها که در کشور ما سالها هستند کم دوست و رفیق و.. تو کشورمون پیدا کردن و دارند که نتونند با کارت اونها چند قرص نان بخرن؟؟!
اصلا و به هیچچچچ عنوان نمیشه این بهانه هارو قبول کردکه نداشتن کارت بانکی و افغانی و..!
بله افغانیها مصرفشون زیاده ولی هیچ وقت بدون کارت نمیخرن و از کارت دیگران و دوست ورفیق و حتی کسانی که اونجا برای گرفتن نان ایستادن استفاده میکنند میتونید برید 1 ساعت کنار یه نانوای تا ببینید کی بدون کارت نون میخره واصلا اتفاق می افته ؟؟!
فقط مورد چند هزار دستگاه هنوز نصب نشده شاید درست باشه که اونم درمقابل اون مقدار نان یا آرد ناچیز حساب میشه!
به گردن کلفت ها چقدر آرد میدن به نظر شما
موفق باشید