بسیاری از کارشناسان براین باورند که با تحقق وعده‌های وزارت جهاد مبنی بر تامین سرمایه در گردش ارزان قیمت و رفع محدودیت صادرات، هدف‌گذاری صادرات ۱۰۰ میلیون دلاری خوراک دام محقق می‌شود.

بنابر آمار ۸۵۲ کارخانه خوراک دام در کشور مشغول کار هستند که با ۳۰ درصد ظرفیت کار  می کنند که مهم ترین مشکل آنها تامین نهاده، سرمایه در گردش و بازار فروش است.

آقای ساداتی نژاد وزیر جهاد کشاورزی گفت: رویکرد ما اقدام به صادرات خوراک دام و استفاده از بازارهای منطقه است، اما انتظار داریم که کارخانه ها تامین نیاز داخل را در اولویت قرار دهند.

ساداتی نژاد می گوید: ما تلاش می کنیم حداقل ۱۰ تا ۱۵ درصد دامداران، خوراک را از طریق کارخانه ها و بصورت کنسانتره تامین کنند تا به همان نسبت از وابستگی ما به واردات خوراک دام کاسته شود.

وزیر جهاد گفت: کارخانه های خوراک عامل مهمی در افزایش بهره وری تولید هستند، لذا در این زمینه رتبه بندی کارخانه ها را انجام خواهیم داد تا بتوانیم نظارت بیشتری بر کیفیت و تولید داشته باشیم تا محصولات سالم تولید شود.

بسیاری از کارشناسان صنعت دام و طیور اذعان‌ می کنند که با وجود کاهش رغبت دامداران و مرغداران و همچنین‌ مشکلات سرمایه در گردش و بوروکراسی های اداری، کارخانجات خوراک با حداقل ظرفیت کار می کنند، در حالیکه مسئولان وزارت جهاد قول داده بودند که با اصلاح نظام یارانه، تسهیلات سرمایه در گردش ارزان قیمت به کارخانه ها داده شود و همواره اجازه دهند که محصولات کارخانه ها صادر شود که متاسفانه تاکنون هیچ یک از آنها عملیاتی نشده است. درحالیکه استفاده حداکثری از ظرفیت کارخانجات خوراک و صادرات به کشورهای همسایه می تواند ارزآوری قابل توجهی برای کشور داشته باشد.

کارخانجات خوراک دام با یک سوم ظرفیت کار می کنند

آقای ارسلان قاسمی رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق تعاون گفت: حدود ۲۷ میلیون تن ظرفیت تولید کارخانجات خوراک دام و طیور است، درحالیکه هم اکنون کارخانجات با یک سوم این ظرفیت فعالیت می کنند.

او تولید کنونی کارخانجات خوراک دام و طیور را ۷.۵ میلیون تن اعلام کرد و گفت: با توجه به آنکه کارخانجات خوراک تنها با ۳۰ درصد ظرفیت خود کار می کنند، ترویج مصرف خوراک در بین دامداران و مرغداران و برنامه ریزی برای صادرات، راهکار مناسبی برای استفاده حداکثری از ظرفیت تولید کارخانجات خوراک محسوب می شود.

قاسمی ادامه داد: بنابر آمار سال گذشته کشورهای پیرامون ۵ میلیون تن خوراک دام و طیور وارد کردند که متاسفانه حتی یک کیلو هم از کشور ما بدلیل ممنوعیت واردات ناشی از ارز ترجیحی صادر نشد. درحالیکه برای صادرات خوراک در صورت حمایت های دولت، هدفگذاری ۱۰۰ میلیون دلاری شده است.

رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق تعاون گفت: امسال مسئولان وزارت جهاد اختلاف چشمگیر ارز نیما و بازار آزاد را بهانه کردند تا جلوی صادرات را بگیرند چرا که فاصله معناداری بین تولید و ظرفیت کارخانجات وجود دارد که با استفاده حداکثری از ظرفیت کارخانجات می توان ارزآوری داشت. همانگونه که ۲۰ میلیون دلار از صادرات آبزیان ارزآوری داشتیم.

او با اشاره به دلایل فعال نبودن ظرفیت حداکثری کارخانجات خوراک گفت: استفاده از خوراک آماده در مرغداری ها فرهنگ سازی نشده است و از طرفی به خاطر سیاست های دولت که نهاده خام در اختیار واحدها قرار می دهند، تولیدکنندگان به سبب ارزان بودن نهاده رغبتی به استفاده از خوراک آماده ندارند.

گرچه قیمت نهاده دامی نسبت به خوراک دام آماده ارزانتر است و تولیدکنندگان در واحدهای خود با استفاده از آسیاب میکسرهایی که دارند، تمایلی به خرید خوراک آماده ندارند که در نهایت این امر منجر به بهره وری پایین تولید و خالی ماندن ظرفیت حداکثری کارخانجات خوراک شده است. 

استفاده از خوراک دام آماده راهی برای ارتقای بهره وری تولید

آقای علیرضا نظری عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی گفت: در خصوص کارخانجات تولید خوراک دام و طیور که در سطح کشور ایجاد شدند، این کارخانه ها پس از ترکیب نهاده های دامی تبدیل به خوراک دام آماده می شود که در ارتقای ضریب تبدیل دام به شیر و گوشت و مرغ به گوشت تاثیر بسزایی دارد.

او با تاکید بر نظارت دستگاه ها بر کارخانجات تولید خوراک دام گفت: تغییر ترکیب نهاده های تولیدی به عنوان خوراک نهایی تولید در ضریب تبدیل اثر گذار است.

نظری ادامه داد: حقوق تولیدکننده در بحث کیفیت محصول تولیدی و میزان ضریب تبدیل به گوشت و شیر بحث نظارت امر جدی است که باید انجام شود چراکه در بهره وری تولید تاثیر بسزایی دارد.

عضو کمیسیون کشاورزی با اشاره به علل پایین بودن بهره وری ضریب تولید نهاده دامی گفت: ضریب تبدیل نهاده دامی باید به حد استاندارد لازم برسد چراکه طی این‌مدت به سبب واردات نهاده  با ارز ترجیحی، خوراک دام آماده کیفیت لازم را نداشته و در نهایت حجم زیادی از نهاده مصرفی، ضریب تبدیل لازم  در تولید را نداشته است که انتظار می رود با تبدیل ارز ترجیحی به نیما شاهد بهبود کیفیت محصول وارداتی باشیم.

علت تعطیلی کارخانجات خوراک چیست؟

آقای محمد یوسفی رئیس انجمن پرورش دهندگان مرغ گوشتی گفت: با توجه به شرایط اقتصادی نامساعد مرغداران و ارزان بودن نهاده نسبت به خوراک دام، آنها تمایلی به استفاده از خوراک دام آماده ندارند.

به گفته او، بعد از اصلاح نظام یارانه به طور متوسط مرغ کمتر از نرخ مصوب عرضه می شد، به همین خاطر مرغداران بدنبال راهکارهایی برای کاهش قیمت تمام شده تولید هستند که زیان کمتری متحمل شوند، لذا به استفاده از خوراک دام‌ تمایلی ندارند.

یوسفی گفت: کارخانجات خوراک دام در کشور ما با حداقل ظرفیت کارمی کنند، درحالیکه کشورهای پیشرفته همانند ما نیستند که تولیدکنندگان آنها تمایلی به استفاده از خوراک دام نداشته باشند و در نهایت این امر منجر به تعطیلی آنها شود. 

با توجه به هدف‌گذاری ۱۰۰ میلیون دلاری برای صادرات خوراک دام انتظار می رود که مسئولان وزارت جهاد، حمایت های لازم را در ارتباط با تامین سرمایه در گردش کارخانه ها، تامین نهاده مورد نیاز و آزادسازی، رفع محدودیت و ممنوعیت صادرات خوراک طبق وعده های قبلی با حذف ارز ترجیحی داشته باشند تا شاهد تعطیلی کارخانجات خوراک دام و از بین رفتن سرمایه های ملی نباشیم.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۰
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
روژین اصلانی
۱۵:۴۲ ۰۸ بهمن ۱۴۰۱
درست است که صادرات خوراک دام وطیور به نفع تولیدکنندگان است ولی آیا اینکار با توجه به اینکه درنهایت صنعتداران دام وطیور به این بهانه که نهاده ها وخوراکی که تهیه کرده اند گران است و در نتیجه محصولات خود رامانند مرغ و گوشت به قیمت وحشتناک گرانتر در دسترس مصرف کننده قرار می دهند، به صرفه خواهد بود؟ وآیا نیاز به برنامه ریزی دقیق اولیه قبل از صادرات ویا واردات این مواد نیست تا درنهایت مصرف کننده متحمل این هزینه های سرسام آور زندگی وتولیدکننده ها نیز سرگردان نباشند؟
Iran (Islamic Republic of)
همشهری
۰۷:۵۷ ۰۸ بهمن ۱۴۰۱
شما که وارد کننده عمده خوراک دام وطیور هستید اینو از کجا دراوردید؟ دروغ گفتن برای شما چقدر راحت شده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۲۶ ۰۸ بهمن ۱۴۰۱
کاش مسءولیت امور کشاورزی و دامداری را به یه متخصص میدادن نمیدونم این بنده خدایی که به این نتیجه رسیده خوراک دام صادر کنه اصلا تو این مملکت زندگی میکنه یا خارج نشینه البته تغصیر نداره حقوق های نجومی وام‌های کلان رانت های میلیاردی اختلاس های تیلیاردی. دلار 4 هزاری که باسه واردات خوراک گرفتند گوشی وارد کردن این چیزا هست. سیر نشدن حالا میخان چندر غاز سبوس برنجو کمی جو هست اونم به دلار تبدیل کنند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۰۰ ۰۷ بهمن ۱۴۰۱
حرف پوچ که مالیات نداره،ماخودمون بزرگترین وارد کننده ایم،صادرات خوراک دام!!!!؟؟؟؟واقعا مردم رو چی فرض کردین.!!؟؟؟
Germany
ناشناس
۱۶:۳۴ ۰۷ بهمن ۱۴۰۱
قمپز در می کنند خوراک دام دامدارای خودمون را تامین کنید؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۷ ۰۷ بهمن ۱۴۰۱
چراغی که به خانه رواست به مسجدحرام..قیمت نهاده گران شده. بخاطرنهاده تولیدمرغ وگوشت گران شده خو یک درصدم مردم رومدنظربگیرین که توان خریدندارن مگه کشورمانهاده ی دام داره ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۳۷ ۰۷ بهمن ۱۴۰۱
بنده خیلی در این زمینه کارشناس نیستم اما عرض می کنم که ما در کشورمان دانش، استعداد و ظرفیت خوبی حول محور کشاورزی و دامداری داریم. اگر خود نمی‌توانید ب مشکلات این عزیزان که محرک چرخ تولید جامعه هستند کمکی بکنید حداقل کارگروهی از نخبگان، افراد خبره، دلسوز و با تجربه را در این زمینه با خود همقدم کنید و از آنان راهکار برون رفت از شرایط موجود را مسئلت کنید. ببینید سایر کشورهای پیشرفته در حوزه ی دام و طیور با مشکلات و پیچیدگی های ایضا مشابه چطور رفتار کردند که در صورت امکان از موفقیت های آنان الگو بگیرید و صلاح و مصلحت آینده ی کشور را قربانی آمار دادن های بی مورد نکنید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۳ ۰۷ بهمن ۱۴۰۱
مثل اینکه کمیسیون کشاورزی مجلس در کما بسر می برد !!!
Iran (Islamic Republic of)
دامدار دامیار
۱۴:۰۲ ۰۷ بهمن ۱۴۰۱
کارخانه های خوراک دام اصلا و ابدا کارشون درست نیست وفقط منافع خودشون ملاکه د دام که سرمایه دامدار باید خوراکش تقلبی نباشه در بهترین حالت که نظارت هم بشه محصولشان ضرر کمتر به دام میرسونه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۶ ۰۷ بهمن ۱۴۰۱
سلام اگرخوراک صادربشه دام هم گرون میشه خوراک۶برابرشده دارودام۶برابرشدهدام ۲برابرصدای همه دراومده ازمسولین تامردم ودامدارکه چرا گرون شده حق دارن توان خریدگوشت ندارن البته تاقیمتش دربرابربقیه جنسا گرون نشده اگرارزون باشه فروش هم بیشتر میشه دامدارهم خوشحاله فروش بیشترداره سود هم میکنه الان ۳سال هست فقط داره ضرر می کنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۰ ۰۷ بهمن ۱۴۰۱
بسم الله الرحمن الرحیم . آقای پورابراهیمی قدرت خریدمن راکه مستمری ازسازمان تامین اجتماعی میگیرم راانقدرزیادکردیدکه شبهادرخیابان میخوابم وشمادرخانه هایی میخوابی که من درخواب هم نمی‌بینم وبنزین راگران نمیکنید که تورم زیاد شود.خدایا ظهور امام زمان را نزدیک کن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۰ ۰۷ بهمن ۱۴۰۱
امیرالمومنین علی علیه السلام :
زکات عقل تحمل نادانان است !
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۶ ۰۷ بهمن ۱۴۰۱
هیچ چیزی در این مملکت گمون نکنم که محقق بشه
مسولین ما اگه کشور چین رو اداره می کردند ؛ همه مردم چین بهم گره می خوردن
واقعا بنده حس می کنم مسولین خیلی کم کاری کردن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۸ ۰۷ بهمن ۱۴۰۱
لطفا مطالعات خودتون رو بیشتر کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۱ ۰۷ بهمن ۱۴۰۱
من خیلی خیلی خیلی معذرت می خواهم آن کسی که در مورد صادرات خوراک دام صحبت می کند مثل اینکه ما مردم معمولی را خیلی......... فرض کرده است. کشور ما یکی از بزرگترین وارد کننده خوراک دام در سطح دنیا هست. اگر صادراتی هم وجود دارد صادرات مجدد هست که در واقع رانتخواران بسیا بسیار مایل به این کار هستند چون کل جامعه از این صادرات مجدد که با ارز دولتی صورت گرفته ضرر می کند و فقط رانتخواران سود می کنند. بابا ما مردم معمولی اگر چیزی نمی گوییم نه اینکه فکر کنید دیگر خیلی...... هستیم.
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۱۲:۲۳ ۰۷ بهمن ۱۴۰۱
سلام حالاکه خوراک صادرنمیشه قیمتش ۷برابرشده ولی قیمت دام ۲برابرشده دادمردم هم درشده ازگرانی گوشت حالااگرخوراک صادربشه دام چقدرگرونترمیشه من خودم دامدارهستم وازگرانی دام مخالف هستم چون قبلا کسی گوش می خواست دام کامل می بردالان بخاطر گرونی۲یا۳کیلومی گیره فروش هم کم شده اگرخوراک ارزون باشه دامدارضرر نکنه دام روهم ارزون می داد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۰ ۰۷ بهمن ۱۴۰۱
این پیشنهاد اشکالات استراتژیک متعددی دارد !!!
که برخی از آنها عبارتند از :
-- بالا بودن هزینه‌های تولید مرغداران داخل کشور و عدم همراهی لازم توسط کارخانجات خوراک به منظور کاهش هزینه‌های مرغداران
--- عدم انجام وظایف واقعی توسط شرکتهای زنجیره ای تولید کننده مرغ گوشتی
--- مغایرت این اقدام با روند جاری در کشورهای مطرح دنیا در تولیدات طیور
و.....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۱ ۰۷ بهمن ۱۴۰۱
سلام ،

بیار ،
پیمان اشراقی.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۵ ۰۷ بهمن ۱۴۰۱
فعلاً خوراک دامهای داخلی را تامین کنید. تمام دامداران ورشکست شدند و گوشت و لبنیات داره از سفره مردم میره.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۳۳ ۰۷ بهمن ۱۴۰۱
بهتره غلات برا پنج سال ذخیره کنین چون آمریکا داره دنیا رو نابود میکنه
آخرین اخبار