سمانه سلیمانی کارشناس تغذیه و رژیمدرمانی بیمارستان شهید صادق گنجی برازجان به مناسبت روز جهانی سرطان گفت: شیوه زندگی و عادتهای تغذیه سهم مهمی در پیشگیری از سرطان دارد بهطوریکه درصد زیادی از موارد سرطان با تغذیه نامناسب و کمتحرکی ارتباط دارد.
کارشناس تغذیه و رژیمدرمانی بیمارستان شهید صادق گنجی برازجان ضمن اشاره به میزان کالری دریافتی از مواد مصرفی افزود: تغذیه با کالری بالا در طولانیمدت، فعالیت بدنی پایین و به دنبال آن چاقی، احتمال ابتلا به سرطان را افزایش میدهد.
او تصریح کرد: یکی از اقدامات اصلی کاهش مصرف قندهای ساده و چربیهای اشباع شده است که میزان زیادی کالری دارند و مقدار کمی مواد مغذی به بدن میرسانند، همچنین لازم است مواد غذایی مانند انواع فست فودها، غذاهای سرخکردنی، کیکها، شربتها و نوشیدنیهای شیرین از جمله نوشابه نیز محدود شوند، هنگام خرید برچسبهای غذایی و میزان کالری مواد غذایی را بخوانید تا انتخاب آگاهانهتری داشته باشید.
سلیمانی با تأکید بر وجود فیبر در رژیم غذایی تصریح داشت: حتماً در رژیم غذایی خود فیبر کافی در نظر بگیرید، انواع فیبرها شامل فیبرهای محلول و نامحلول است که موجب کاهش کلسترول خون و کاهش بروز بیماریهای قلبی میشود و نقش کلیدی در حفظ سلامت دستگاه گوارش ایفا میکند و باعث میشود ترکیبات سرطانزا قبل از ایجاد آسیب همراه با مواد غذایی در حال حرکت از طریق دستگاه گوارش خارج شوند.
او تصریح کرد: فیبرها به میزان زیادی در غلات سبوسدار (جو دوسر، ذرت بوداده، برنج قهوهای، غلات و گندم کامل) حبوبات (عدس، لوبیا، لپه، نخود، نخودفرنگی) میوهها و سبزیهای وجود دارد.
سلیمانی ضمن اشاره به مضرات گوشت قرمز بخصوص گوشتهای فرآوری شده اضافه کرد: بعضی مطالعات رابطه مصرف زیاد گوشت فرآوری شده و سرطانهای روده بزرگ، راست روده و معده را ثابت کردهاند. این رابطه ممکن است با نیتریت مرتبط باشد که برای حفظ رنگ و جلوگیری از رشد باکتریها به سوسیس کالباس و همبرگر اضافه میشود. مصرف گوشتهای فرآوری شده و گوشتهایی که به روشهایی مانند نمک سود کردن و دودی کردن نگهداری میشوند موجب تماس با مواد مضر و سرطانزا میشود.
او ادامه داد: پروتئین ماهی از گوشت قرمز سالمتر است چربی کمتری داشته و منبع غنی از اسیدهای چرب امگا ۳ است. در صورت مصرف گوشت قرمز توصیه میشود قسمتهای لخمتر و قطعات کوچکتر انتخاب شوند. ماکیان و حبوبات نیز جایگزینهای مطلوبی محسوب میشوند.
کارشناس تغذیه و رژیمدرمانی بیمارستان شهید صادق گنجی برازجان همچنین اظهار کرد: حذف کامل چربی از برنامه غذایی منطقی نیست چرا که برخی از انواع چربیها بدن را در برابر سرطانها محافظت میکنند؛ بنابراین لازم است از چربیهای مناسب به میزان متعادل استفاده کرد.
سلیمانی چربیهای اشباع نشده را برای بدن ضروری دانست و اضافه کرد: چربیهای اشباع نشده که از منابع گیاهی تولید میشوند و در دمای اتاق مایع هستند، خطر ابتلا به سرطان را کاهش میدهند. منابع سرشار از چربیهای اشباع نشده شامل روغنزیتون، روغن کانولا آجیل و آووکادو است. همچنین اسیدهای چرب امگا ۳ که در سلامت قلب و مغز تأثیر دارند در این گروه قرار میگیرند. منابع خوب امگا ۳ عبارتند از ماهی قزل آلا، ماهی تن و برخی دانهها و ... است.
او با تأکید بر مهم بودن مواد غذایی حاوی آنتیاکسیدان در رژیم غذایی اضافه داشت: آنتیاکسیدانها از بدن در برابر اکسیدانها- موادی که منجر به آسیب سلول - میشوند، محافظت میکنند و میتوانند از بروز تغییرات سلولهای بدخیم جلوگیری کنند. میوه و سبزی بهترین منابع آنتیاکسیدانهایی مانند بتاکاروتن (رنگدانههای گیاهی)، ویتامین C ویتامین E و سلنیوم هستند. بهترین راه تأمین مواد آنتیاکسیدان استفاده از میوه و سبزیهای تازه است و نه مصرف مکملهای غذایی ست.
کارشناس تغذیه و رژیمدرمانی بیمارستان شهید صادق گنجی برازجان تصریح کرد: داشتن فعالیت بدنی منظم سهم مهمی در کاهش ابتلا به سرطان دارد لذا سعی کنید حداقل ۱ ساعت پیادهروی در طول روز و میانگین سه روز در هفته داشته باشید و ضمناً به صورتی فعالیت کنید که ضربان قلبتان افزایش یابد.